Treffer alltid formen

Han har «bare» fire verdenscupseirer på 11 sesonger, men når det er snakk om OL og VM, er Halvard Hanevold (34) langt mer farlig.

Svart gull fikk være svart gull i oljemekkaet Khanty-Mansiysk i Sibir sist vinter. Det var et helt annet gull Hanevold jublende kunne henge rundt halsen 19. mars i år.

Askerbøringen hadde knust hele verden i favorittøvelsen - 20-kilometer skiskyting. Den hvor hver bom gir ett minutt tillegg i tid. Halvard Hanevold traff 19 av 20 ganger - og slo sølvvinner Vesa Hietalahti med hele 1.24,7 minutter.

En real knock out.

I tillegg fikk han med seg VM-sølv på jaktstarten.

Tre faser

For prestasjonene er han nominert til «Folkets idrettspris» - en pris du er med på å avgjøre hvem som fortjener for 2003.

Blant en lang rekke sterke idrettsprestasjoner i 2003 er Hanevolds VM-gull kanskje det mest overraskende. Trolig også for ham selv. Støttet av sin egen suksessformel regnet sivilingeniøren seg i forkant av mesterskapet fram til at det var rundt 15 prosent sjanse for å nå helt til topps i en individuell øvelse.

Ganske enkelt fordeler han seierssjansen inn i tre faser.

A: Seg selv - 70 prosent.

B: Konkurrentene - 15 prosent.

C: Tilfeldighetene - 15 prosent.

For Hanevold var det befriende å «bare» ha 70 prosent ansvar for resultatet - istedenfor 100.

- Jævlig på hogget

Men det er neppe tilfeldig at han er på sitt beste nettopp i store mesterskap.

Halvard Hanevold er best når det gjelder. Da treffer han både blinker og toppform.

For hvem glemmer vel OL-gullet i Nagano i 1998 - også det på 20 kilometer?

Som minnerike smykker har han også gull og sølv i OL-stafetter. Og en sølv og to bronse i VM-stafetter.

Som han sjøl sier:

- Statistisk har det klaffet bra for meg i mesterskap. Da er jeg jævlig på hogget.

Da Dagbladet tok ham med på casino etter VM-bronsen på sprinten i Pokljuka i 2001, gikk han ut med gevinst. Men ellers er Hanevold ingen gambler.

Derfor bruker han også lenger tid på standplass enn de fleste andre - til tross for at han også taper tid på hvert eneste stavtak i forhold til Bjørndalen, Andresen og de andre hurtiggutta.

Men så treffer han også skivene oftest. Og henter sekundene sine der.

Perfekt start

- Å bygge en plattform for prestasjonsutvikling på gambling og tilfeldigheter er helt uinteressant for meg. Det er ikke nødvendigvis de som skyter raskest som treffer best...

Hanevolds filosofi er å bygge stein på stein. Ta små riktige skritt hver dag.

Og han har neppe tråkket mye feil i sommer. Under sesongåpningen på Beitostølen i midten av november gikk han helt til topps på 15 kilometer fellesstart.

Også da med imponerende skyting: 19 treff på 20 skudd.

Og bare så det er sagt:

I februar er det VM igjen...

<!--BTEK0--> MILSLUKEREN: Halvard Hanevold går inn til VM-gull på 20-kilometer i Khanty-Mansiysk i Russland i mars i år.