Therese Johaug-saken

Tre ubesvarte spørsmål er besvart. Slik skjedde skandalen: - Jeg skjønner ingenting

- Det er nesten ikke til å bære, sier en gråtkvalt Fredrik S. Bendiksen om hans gedigne feil. Da han så dopingmerket på Trofodermin-pakken, fikk han sjokk.

FORKLARER SEG: Lege Fredrik S. Bendiksen snakker endelig ut om skandalen som fikk store konsekvenser for Therese Johaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORKLARER SEG: Lege Fredrik S. Bendiksen snakker endelig ut om skandalen som fikk store konsekvenser for Therese Johaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har av Therese Johaug fått skylden for skistjernas positive dopingprøve. 28-åringen spurte om Trofodermin inneholdt virkestoffer som sto på dopinglista. Bendiksen sa nei.

Til Johaugs store fortvilelse var svaret feil. Svaret var ja. Konsekvensene er enorme. Under høringen i dag snakker Bendiksen ut for første gang siden pressekonferansen 13. oktober.

Legen er aktøren bak mange av de ubesvarte spørsmålene i Johaug-saken: Hvordan kunne han overse dopingsymbolet på pakningen? Hvorfor klarte han ikke å koble clostebol til dopinglista? Hvorfor anbefalte han Trofodermin uten å dobbeltsjekke? Hvorfor svarte han nei til at det sto på dopinglista?

Det utgjør de største mysteriene i Johaug-saken. Men de ubesvarte spørsmålene var enda flere:

Hvorfor gjorde ikke Bendiksen eller Torgeir Hansen, sjefen for landslagets helseteam, noe med Johaugs smertefulle lepper på fire dager? Hvorfor hadde ikke Bendiksen med salven han ville anbefale da han ankom Italia? Hvorfor ble ikke landslagets legekoffert sjekket først? Hvorfor ventet Bendiksen et døgn med å gå til det lokale apoteket i Livigno? Hvorfor stolte han på en italiensk farmasøyt som - ifølge advokat Niels Kiær - ikke kunne engelsk?

Det har også blitt sagt at det var personlige omstendigheter som gjorde at Bendiksen ikke var mentalt til stede i Livigno disse dagene. Hvis det er riktig? Hvorfor reiste han da dit?

Legens etterlengtede forklaring

Bendiksen sier «morn» til Antidoping Norge, setter seg, ser raskt på Johaug som møter ham med et forsiktig smil. Litt senere, like før Hjort begynner å spørre om CV-en hans, møtes blikkene deres igjen, Johaug blunker mot ham med begge øynene og nikker.

Så er de i gang.

Bendiksen forklarer seg om bakgrunnen for at han sa ja til å være medisinsk ansvarlig for Norge i Sotsji i 2014, og dermed også bakgrunnen for at han ble landslagslege for damelaget i langrenn i 2014.

- Jeg ville ikke være en avstandslege som de kunne ringe til. Jeg ville møte dem jevnlig for å bygge et tillitsforhold, sa Bendiksen.

- Så har jeg en personlig sykdom som gjør at jeg løper ikke lenger. Hvis de ser at jeg løper er det krise, så jeg håper ikke de ser det. Det har med en kronisk lungesykdom å gjøre, sier Bendiksen.

Hendelsesforløpet

Men hva skjedde egentlig da Johaug fikk Trofodermin-kremen som inneholdt det forbudte stoffet clostebol? Slik forklarer Bendiksen hendelsesforløpet:

- Therese og jeg ble enige om at vi ringes i morgen. Hun var fortsatt ikke pigg, men noe bedre. Vi diskuterer da om hun skal reise hjem eller dra til høyden i Livigno. Det er sånn jeg husker samtale nr. 2. Vi ville prøve å la henne dra til høyden for å optimalisere hennes forberedelser før sesongen, forteller lege Bendiksen.

Så avslører han ett av de ubesvarte spørsmålene: hvorfor avreisen og dermed også Johaug-hjelpen ble utsatt:

- Langrennsledelsen kalte meg inn til møte med Antidoping Norge på formiddagen 1. september, fordi vi fikk denne debatten om bruk av astmamedisin på friske utøvere. Derfor ble reisen min utsatt til ettermiddagen, sammen med Vidar Løfshus og Finn-Hågen Krogh. Jeg ringte da til Therese og sa at jeg ikke kom fram før midnatt, og at vi heller skulle møtes til frokost.

- Da vi møttes til frokost, så jeg at hun hadde solforbrent leppe. Jeg måtte da sjekke legekofferten om vi hadde noe som kunne behandle den leppa. Jeg fikk da i oppdrag å kjøre opp et sted jeg ikke hadde vært før, for å hente noen av skijentene. Mens jeg sitter der, får jeg en telefon om at en utøver falt i Stelvio. Det er da snakk om medisinsk evakuering for å få denne skulderen på plass igjen.

