Tredobbelt norsk i Kuusamo, men Northug var irritert underveis

- Ville vært en sensasjon for noen år siden.

TREDOBBELT NORSK: Disse gutta sørget for norsk storeslem i Kuusamo. Foto: EPA/KIMMO BRANDT FINLAND OUT
TREDOBBELT NORSK: Disse gutta sørget for norsk storeslem i Kuusamo. Foto: EPA/KIMMO BRANDT FINLAND OUTVis mer

(Dagbladet): Martin Johnsrud Sundby tok sin sjette strake tourseier og virker å være sterkere enn noensinne. 31-åringen utklasset konkurrentene fullstendig med hele 44,7 sekunder ned til Petter Northug, som kapret 2. plassen.

- Jeg startet litt hardt og fikk kjenne det mot slutten. Men det var en god dag og en god følelse, sier Sundby til NRK.

- Jeg er helt sikker på at jeg ikke kommer til å vinne hvert renn. Jeg tror det blir en kul og spennende vinter, sier Kuusamo-kongen.

Det ble femdobbelt norsk i fjor. I år ble det tredobbelt norsk og hele fem nordmenn blant de seks beste.

Kontrasten til situasjonen for fem år siden er imidlertid stor: Da var Northug eneste nordmann i toppen i distanselangrenn.

- Dette ville vært en sensasjon for et par år siden, sier NRK-kommentator Jann Post.

Irritert Northug Mens Sundby kontrollerte inn en suveren seier, viste Northug at han fremdeles har verdens beste spurt. I den siste bakken løp Mosvik-ekspressen som han gjorde i Falun forrige vinter og spurtet inn til 2. plassen.

- Jeg klarte ikke helt å gå på ski i dag. Jeg gikk bak i feltet og irriterte meg over at jeg slet med festet. Teknikken satt ikke som den skulle, sier Northug til NRK.

- Formen er ikke på topp. Spurten var heller ikke så bra. Jeg har litt å jobbe med, sier VM-kongen fra Falun med en blanding av spøk og alvor.

Krogh sørget for tredobbelt norsk ved å snike seg foran de Francesco Fabiani. Niklas Dyrhaug på 5. og Didrik Tønseth på 6. plass kompletterte den norske dominanensen.

- Den laginnsatsen vi viser, er veldig gledelig, sier Tønseth.

- Vi har vært godt forberedt og gjør det alltid bra i Kuusamo. Men det har gått litt over forventning, sier landslagssjef Vidar Løfshus.

Gikk rett ifra Sundby hadde et forsprang på 14 sekunder på Finn-Hågen Krogh og 24 sekunder på Petter Northug. Det var en avstand som konkurrentene hadde få forhåpninger om å innhente.

For treningsmaskinen har startet sesongen som verdens desidert beste langrennsløper på distanserenn. I dag var 31-åringen mer suveren enn kanskje noensinne.

Sundby gjorde som Johaug og gikk rett ifra konkurrentene, bare på enda mer suverent vis. Fjorårets verdenscupvinner bare økte og økte. Etter halvgått løp var forspranget til Finn-Hågen Krogh hele 54 sekunder.

Tønseth rykket Krogh imponerte imidlertid også han, akkurat som på samme tid i fjor. Krogh gikk helt for seg selv og tviholdt på 2. plassen, mens en gruppe på nesten 20 mann jaktet bak, der blant annet Dario Cologna, Petter Northug og resten av verdenseliten var.

Men etter rundt åtte kilometer sprakk gruppa opp, og Northug falt av i de bratte motbakkene. Det var motbakkespesialisten Didrik Tønseth som kjørte ifra i front i den store forfølgergruppa.

Tønseth fikk med seg Martin Johansson og Francesco de Fabiani og startet jakten på Krogh. Etter ti kilometer hadde trioen halvert forspranget. Like etter tok Tønseth og italieneren igjen Krogh, mens Johansson måtte slippe.

Northug våknet plutselig Men to kilometer før mål ble trioen tatt igjen av forfølgerne. Der var blant annet Niklas Dyrhaug og Northug, som i kjent stil plutselig våknet mot slutten av løpet.

SUVEREN:
Martin Johnsrud Sundby vant minitouren i Kuusamo på stor norsk dag.
Foto: NTB scanpix
SUVEREN: Martin Johnsrud Sundby vant minitouren i Kuusamo på stor norsk dag. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Northug så helt kokt ut, men har våknet. Det blir en thriller om 2. plassen, sa NRK-kommentator Jann Post.

Mens Sundby kontrollerte inn en suveren seier, viste Northug at han fremdeles har verdens beste spurt. I den siste bakken løp Mosvik-ekspressen som han gjorde i Falun forrige vinter og spurtet inn til 2. plassen.

Krogh sørget for tredobbelt norsk ved å snike seg foran de Fabiani. Dyrhaug på 5. og Tønseth på 6. plass kompletterte den norske dominanensen.