Tre soldater funnet døde

Etter den første verdenskrig.

(Dagbladet.no): De tre mumifiserte kroppene ligget fastfrosset i den italienske isen i 83 år, elleve måneder og 17 dager. Fredag ble de funnet av amatørhistoriker og museumsdirektør Maurizio Vincenzi.

De tre soldatene skal ha tilhørt en avdeling i fra aksemakten Østerrike-Ungarn som ble drept under slaget om fjelltoppen San Matteo i de italienske alpene.

- Slaget sto 3. september 1918, da soldater fra Østerrike-Ungarn ble beskutt av italienerne i det de flyktet fra sine skyttergraver på fjelltoppen, forklarte Vincenzi i går, melder nyhetsbyrået AP.

De tre kroppene bar fortsatt sine uniformer, og var mumifisert etter å ha fulgt en isbre i nesten 84 år. Det blir stadig funnet gjenstander i fra krigen i området, men sist gang noen fant levninger til soldater var i 1927.

- Å finne dem i den tilstanden var utrolig. Hendene og ansiktene var tydelige, og neglene, tennene. og huden på ansiktet var fortsatt intakt, sa Vincenzi, som driver det lokale militærhistoriske museet i Peio.

De tre er ikke blitt identifisert. De tre vil nå bli begravet ved siden av andre falne soldater på en kirkegår nær landsbyen Peio. Det blir holdt en begravelsesseremoni for dem i dag.

Vincenzi oppdaget de tre i 3400 meters høyde i en isbre ved foten av San Matteo da han sveipet over området med kikkert fredag. De ble fraktet ut i fra fjellet og ned til byen Peio av en alpinredningsgruppe.

BEGRAVES I DAG: De tre ukjente soldatene kjempet og døde for Østerrike-Ungarn på en fjelltopp i Italia. I dag fikk de endelig sin grav.
FANGET I ISEN: I nesten 84 år har likene ligget fanget i isen nedenfor fjellet San Matteo, der soldatene ble drept under et slag 3. september 1918. Den første verdenskrig sluttet 11. november klokken elleve samme år.