Lionel i Prix d'Amerique

Tredje i tøffe Prix d'Amerique: Norske Lionel er en av verdens sterkeste travhester

Var uheldig og fikk ikke fritt fram i tide.

TREDJE ER TRIUMF: Gøran Antonsen har lagt ned et stort arbeide mens Lionel vokste opp. Søndag belønnet det seg. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media.
TREDJE ER TRIUMF: Gøran Antonsen har lagt ned et stort arbeide mens Lionel vokste opp. Søndag belønnet det seg. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Norge har en av verdens tøffeste og sterkeste travhester.

Søndag vant franske Bold Eagle Prix d'Amerique, et løp som bare er forbeholdt de tøffeste travhestene i verden. Hestene med mest muskler, størst lungekapasitet. Og ikke minst tøffest psyke.

FRANSK FAVORITT: Bold Eagle vinner Prix d'Amerique på Vincennes. Til venstre spurter helnorske Lionel inn til tredjeplass. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media
FRANSK FAVORITT: Bold Eagle vinner Prix d'Amerique på Vincennes. Til venstre spurter helnorske Lionel inn til tredjeplass. Foto: Eirik Stenhaug / Ecuus Media Vis mer

Lionel er like tøff som vinneren og avsluttet raskest av samtlige.

I fjor galopperte Lionel fra start. Men ikke denne gang.

Selv om trener Daniel Réden og medeier Gøran Antonsen hadde bestemt seg for å rive av skoene også denne gang. Som i fjor, da hesten fomlet seg over i galopp i starten.

ENGSTELIG: Medeier Kjell Arne Ness sa til Dagbladet at hana ikke var så begeistret for at Lionel skulle trave uten sko igjen. Men det betalte seg godt. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media
ENGSTELIG: Medeier Kjell Arne Ness sa til Dagbladet at hana ikke var så begeistret for at Lionel skulle trave uten sko igjen. Men det betalte seg godt. Foto: Eirik Stenhaug / Equus Media Vis mer

Men som den andre eieren Kjell Arne «Pip» Ness sa til Dagbladet før løpet:

- Jeg legger meg ikke opp i det. Men jeg var ikke så begeistret da jeg fikk høre om det. Men så sier Redén og kusken Abrivard at det går ikke å vinne Prix d'Amerique med sko.

Nerver

Det var mye nerver i startøyeblikket. Lionel kom seg feilfritt ut, men så ble det vinket for omstart. Og nervene steg ytterligere for alle de tilreisende nordmenn på tribunen.

Så ble det ytterligere en omstart. Og nervene ble ikke bedre av det. Begge ganger løste Lionel feilfritt ut.

Så gikk det også bra i den gyldige starten. Lionel travet som ei klokke.

Skryter

Pip skryter av sin kompis. Gøran Antonsen hadde ansvaret for å forme føllet til å bli en god traver.

Han forteller:

- Vi har alltid vært gode venner. Vi fikk leie, og senere fikk vi overta hoppa Aurora Sign for avl. En kveld med litt godt i glasset bestemte vi oss for hingst. Hun var litt liten, så vi hadde bestemt oss for at vi ønsket å bruke noe fransk. Vi bestemte oss. Heldigvis var det noe problemer med lisensiering for den hingsten som ikke har fungert i avlen i det hele tatt i etterkant. Derfor ble det Look De Star i stedet.

Pip sier:

- Vi har hatt flaks hele veien. Men jeg vil skryte av Gøran. Han var tålmodig med Lionel som unghest. Selv om hesten selvfølgelig har et talent, ville han neppe vært så god uten den lange og utrettelige innsatsen fra Gøran med å forme hesten.

Det norske styrkefenomenet spurtet sterkt. All jobben med den nå sju år gamle hesten har gitt enorm belønning.

Ingen hest i Norge har tjent mer enn Lionel etter tredjeplassen. Tredjeplassen var verdt 140 000 euro. Lionel har travet inn en feit bankkonto, som nærmer seg ti millioner kroner.

De norske tilrreisende jublet for tredjeplassen. De fikk også nytt fôr i lommene med franske sedler. Ikke de som satset på vinner, men de som spilte hesten i det såkalte plass-spillet som gir gevinst til de tre første hestene i mål.

Franskmenn spilte den store favoritten Bold Eagle ned til 1,5 ganger innsatsen.

Det franske eventyret fortsetter for Lionel, Gøran og Pip med pengestinne løp i hele februar på Vincennes i Paris.

Og feiringen startet for tredjeplassen i god tid før VM-finalen i håndball.

Selv om det ble tap for unge Norge mot storfavoritten Frankrike i finalen, og at Bold Eagle slo norske Lionel fra Slitu på Vincennes, var det to norske vinnere i Paris søndag.

Turbulent år med doping

Fjoråret var turbulent for Lionel, og ikke minst for eierne. Hesten testet positivt for kobolt etter Oslo Grand Prix, et grunnstoff som påvirker EPO-produksjonen i organismen. Hestens daværende trener Fabrice Soloy ble nylig foreslått utelukket fra travsporten fra livstid fra domsutvalget i Det Norske Travselskap.

Nå har hesten vist at den slett ikke trenger juks for å duge helt i verdenstoppen.

- Dette er den største dagen jeg har hatt på travbanen noensinne, sa Gøran Antonsen med tårer i øynene etter løpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer