FOR FANCY NAVN: World Cup er ikke et mesterskap. Det er en treningsturnering. Det understreker Russland-trener Jevgenij Trefilov - her fra fjorårets VM-finale - mer enn noen annen. Foto: Aly Song/Reuters
FOR FANCY NAVN: World Cup er ikke et mesterskap. Det er en treningsturnering. Det understreker Russland-trener Jevgenij Trefilov - her fra fjorårets VM-finale - mer enn noen annen. Foto: Aly Song/ReutersVis mer

Trefilov-smilet avslører World Cup

Når Jevgenij Trefilov smiler etter å ha tapt de siste 35 minuttene med 16 mål, da skjønner du at cup ikke alltid er cup.

||| TABLOID DØDSSYND. Det er selvfølig langt fra optimalt å illustrere en sak vinklet på et smil, med en sint mann. Men da Russland-trener Jevgenij Trefilov gikk smilende av banen etter nimålstapet for Norge torsdag kveld, var alle kameraer rettet mot jublende norske jenter.

Selvfølgelig, for de gjennomførte en kanonopphenting.

Men smilet til Trefilov - da han gikk over banen etter tapet - forteller også ganske mye, 73 dager før EM.

Å KALLE DENNE turneringen for World Cup er egentlig ganske forvirrende. Ja, lagene her er verdens beste europeiske lag, men prestisjen er ganske middels. Cup er nemlig ikke alltid cup. Noen ganger er cup bare verdens beste trening.

Trefilov er en luring. Du leder ikke laget ditt til tre VM-gull på rad uten å vite hva du driver med. Han vet derfor at tre strake Russland-tap i denne turneringen ikke betyr noe som helst. Halve gullaget fra VM i fjor er hjemme.

Da jeg snakket med Thorir Hergeirsson etter kampen mot russerne smilte han lurt da jeg ba om en tilstandsrapport på Trefilovs kvinner.

- De trener. Trefilov har bestemt seg for hva han mener er viktig denne uka og han kjører sitt løp. Det eneste jeg er sikker på er at de kommer råsterkt tilbake i desember, sa han.

HISTORIEN VISER akkurat det. I fjor var både Russland og Frankrike svært svake i Århus-turneringen. Tre måneder seinere spilte de mot hverandre i VM-finalen i Nanjing.

Derfor sier det ikke så mye at russerne ikke har vært en skygge av seg selv engang denne uka. Ljudmila Postnova gikk langsomt etter Gro Hammerseng da den norske kapteinen kontret inn ett av sine mål. Defensivt spurter nemlig 26-åringen fra Zvezda bare én måned i året - og det er i førjulstida, når det er mesterskap.

Når Thorir Hergeisson og hans trener- og analyseapparat skal granske World Cup de neste ukene, vil de se lite på motstanderne. De videoklippene er verdt lite. Det handler bare om egne spillere.

TURNERINGEN ER derfor veldig viktig. De norske jentene får - tross alt - testet seg mot noen av verdens beste spillere, selv om lagene framstår som halvferdige og rotete i september. Og det er greit.

Norge er langt fra en ferdigsmurt maskin nå, men håndballingeniørene er på saken. Hovedfokuset til Hergeirsson er nemlig ganske likt Trefilovs. Katrine Lunde Haraldsen sukket derfor litt halvoppgitt etter tapet for Romania på tirsdag.

- Surt og dårlig av oss å tape, men jeg skjønner jo at vi skal trene litt også.

Det er nemlig ikke alltid du blir bedre av å bare vinne.

Tre norske EM-triumfer på rad skal forsvares på Lillehammer - og forhåpentligvis danske Herning - i desember. Det gjenstår en del brikker før puslespillet har gullkanter.

Som vanlig er målvaktspillet i verdensklasse og forsvaret stort sett bunnsolid. Det etablerte angrepsspillet må jentene fortsatt jobbe med. Ja, det er lenge til desember, men alle som har handlet julegaver før vet at adventstida alltid kommer raskere enn forventet.

Norge spiller semifinale mot Danmark klokka 16.15 i ettermiddag. Kampen går på TV 2 Zebra.