Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tre OL-vinnere suspendert etter dopingmistanker

Russere i trøbbel.

DOPINGMISTANKER: Sergej Kirdjapkin tok OL-gull på 50 kilometer kappgang i 2012. Nå er han mistenkt for dopingbruk.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
DOPINGMISTANKER: Sergej Kirdjapkin tok OL-gull på 50 kilometer kappgang i 2012. Nå er han mistenkt for dopingbruk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Tre tidligere russiske OL-vinnere er suspendert etter mistankte om doping. Det melder nyhetsbyrået AP.

De tre er: Sergej Kirdjapkin, som vant OL-gull på 50 kilometer kappgang i London i 2012. Samt Valeryj Bortjin og Olga Kaniskina. De vant OL-gull på herrenes og kvinnenes 20 kilometer kappgang i Beijing-OL i 2008.

Alle de tre russerne er blitt etterforsket siden 2012, opplyser talsmann Chris Turner i det internasjonale friidrettsforbundet.

Olympisk rekord I de tre tilfellene er det uregelmessigheter i utøvernes biologiske pass, der det er blitt sett på blodverdiene over en periode.

Sergej Kirdjapkin gikk inn til klar seier i 50 kilometer kappgang i OL i 2012. Han ble også første russer med OL-gull i øvelsen på 20 år.

Med tida 3.35.59 var han nesten minuttet foran Australias Jared Tallent. Det holdt til ny olympisk rekord.

Overrasket Olga Kaniskina forsvant rett fra feltet til OL-gull og olympisk rekord 1.26.31 i 20 kilometer kappgang i 2008.

- Jeg ville satt verdensrekord om det ikke var for været, sa hun, ifølge NTB i 2008.

Hun var 50 sekunder bak rekorden til russiske Olimpiada Ivanova, men knuste den olympiske rekorden med over to og et halvt minutt. Tiden er imponerende sett i lys av at det sprutregnet under konkurransen, melder NTB fra de olympiske leker fra sju år tilbake.

Valerij Bortsjin sikret seg OL-seieren med god margin på herrenes 20 kilometer samme år. Han var 16 sekunder foran Jefferson Perez.

- Jeg hadde aldri ventet å vinne denne medaljen. Jeg føler at drømmen min er blitt virkelighet her, sa Bortsjin i 2008.

MISTENKT. Olga Kaniskina. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko
MISTENKT. Olga Kaniskina. Foto: AP Photo/Natacha Pisarenko Vis mer