LUKT: TV-bildene fra Russland - Slovenia viste at russiske spillere luktet på en flaske rett før avkast. Ifølge det russiske landslaget inneholder flasken ammoniakk. Video: TV3 Vis mer

Russland og ammoniakk:

Trefilov med stikk til Norge etter sniffe-bilder

Russlands trenerprofil anbefaler flere å sniffe.

NANCY (Dagbladet): Dagbladet skrev tidligere i håndball-EM om russiske spillere som sniffet fra flasker med ammoniakk før kamp.

De norske spillerne forteller at de aldri har sett liknende på en håndballbane, men den russiske trenerprofilen Jevgenij Trefilov (63) sier i et intervju med dansk TV at han anbefaler flere å prøve.

- Jeg kan anbefale det på det varmeste, sier Trefilov til dansk TV2.

- Når du er sliten. Bare sniff, og hopp, sier han og gestikulerer.

Trefilov er kanskje en av håndballens mest markante trenere og har ledet det russiske laget til en rekke triumfer. Han kommer også med et stikk i retning Norge, etter at Dagbladet omtale EM-sniffingen tidligere i mesterskapet.

- Det kan du si til dine norske kolleger: Tro ikke at vi er klokere enn dere. Dere går jo og snuser hele tiden, sier Trefilov i et videointervju hos dansk TV, og henviser trolig til snus med tobakk.

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med både det russiske landslaget og Det europeiske håndballforbundet (EHF) som bekrefter at det er ammoniakk i flaskene til russerne.

- Bryr seg ikke

De russiske håndballjentenes pressesjef, Artem Lisovskij, sa følgende:

- Det er ikke på dopinglista eller forbudt av WADA. Tusenvis av utøvere i USA og Europa bruker det. Fansen bryr seg ikke noe spesielt om det, sier Lisovskij til Dagbladet.

EHFs kommunikasjonssjef JJ Rowland forteller:

- EHF har en uavhengig antidopingenhet som tar seg av testing i mesterskap og bruk av medisiner hos spillere. Jeg er blitt informert om at det ikke er mulig å ta noen ulovlige midler fra WADAs liste på denne måten som vist på bildet, sier Rowland til Dagbladet.

PROFIL: Jevgenij Trefilov. Foto: NTB Scanpix
PROFIL: Jevgenij Trefilov. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ammoniakk har den kjemiske betegnelsen NH3 og er en fargeløs, giftig gass med stikkende lukt, ifølge Wikipedia. Ammoniakk er svært også løselig i vann.

Ukjent for de norske

Norske spillere hadde derimot aldri sett noen sniffe på en håndballbane da Dagbladet viste dem bildene fra Russland–Slovenia.

Det sier Heidi Løke, Camilla Herrem og Veronica Kristiansen når Dagbladet viser bildet øverst i denne artikkelen.

Russland seiler opp som en gullkandidat i håndball-EM, og russerne er som eneste lag allerede klare for semifinale fredag kveld.

Russerne har storspilt på banen, men også sniffingen har fått oppmerksomhet.

- Uheldig

Dopingekspert i TV 2, Mads Kaggestad, sier det mest sannsynlig brukes for å åpne opp i nesa.

- Spørsmålet er om det har en sentralstimulerende effekt som er uheldig og om det er helseskadelig. Det ser kanskje ikke så bra ut, men om det ikke står på dopinglista, er det vel en grunn til det, sier Kaggestad til Dagbladet.

Dopingjeger Inggard Lereim, rådgiver for WADA og professor ved NTNU, har tidligere uttalt til Dagbladet:

- Det gir en lokal irritasjon, som gjør at man kan bli mer våken. Det er et kjent fenomen. Men det er ikke definert som et dopingmiddel, og fører ikke til noen bedring i prestasjon, sier Lereim til Dagbladet.

- Alle slike gimmicks er uheldige, særlig for unge utøvere, som da kan komme til å tro at dette er noe de må surre med, sier Lereim.

Russland har imponert i EM og valset over Danmark i går.

For det norske laget er tilstanden verre. Norge må slå Nederland i kveld for at håpet om semifinale skal leve. Norge–Nederland spilles klokka 21 og vises på TV3.