UTE PÅ LIVSTID: Julija Tsjekaleva (til høyre) er blant de siste russerne som har fått sin dom av IOC. Her sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug under VM i Val di Fiemme i 2013 - der hun tok en tredjeplass på 10 kilometer fri. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
UTE PÅ LIVSTID: Julija Tsjekaleva (til høyre) er blant de siste russerne som har fått sin dom av IOC. Her sammen med Marit Bjørgen og Therese Johaug under VM i Val di Fiemme i 2013 - der hun tok en tredjeplass på 10 kilometer fri. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Dopingskandalen i Russland

Tre nye russere diskvalifisert og utestengt av IOC

To russiske langrennsløpere og en skiskytter ble fredag diskvalifisert fra Sotsji-OL og utestengt fra OL på livstid. Det totale antallet er dermed oppe i 25.

Skiskytteren Olga Zaitseva var den eneste av de tre som vant en medalje i Sotsji. Hun var med på kvinnelaget som ble nummer to på stafetten, men den medaljen var allerede tapt etter at IOCs disiplinærkommisjon diskvalifiserte Olga Vilukhina tidligere i uken.

39-årige Zaitseva la opp i 2015. Hun har tidligere vunnet tre OL-gull i stafett (2) og fellesstart.

De to andre som ble diskvalifisert og utestengt fredag er langrennsløperne Julija Tsjekaleva og Anastasia Dotsenko. Tsjekaleva gikk på laget som ble nummer seks i stafetten, mens Dotsenko var del av duoen som ble nummer seks i lagsprint.

Begge resultater var strøket etter at Julija Ivanova ble diskvalifisert i november.

IOC melder i en pressemelding at det totalt er 36 dopingsaker mot russiske utøvere i Sotsji-lekene. I tillegg til de 28 sakene som er åpnet på bakgrunn av opplysninger i McLaren-rapporten er det tilkommet ytterligere saker etter at alle dopingprøver avgitt av russere ble analysert om igjen.

Så langt er 26 saker behandlet, og 25 har ført til diskvalifikasjon og utelukkelse. En utøver er frikjent. Ifølge Det internasjonale skøyteforbundet var det kunstløper Adelina Sotnikova.

(NTB)