Tre norske kommuner vil arrangere Carlsens VM-kamp i november

Men trenger lengre frist.

(Dagbladet): I ettermiddag gikk fristen for å søke om å arrangere høstens VM-kamp i sjakk ut. Magnus Carlsen skal forsvare tittelen for første gang, mot en foreløpig ukjent motstander.

Tre norske kommuner - Bærum, Oslo og Stavanger - jobbet aktivt med å få i stand en søknad.

Ingen av dem rakk å sende inn noen søknad til Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) før fristen gikk ut, uten at det nødvendigvis betyr kroken på døra for sjakk-VM i Norge i år.

President i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, tror nemlig heller ingen andre rakk å søke om VM.

- I år var det en eksepsjonelt kort frist. Å arrangere en VM-kamp er ikke gjort på en fei. Jeg tror derfor fristen blir utsatt, sier Aulin-Jansson til Dagbladet.

Alle monner drar Utsatt frist betyr mer tid til å forberede seg, og i de norske kommunenes tilfeller: Mer tid til å skaffe penger. Det er nemlig finansiering av arrangementet som er den største utfordringen her på berget. En VM-kamp koster fort 40-50 millioner kroner. Samtidig kreves ikke det helt store av lokaler - i hovedsak to stoler, et bord og et sjakkbrett.

Skulle det være at ingen har søkt om å arrangere kampen, eller at fristen av andre årsaker (for eksempel at FIDE ikke er fornøyd med de som eventuelt har rukket det) blir utsatt, øker sjansen betydelig for at en norsk arrangør blir aktuell.

- Minst én av interessentene kunne ha stilt med en slagkraftig søknad i løpet av mars. Jeg tror fristen kan bli utsatt til 15. april, og da kan vi håpe sterkt på en norsk søknad, sier Aulin-Jansson.

I klartekst: Hvis fristen utsettes, øker sannsynligheten kraftig for at en norsk by søker om å arrangere Magnus Carlsens første forsvar av VM-tittelen.

Sjakkpresidenten er glad for at interessen er der, og understreker at han har forståelse for at det ikke er mange som tar lett på det økonomiske.

TIL NORGE?: President i Norges Sjakkforbund ,Jøran Aulin-Jansson (t.h.), håper på en norsk søknad til sjakk-VM. Her gratulerer han Magnus Carlsen med seieren i Chennai. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TIL NORGE?: President i Norges Sjakkforbund ,Jøran Aulin-Jansson (t.h.), håper på en norsk søknad til sjakk-VM. Her gratulerer han Magnus Carlsen med seieren i Chennai. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Det er mye penger det er snakk om. Men med en kombinasjon av penger fra næringslivet, det statlige, kommunen, fylket og sponsorer, skal det være mulig.

- Helt fantastisk I rettferdighetens navn bør det påpekes at mer tid til å jobbe med søknaden de norske, betyr også mer tid for eventuelle konkurrenter. New York, Paris, Dubai, Baku og Khanty-Mansijsk er alle hete kandidater.

Spesielt sistnevnte er en FIDE-favoritt, og hvis søknadsfristen skulle bli utsatt til etter kandidatturnering i nettopp den sibirske byen er ferdigspilt, vil det være klart hvem som blir Carlsens motstander i november. Fire av åtte er russere - og det er ingen tvil om at Khanty-Mansijsk vil være ekstra interesserte i å arrangere for en hjemmefavoritt.

Sjakkpresident Aulin-Jansson avviser ikke at andre byer kan avvente en utsatt frist for å se hvem som blir motstanderen. Han sier også at Magnus Carlsen er positiv til å spille på hjemmebane.

- Vi er interesserte i at Magnus skal få så gode muligheter til å forsvare tittelen som mulig. Som sjakkpresident synes jeg det er gøy med så stor interesse fra verdensmesterens hjemland. En match i Norge hvor han forsvarer VM-tittelen vil være helt fantastisk.

Carlsen frykter ingenting Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, blir ikke overrasket om FIDE kan trenge mer tid, uavhengig av årsak.

- Dette er FIDE sitt ansvar, og vi håper på en god prosess, sier Agdestein til Dagbladet.

Carlsen-manageren har ikke hørt noe om et norsk bud, men er klar på at det ikke bare er et norsk problem at fristen er kort.

- Det tar tid å få på plass gode bud, slår han fast.

- Hva tenker du om et eventuelt bud fra en russisk by?

- Vi var engstelige for India, for det var så langt vekk, men det ble jo bra. Det gjør at vi er mer åpne for å dra langt vekk nå enn vi var før Chennai. Magnus er ikke redd for å spille noe sted i verden.

FIDE-uttalelse ventes Sjakkjournalist Tarjei Svensen har fulgt Magnus Carlsen tett i mange år. Han tror kampen i 2016 er mer realistisk å arrangere, sett med norske øyne.

FRYKTER INGEN: Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, sier at Carlsen ikke frykter noen steder. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FRYKTER INGEN: Magnus Carlsens manager, Espen Agdestein, sier at Carlsen ikke frykter noen steder. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- I 2016 har han, hvis han vinner i høst, forsvart tittelen én gang. I tillegg er det lengre tid mellom kampene, sånn at det blir bedre tid på å forberede seg. Jeg tror derfor at det er  har forsvart tittelen i 2016, så da er det større sjanse.

Svensen tror Carlsen vil ha store byer og store arenaer hvor man kan nå ut til folk og få omtale. New York og andre amerikanske byer er førstepriortet. Dubai kan også fungere bra, det samme med Paris.

Dagbladet har vært i kontakt med Nigel Freeman, som er executive director i FIDE og har ansvaret for søknadsprosessen. Han ønsker ikke å kommentere hvor mange søknader de har fått inn, eller om de har fått inn noen i det hele tatt.

- Det kommer en uttalelse fra FIDE enten seinere i dag eller i morgen, sier Freeman til Dagbladet.