Derfor ble prosessen forsinket

Denne hendelsen, hvor Hans Christer Holund var den uheldige, gjorde at prosessen rundt behandlingen av Johaugs lepper ble ytterligere forsinket.

- Det er veldig stressende og tar mye tid. Etter hvert blir utøveren forflyttet til sykehus og fulgt opp der. Så fortsetter jeg å følge langrennsjentene. Utøveren fikk skulderen satt på plass og var tilbake på hotellet rundt kl. 15 denne dagen. Jeg går da over til det hotellet for å snakke med ham og planlegge videre opplegg. Vi er ferdig med den seansen rundt 16.30.

- Jeg prøver å huske når jeg så i den legekofferten. Jeg husker at jeg letet etter Terra-Cortril. Men det hadde vi ikke i kofferten denne gang. Det er da jeg skjønner at jeg må på apoteket. Jeg kom meg ikke på apoteket den grunnen, på grunn av alt det andre som skjedde denne dagen og ble prioritert. Jeg tror Therese også forstår det, sier Bendiksen.

Johaug nikker anerkjennede.

Derfor oppdaget han ikke steroidet

Dagen etter spør Bendiksen kvinnen i resepsjonen hvor det nærmeste apoteket er. hun tar med seg legen ut og viser vei.

- Jeg går dit. Der er det en dame i voksen middelalder. Jeg kommer i landslagstøy og presenterer meg som landslagslege. Jeg spør om hun har Terra-Cortril. Jeg forklarer meg på engelsk, fordi jeg ikke kan italiensk.

- Behersket hun engelsk?

- Jeg snakket ikke så mye om at jeg er av den oppfatning at hun var komfortabel med engelsk. Jeg skrev på en lapp at jeg vil ha Terra-Cortril. Hun ristet på hodet. Jeg spurte om hun da har noe hun vil anbefale. Jeg fikk først Keratoplastica og så Trofodermin.

Bendiksen forteller at han var innstilt på å finne noe annet og stoppet beslutningsprosessen for tidlig. Det var derfor han ikke klarte å koble clostebol til dopinglista. Det er det nærmeste vi kommer et svar på dette helt sentrale spørsmålet i Johaug-saken.

- Jeg kikket på forsiden og så at inneholdt Neomycin, altså noe som fungerer antibaktrielt. Så leste jeg clostebol acetat. Det er en gåte for meg hvordan jeg ikke klarte å koble det til dopinglista. Jeg må innrømme at jeg fortsatt sliter med å forklare hvordan det kunne skje. Jeg gjorde en feilvurdering. Jeg er nok så fokusert på å finne et legemiddel med antibaktrielt innhold. Jeg stopper beslutningsprosessen for tidlig, uten å ha den nødvendige årvåkenheten. Dessverre, sier den tidligere landslagslegen.

- Når den beslutningsprosessen er lukket, blir det følgefeil. Det har plaget meg i fire måneder Det er ingen grunn tl å ha et steroid i en sånn type krem. I Norge har vi ikke det. En del av den kortslutningen er at jeg har tenkt antifiserende krem.

Bendiksen: - Det er nesten ikke til å bære

Bendiksen forteller videre:

- Da vi var ute og spiste, så jeg at Therese blødde. Hun hadde ikke den effekten av Keratoplastica som jeg håpte. Jeg overleverte Trofodermin ved kveldsmaten. Da får Therese pakken med tuben inne i. Etter kveldsmaten har vi en kort samtale om hvordan den skal brukes. Jeg sier kremen skal smøres på to ganger hver dag i 8-15 dager.

- Igjen spør Therese om denne er trygg å bruke. Hun får et bekreftende svar. Jeg oppfatter spørsmålet som om hun lurer på om denne kremen står på dopinglista. Jeg svarer: «Nei, det er den ikke.» Jeg ble ikke lenge sittende ved bordet, fordi jeg er stresset på det som skal skje neste dag. Derfor gir jeg en muntlig overlevering av hvordan Therese skal bruke kremen.

- 4. oktober, et sted mellom 12 og 13, ringer Vidar Løfshus. Jeg sitter da hjemme på kontoret hjemme på Hamar. Jeg skjønner da koblingen umiddelbart. Som idrettslege er det verste scenariet du kan tenke deg at en av utøverne dine tester positivt. Her gjorde jeg også en faglig feil, som går på bekostning av en uskyldig utøver. Det er nesten ikke til å bære, sier Bendiksen gråtkvalt.

