Tredjeplass på 10 000-meter

Eskil Ervik kom på pallen to ganger, men er slett ikke fornøyd.

- Når du har mål om å ta medalje sammenlagt, hjelper det lite med to trøsteturer på pallen. Det mest morsomme er å stå der til slutt. Det er liksom ikke slike jeg samler på, sier Ervik til NTB og kaster et blikk på den bittelille «femtiøringen».

Men den muligheten ødela han med en fryktelig svak 500 meter lørdag. Heller ikke 5000-meteren var han særlig fornøyd med, selv om det ble bronse.

- Jeg tapte altfor mye på første dag. Det er eneste grunn til at jeg ikke er på pallen sammenlagt, mener Eskil.

Sammenlagt klatret han fra 14. til 6. plass, hans beste resultat i allround-VM siden bronsen i Vikingskipet i 1999. Neste år er det VM på hans favorittbane. Ja, nettopp Vikingskipet.

- Hulen min

- Det er hulen min, det. Et sted jeg virkelig liker og hvor jeg har mulighet til å kjempe i sammendraget. Det tror jeg på, lover Ervik, som også mener han har et langt større forbedringspotensial enn helgens suverene nederlendere.

Eneste mann mellom Ervik og fire nederlendere var russeren Jevgenij Lalenkov. Resten av verden kan han si seg bedre enn - til og med fjorårets bronsevinner og OL-mester Derek Parra, som ikke kom med på 10'ern.

Om første dag av årets VM var skuffende for Ervik, var det total forandring både på og utenfor isen søndag.

På mesterskapets annen dag var det en ny og mer selvsikker Eskil som inntok isen. Det ga umiddelbart resultater. 10. plass på 1500 meter ble fulgt av en meget god 10.000 meter.

- I dag var han dyret han virkelig er. Han viste seg fram. Hvis han bare skjønner hva som bor i ham, kan han absolutt utfordre nederlenderne, sier landslagstrener Jan de Kok.

Smil

I første par gikk Ervik inn til 14.13,14 på den tunge Göteborg-isen, og han beholdt ledelsen helt til siste par med Gianni Romme og Rintje Ritsma. Romme var drøyt åtte sekunder raskere, Ritsma bare snaut to sekunder.

- Et av mine beste 10.000-løp noen gang, konstaterer Ervik, som gikk 12 sekunder raskere enn skjemaet han hadde bestemt seg for å følge.

- Det var heldig at jeg fikk Pavel Zygmunt som parkamerat. Han er best på langdistansene og selvfølgelig ute etter distansemedalje. Jeg visste at han ville gå det han var god for, sier Ervik.

10 runder ut i løpet gjorde han et forsøk på å angripe Zygmunt, men polakken svarte.

- Da bestemte jeg meg for å ligge bak og kontrollere. Mot slutten skjønte jeg han var kjørt, mens jeg hadde mer krefter igjen. Deilig følelse, sier han med et smil.

<B>IKKE FORNØYD: Eskil Ervik.