Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tre skal være dopingtatt

Deriblant en skiskytter, hevder dopingekspert.

TYSK TROPP:  En tysk OL-utøver har testet positivt på et ulovlig stoff. Her er den tyske troppen fra åpningssermonien. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Scanpix
TYSK TROPP: En tysk OL-utøver har testet positivt på et ulovlig stoff. Her er den tyske troppen fra åpningssermonien. Foto: REUTERS / Lucy Nicholson / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Ifølge TV-kanalen DW er det avgitt tre positive A-tester, men det er ubekreftet.

Dopingeksperten Florian Bauer hos den tyske kringkasteren ARD sier at han har blitt opplyst om at en skiskytter skal være dopingtatt.

Tidligere i dag kom det beskjed om at A-prøven til en tysk OL-utøver har vist unormale resultat. B-prøven skal analyseres i dag ifølge Den tyske olympiske komité.

Ifølge Süddeutsche Zeitung ble den tyske OL-troppen informert om den positive testen fredag.

Den kjente tyske kombinertløperen Eric Frenzel sier han er sjokkert over at en landsmann skal være tatt for doping i OL.

- Jeg er sjokkert. Jeg er veldig overrasket over denne informasjonen, sier han til Bild.

Analyseres i dag Den tyske olympiske komité ble opplyst om den positive testen av IOC torsdag ettermiddag, skriver avisen.

Navnet til utøveren er ikke offentliggjort, og vil ikke bli kjent før B-testen er analysert, opplyser IOC.

Sjef for den tyske OL-troppen, Michael Vesper, kommer med mer informasjon når B-prøven er analysert, ifølge Der Spiegel.

B-prøven ble tatt samtidig som den positive A-prøven. Det vil kalles inn til en disiplinærhøring i kveld, når B-prøven er ferdig testet.

Dette er den første dopingsaken i Sotsji-OL. Tyskland har så langt tatt åtte gull i OL, til sammen 16 medaljer.

- Jeg trodde ikke det var sant, sier den tidligere skiskytteren Sven Fischer.

- Jeg hørte aldri om tysk doping i mine 15 år som aktiv. Dette skulle aldri ha skjedd, og det er svært kjedelig for hele den tyske troppen, sier han ifølge NTB.

- Forteller ikke så mye Mads Drange, tidligere dopingjeger, sier det er vanskelig å kommentere saken før man vet hva det er testet positivt på. Han mener at dette uansett ikke sier noe om hvor mye doping det er i Sotjsi.

- Jeg kjenner ikke prosedyrene i detalj, så det blir bare spekulasjoner om prosedyrene er gode nok. At det er en dopingsak i et mesterskap, forteller ikke så mye om det er doping der eller ikke. Det er sånn at de som vil dope seg bli ikke tatt i et mesterskap, sier Drange til Dagbladet.

Hva synes du om omfanget av testene og anti-dopingjobben som blir gjort i Sotsji?

- Man skal selvsagt teste under mesterskap, men omfanget er altfor stort sammenligna med det som brukt før mesterskap. Mye mer av ressursene burde blitt brukt i forkant. Den viktigste jobben er før mesterskapene, understreker den tidligere dopingjegeren, og mannen bak den mye omtalte boka «Den store bløffen».

2453 dopingtester Ifølge nyhetsbyrået AP gjennomfører IOC et rekordantall dopingtester under Sotsji-lekene, hele 2453 tester. Majoriteten av testene utføres på utøvere i styrke- og utholdenhetsgrener, som langrenn og skiskyting.

IOC lagrer testene til senere, sånn at man kan re-teste når nye metoder blir tilgjengelig.

Estiske Kristina Smigun er mistenkt for å ha dopet seg under Torino-OL i 2006 - på bakgrunn av retesting av prøvene hennes fra åtte år siden.

Tyske Die Welt skriver at det ble utført 1799 dopingtester under den første uka av Sotsji-OL, men at alle var negative.

- Det er ingen overraskelse. Jeg mistenker ikke noe juks her, og det viser at våre systemer skremmer, sier Arne Ljungqvist, leder av IOCs medisinske komité til Die Welt.

Hele Norges coronakart