Fikk sjokk av dopingmerket: - Skjønner ingenting

Bendiksen ønsket ikke å belaste Johaug noe mer.

- Jeg sa til Therese at jeg ikke kommer til å ta kontakt med deg, men at du kan ta kontakt med meg om du ønsker det. Men jeg vil ikke plage deg om du ikke ønsker å snakke sammen. 14 dager senere ringte Therese.

På pressekonferansen fikk han sjokk. Han måtte gni seg i øynene. Var det virkelig sant? Hvordan kunne han ha oversett dopingmerkingen på Trofodermin-pakningen?

- Da Siri Avlesen i TV 2 viste fram dette antidopingmerket som var på pakningen, skjønner jeg ingenting. Dette merket har jeg aldri sett før. Det er ikke slik vi merker legemiddel i Norge. Det var et sjokk. Det kom som en ekstra belastning den dagen, forteller Bendiksen, som altså legger skylden på at dette er noe han aldri har sett før og dermed aldri var oppmerksom på.

- Hvorfor har Therese så stor tillit til deg? spør Niels Kiær.

- Jeg har opplevd at vi har kunnet snakke om alt mulig og at hun stoler på deg. Jeg er ikke overrasket at hun bruker meg som et viktig sjekkpunkt.

Beskriver forholdet til Johaug

Bendiksen møtte utøverne for første gang ansikt til ansikt på Lillehammer i 2013, men han kjente de fleste av helseteamet til landslaget fra før.

- Vi er tre leger som har hvert vårt landslag. Jeg hadde kvinnelandslaget. Når vi er ute og reiser med landslaget har vi alternert hvem som er med, og da overlapper vi selvfølgelig for hverandre. Hvis det skulle være noe med en av utøverne som jeg ikke har ansvaret for, tar jeg selvfølgelig kontakt med deres landslagslege, sier Bendiksen.

- Det var en diskusjon i starten om de skulle fortsette å ha kontakt med sine fastleger om de ønsket det. Jeg er pragmatiker på det, dette har med tillit å gjøre. Men jeg sa til dem at jeg ville vite om det om de valgte å gjøre det.

- Hvorfor?

- Det er viktig å vite om de får noen medisiner som jeg bør vite om, om de uttredes for noe som ikke nødvendigvis har med idrett å gjøre, for at jeg skal kunne ivareta dem best mulig.

- Therese og jeg har hatt en veldig godt lege-pasient-forhold. Hun har diskutert med meg, og vice versa, forskjellige helsemessige aspekter. VI har også diskutert forhold som ikke har med helse å gjøre, men med livet som toppidrettsutøver. Mye med restitusjon og å skjerme seg litt sånn at hun ikke sliter seg ut. Det viktigste for Therese er tross alt å gå fort på ski.

- Therese er aldri syk

Så går Hjort gjennom ordlyden i kontraktene Bendiksen og Johaug har med Norges Skiforbund. Der plikter Johaug blant annet å rette seg etter landslagslegens råd.

- Vi har laget et system hvor vi har med medisinkoffert når vi er ute og reiser. Kofferten har en innholdsliste, den er veldig oversiktlig, og er lukket med kodelås. Det er lege og fysioterapeut som kjenner denne koden. Jeg har sagt til utøverne at hvis de får medisiner, så har jeg vel sagt skal det diskuteres med landslagslegen.

- Therese er, for å si det rett ut, omtrent aldri syk. Det har vært enkeltepisoder jeg har funet det nødvendig å behandle luftveissykdom, men Therese er jo frisk.

Bol-spørsmålet

I går var lederen for domsutvalget, Ivar Sølberg, veldig opptatt av at det burde ringt noen bjeller hos Johaug siden ordet clostebol sto på pakken med Trofodermin. Stikkordet «bol» virker å være kjernen i spørsmålet om graden av skyld, som i stor grad avgjør Johaugs skjebne.

Heller ikke Bendiksen klarte å koble clostebol til noe ulovlig stoff.

- Hvis man som fagmann ser noe med bol, er det nærliggende å tenke at det kan være et anabolt steroid, sa Johaugs fagvitne i går, farmasi-professoren Jo Klaveness.

Tok all skyld

Det spørsmålet kommer Bendiksen til å bli konfrontert med i dag også, og det er knyttet stor spenning til hva han svarer på det denne gangen.

Skyldspørsmålet var han derimot krystallklar på allerede i oktober.

- Etter min vurdering er Therese helt uskyldig i denne situasjonen. Hun er klar over sitt juridiske ansvar – og i dette tilfellet har hun gjort det hun skal, altså ved å snakke med meg og få den forsikringen hun fikk. Det er min personlige feil som gjør at hun havner i denne situasjonen, sa Bendiksen da.