FOKUSERT OG FARLIG:   Arjen Robben. FOTO: NTB SCANPIX
FOKUSERT OG FARLIG: Arjen Robben. FOTO: NTB SCANPIXVis mer

Tre VM-finaler, null gull. Men nå har Robben dette blikket

Fortsetter van Gaalskapen?

Australia - Nederland klokka 18.00

(Dagbladet): Nederland har spilt tre VM-finaler, men aldri vunnet. Fortsetter Arjen Robben og co. trenden fra Spania-kampen, kan laget gå helt til topps.

Han løp, herjet og scoret. To ganger, til og med. Kampen mot Spania fredag var den perfekte for Arjen Robben. Og når 30-åringen først har kommet i et slikt modus, er både han og Nederland vanskelig å stoppe.

Robben er fokusert og farlig i blikket.

I dag venter Australia for trener Louis van Gaal og hans menn. Det blir neppe noe annet enn seier, og dermed har laget fått rakettfart inn i mesterskapet.

- En utrolig start, sa Robin van Persie etter 5-1-seieren over Spania.

Kjærlig hånd Vi har sett Arjen Robben med mange ansiktsuttrykk. 17. mai i år framsto han i sin beste utgave. Med hånda kjærlig rundt kona Bernadien, feiret han en fantastisk sesong med Bayern München. Klubben vant serien og cupen. Kvinnen han giftet seg med i 2007, var en naturlig del av feiringene.

Robben smiler når det går bra. Og han sutrer når det går dårlig. Men stort sett går det bra. Karrieren har ikke handlet om noe annet enn å vinne trofeer.

Begeistrer Han er seriemester i Nederland, England, Spania og Tyskland. Og han vant Champions League med Bayern München i 2013. Så hva har han igjen? Et VM- eller EM-gull med Nederland.

Nå handler det om VM, i Brasil. Nederland har alltid begeistret med sin tradisjonelle «totalfotball». Spillerne har i mindre grad faste posisjoner, men beveger seg konstant.

- Fotball fylt med energi. Herlig å se på, mener tilhengerne.

Ekstraordinært Likevel har Nederland aldri klart å sette prikken over i-en i VM. Laget spilte sin første finale i 1974. Det var totalfotballens glansdager med Johan Cruyff i spissen. Men Vest-Tyskland var for gode, og vant 2-1.

EKTEPAR:   Arjen Robben og kona Bernadien. FOTO: NTB SCANPIX
EKTEPAR: Arjen Robben og kona Bernadien. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Fire år seinere kom Nederland til finalen igjen. Denne gang ble Argentina for sterke, med 3-1 etter ekstraomganger.

For fire år siden var Robben i posisjon til å bli VM-finalens store spiller. Igjen ble det tap, mot Spania.

To lag har skilt seg ut så langt i Brasil. Det startet med Nederland, og den feiende forestillingen mot Spania. Mandag slo Tyskland ut i full blomst. Portugal ble feid utover sidelinja med 4-0.

Verdensrekord I Spania-kampen ble det også målt en verdensrekord. Ti minutter før slutt parkerte Robben midtstopper Sergio Ramos i en løpsduell. Farta ble målt til 37 km/t. Arsenal-spiller Theo Walcott hadde den tidligere rekorden på 35,7 km/t.

- Ingen vil undervurdere Nederland lenger. Derfor er det helt avgjørende at spillerne har beina godt plantet på jorda, skriver legenden Johan Cruyff i avisa De Telegraaf.