Per Bergerud

Trekker seg etter konflikten

Per Bergerud (65) trekker seg fra hoppkomiteen grunnet hoppbråket.

TREKKER SEG: Per Bergerud trekker seg fra hoppkomiteen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TREKKER SEG: Per Bergerud trekker seg fra hoppkomiteen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det melder TV 2, den tidligere storhopperen skal være kritisk til Skiforbundets behandling av Clas Brede Bråthen og trekker seg fra hoppkomiteen.

Torsdag kveld sendte han beskjed til skikretsen og kollegene i Hoppkomiteen. Den tidligere storhopperen og profilerte idrettslederen orker rett og slett ikke mer.

- Det er med tungt hjerte jeg har bestemt meg for å trekke meg som medlem av Hoppkomiteen og stiller dermed min plass til disposisjon, skriver Bergerud til kanalen.

I slutten av september skal Bergerud ha trodd at hoppbråket skulle bli løst. Da hoppkomiteen gikk i møte med Skistyret skal de ha vært enige om at Bråthen skulle fortsette i jobben.

Dette ble avvist av Skistyret og i stedet ble Bråthen tilbydd en annen jobb. Da Bråthen ikke ønsket å forhandle mer rundt denne muligheten, kalte skiforbundet han inn drøftelsesmøte for en mulig oppsigelse.

- Skistyret valgte å kreve at det kommer en ekstert inn istedenfor å velge en intern løsning til lederansvaret for Hopp, noe som ytterligere vil drenere en dårlig økonomi. I tillegg krevde de at Skistyret skulle godkjenne ansettelsen. Dette kravet har nå stoppet prosessen for å komme til en løsning, skriver Bergerud til TV 2 og fortsetter.

Per Bergerud, under en pressekonferansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Per Bergerud, under en pressekonferansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- I overnevnte forhold opplever jeg at Hoppkomiteen blir overkjørt av Skiforbundet og Skistyret. Jeg kan ikke lenger akseptere å være en del av Hoppkomiteen som blir overkjørt på denne måten. Jeg tar avstand fra hvordan Skiforbundet og Skistyret behandler tillitsvalgte i egen organisasjon.

Han mener konflikten kan være skadelig for norsk hoppsport.

- Slik saken har tatt retning nå, med flere potensielle rettssaker og sponsorer som kan forsvinne, kan skadene for norsk hoppsport bli store, sier Bergerud til VG.

Dagbladet har vært i kontakt med Clas Brede Bråthen og Steinar Bjerkmann, kommunikasjonsansvarlig for hopp, som ikke ønsker å uttale seg om saken.

Beklager avgjørelsen

Leder for hoppkomiteen, Alf Tore Haug, skriver til NTB at Bergerud har meldt seg inhabil i Bråthen-saken på grunn av sitt vennskap med sportssjefen.

- Per Bergerud er en fantastisk person med stor betydning for Norsk idrett. Det er også klart at han i likhet med resten av hoppkomiteen har gjort en solid innsats for å løse konflikten med Clas Brede Bråten. Det er naturlig at jeg derfor beklager at han har tatt den avgjørelsen, sier Haug og fortsetter:

- Men det er også viktig å påpeke at han ønsker å konsentrere seg om en annen viktig jobb for norsk hoppsport, nemlig som daglig leder i Vikersund, legger komitélederen til.

UØNSKET: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UØNSKET: Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Kan miste 100 mill.

Hopplandslaget skal det neste året reforhandle sponsorkontrakter og forsøke å hente inn nye kontrakter for perioden 2022 til 2025.

Fra informert hold fikk Dagbladet opplyst i september at verdien av disse kontraktene vil være på anslagsvis mellom 80 til 100 millioner kroner.

Hvis sponsorene ikke blir med videre - som følge av konflikten mellom sportssjef Clas Brede Bråthen og skiforbundet - er det enorme summer som forsvinner.

De nåværende kontraktene går ut i april neste år. Sponsorene vurderer å kutte støtten allerede nå, hvis konflikten ikke får en akseptabel løsning, slik de ser det.

- Det vil være dramatisk for skiforbundet og hoppdelen av skiforbundet hvis det skjer. Jeg håper alle besinner seg og forsøker å finne løsninger. Løsninger som både kan ivareta Clas Brede, hopperne og sponsorenes omdømme oppi det hele, sa LO-sekretær Are Tomasgard til Dagbladet.

KREVENDE: Hovedtrener Alexander Stöckl sier alle sponsorene vil ha med Clas Brede Bråthen videre som sportssjef. 30. august 2021. Video: Nina Hansen / Reporter: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Havner i retten

Konflikten mellom Norges Skiforbund og hoppsjef Clas Brede Bråthen har foregått i flere måneder.

I slutten av september ble det meldt at konflikten mellom hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen, og Norges Skiforbund er på vei til Oslo tingrett.

Overfor Dagbladet bekreftet Bråthens advokat, Marit Håvemoen, at en stevning nærmer seg.

- Stevningen vil bli sendt til retten i løpet av kort tid, sannsynligvis i begynnelsen av neste uke, opplyser hun. Fra stevning til rettssak skal det etter loven gå maksimalt seks måneder. Det betyr at konflikten mellom Bråthen og skiforbundet med stor sannsynlighet tas med inn i OL-sesongen.

OL i Beijing arrangeres fra 4. februar til 20. februar.

Skiforbundet ønsker ikke å forlenge med Bråthen når kontrakten hans går ut etter april neste år. Dette aksepterer ikke sportssjefen. Forbundet har ikke ønsket å gå i detaljer, utover en pressemelding fra skistyret 26. august.

I pressemeldingen het det:

«Skistyret har over tid vært kjent med samarbeidsutfordringer mellom Clas Brede Bråthen, hoppkomiteen og fagmiljøer i skiforbundet. Styret har de siste dagene fått en grundig saksgjennomgang av generalsekretæren, leder av hoppkomiteen og skiforbundets eksterne advokat.»

Videre het det:

«Der framkommer det at Bråthen over lang tid har hatt en konfronterende og uakseptabel kommunikasjonsform og atferd, som har skapt uro, utrygghet og en uholdbar situasjon både internt og overfor viktige interessenter eksternt. Skiforbundet understreker at det ikke er Bråthens meninger, men hans kommunikasjonsform og atferd som er uakseptabel.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer