TRIUMF:  Kaptein Bobby Moore løfter VM-trofeet for England i 1966. England slo Tyskland 4-2 i finalen på Wembley Stadium. Fra venstre til høyre: Gordon Banks, Alan Ball, Martin Peters, Geoff Hurst, Moore, Ray Wilson, George Cohen og Bobby Charlton. Foto: NTB Scanpix
TRIUMF: Kaptein Bobby Moore løfter VM-trofeet for England i 1966. England slo Tyskland 4-2 i finalen på Wembley Stadium. Fra venstre til høyre: Gordon Banks, Alan Ball, Martin Peters, Geoff Hurst, Moore, Ray Wilson, George Cohen og Bobby Charlton. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tre spillere fra Englands gullag i 1966 lider av alvorlig sykdom. Kan skyldes fotballen

- Leit å høre at de lider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): England har blitt verdensmester i fotball én gang. Det skjedde i 1966 - og derfor henvises det alltid til heltene fra den gang når fotballøya skal måle sin suksess.

Nå viser det seg at tre av spillerne fra mesterskapet er rammet av Alzheimers sykdom. Hjernen mister gradvis sin funksjon, ting begynner å gå i glemmeboka - og personligheten forvandles.

Neppe 50-årsmarkering Avisa Daily Mail skriver lørdag at spillerne det dreier seg om er Martin Peters (72), Nobby Stiles (73) og Ray Wilson (81). Ifølge avisa er sykdommen kommet så langt at de neppe vil være til stede under 50-årsmarkeringen av VM-gullet seinere i år.

Gordon Banks (78) - VM-keeper i 1966 - sier:

- Spillerne på laget er fortsatt venner og holder kontakten. Men det er blitt vanskeligere å møte noen av gutta. De er ikke friske.

Wilson skal ha hatt Alzeheimers siden 2004. Stiles fikk diagnosen for fem år siden, mens Peters ble syk for tre år siden.

Demens Skriveriene i England går ut på at VM-heltene kan ha fått Alzheimers som følge av mye heading av ballen. Den gangen ble det spilt med tyngre fotballer.

- Små skader i hjernen kan resultere i demens, sier lege Michael Grey til avisa The Mirror. Også kona til Ray Wilson - Pat - har gitt uttrykk for at hun frykter det samme. Med til historien hører at Leeds-legenden Jack Charlton lider av hukommelsestap etter et langt fotballiv.

- Det er leit å høre at noen av spillerne som sørget for et av de stolteste øyeblikkene i vår historie lider, sier John Bramhall, sjef i det engelske fotballforbundet.

- Forferdelig Sir Alf Ramsey fikk Alzheimers før han døde 79 år gammel i 1999. Han var trener for gullaget i 1966.

- Det er helt forferdelig. Du begynner å lure på om dette har noe med fotballen å gjøre, sier Banks.

England slo Tyskland 4-2 i finalen etter ekstraomganger. Geoff Hurst ble kampens store spiller på Wembley med tre mål.


- FORFERDELIG:  Gordon Banks, keeper i 1966. Foto: NTB Scanpix
- FORFERDELIG: Gordon Banks, keeper i 1966. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer