<strong>SVARER ETTER SJOKKET:</strong> Peter Schlickenrieder trekker tilbake sjokkutspillet mot Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SVARER ETTER SJOKKET: Peter Schlickenrieder trekker tilbake sjokkutspillet mot Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Trekker tilbake skandaleutspillet mot Johaug

Tysklands landslagstrener Peter Schlickenrieder slår tilbake og sier til Dagbladet at han ikke står for skandaleutspillet mot Therese Johaug - som i går fikk Vidar Løfshus til å tordne. Nå tilgir Løfshus tyskeren og forteller at det får ingen konsekvenser for samarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): At mindre relevante stemmer uten tilstrekkelig kunnskap kommer med alvorlige dopingpåstander mot norsk langrenn, har Vidar Løfshus, Therese Johaug og co. blitt vant til.

Betydelig mer oppsiktsvekkende var det da Tysklands landslagstrener Peter Schlickenrieder i går sto på direktesendt tysk TV og sa følgende til ZDF etter Therese Johaugs utklassingsseier på VM-tremila:

- Jeg finner det litt underlig, det må jeg helt ærlig si. Jeg hadde løyet om jeg sa at dette var helt normalt. Hun er virkelig milevis foran resten, og det finnes denne forhistorien. Det er rart, sa den tyske sølvvinneren på OL-sprinten i Salt Lake City i 2002, den gang bare slått av Tor Arne Hetland.

- For meg personlig er det forunderlig. Så det jeg sier, er at vi må fortsette å jobbe konsekvent og sammen med dem som leder denne anti-dopingkampen. Det er viktig for denne sporten at den er ren.

Dette sier Schlickenrieder nå

At dette kommer fra nettopp Schlickenrieder er spesielt oppsiktsvekkende fordi han og spesielt hans sjef Andreas Schlütter har samarbeidet tett med norsk langrenn og den norske landslagsledelsen i mange år.

Tyskland forsøker å lære av Norge og har fått mye hjelp om norsk treningsfilosofi og den norske utviklingstrappa, som Schlickenrieder selv har skrytt av i intervju med Dagbladet tidligere.

<strong>OL-SØLV:</strong> Peter Schlickenrieder (t.v.) tok OL-sølvet på sprinten bak Tor Arne Hetland og foran Christian Zorzi i 2002 og er tysk landslagstrener i dag. Nå trekker han tilbake sjokkutspillet mot Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix
OL-SØLV: Peter Schlickenrieder (t.v.) tok OL-sølvet på sprinten bak Tor Arne Hetland og foran Christian Zorzi i 2002 og er tysk landslagstrener i dag. Nå trekker han tilbake sjokkutspillet mot Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Så hva mente han egentlig med uttalelsene på direktesendt tysk TV i går? Stemmer det virkelig at han mistenkeliggjør Therese Johaug?

Dagbladet har nå fått svar fra Peter Schlickenrieder.

- Betyr disse uttalelsene på tysk TV i går at du tror Johaug ikke har rent mel i posen?

- Nei, det betyr ikke det. Jeg synes bare det er kjedelig når det er noen som er så suverene. Jeg liker konkurranser hvor du ikke vet hvem som vinner før målstreken, sier Schlickenrieder til Dagbladet.

- Men intervjuet på tysk TV er satt i en kontekst hvor det er ut som du sår tvil om Johaugs dominans i lys av hennes bakgrunn. Er måten du blir oppfattet på i Norge en misforståelse?

- Ja, det er en gedigen misforståelse, sier den tyske landslagstreneren til Dagbladet.

Tilgir tyskerens utspill

Vidar Løfshus tilgir Schlickenrieder for presiseringen av av at dette var en misforståelse og forteller at sjokkutspillet ikke får noen konsekvenser for samarbeidet mellom norsk og tysk langrenn.

- Det var bra. Vi har et meget godt forhold til Tyskland og vil ha et godt samarbeid med de i framtiden, sier Løfshus til Dagbladet lørdag formiddag.

- Er det du som har snakket med Schlickenrieder på bakrommet etter gårsdagens uttalelser, Vidar?

- Jeg regner med Andreas Schlütter tok en prat med ham, sier Løfshus og referer til den tyske landslagssjefen, som har bodd i Norge og lenge hatt et tett samarbeid med norsk langrenn i tilsvarende rolle i Tyskland som Løfshus har i Norge.

Schlickenrieder og Løfshus hadde i dag en lengre og god samtale hvor de fikk klarhet i hva som har skjedd. Det opplyser Løfshus til Dagbladet.

- Det var en god prat. Vi er enige om å samarbeide til det beste for langrennssporten, forteller Løfshus til Dagbladet om samtalene med den tyske langrensstreneren.

Løfshus raste

Den tyske landslagssjefen tar altså sterk avstand fra måten han blir tolket og oppfattet på, altså mistenkeliggjøringe av Johaug, noe som fikk Vidar Løfshus, sportssjef i Norges Skiforbund, til å reagere med sjokk og vantro i går kveld.

NOK ER NOK: Vidar Løfshus er lei av behandlingen Therese Johaug må tåle. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Det er rett og slett drøye påstander. Jeg tviler sterkt på at han har satt seg inn i dommen til Therese og hvilken fysisk kapasitet hun har. Men ingenting forundrer meg når misunnelsen tar overhånd, sa Løfshus til Dagbladet etter å ha lest tyskerens utspill.

De tar Schlickenrieder altså nå avstand for - etter Dagbladets konfrontasjon med den tyske landslagstreneren.

Før VM i Seefeld hyllet den tyske landslagstreneren en norske langrennsmodellen.

- I norsk langrenn får man fram talenter og utøvere som blir sine egne trenere. Det er mer kreativitet og fokus på trivsel. For meg er det viktig. I Norge er det mer lystbetont og en livsstil for langrennsløperne. Jeg mener det er riktig å tenke sånn, sa Schlickenrieder til Dagbladet.

- Man skal gjøre noe fordi man elsker det, ikke fordi man vil vinne. Jeg tenker mer som Norge på den planen. Idrett er livet mitt, fordi jeg elsker det.

Johaug: - Vet at saken vil forfølge meg

Therese Johaug sa til Dagbladet etter VM-gullet på tremila i går at hun forstår at det stilles spørsmål og at hun er forberedt på at saken vil forfølge henne ut livet.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Først vil jeg si at jeg egentlig er veldig takknemlig, fordi jeg har vært gjennom det jeg har vært gjennom. Jeg vet at den saken vil følge meg resten av livet. Jeg må svare på det, men det går fint. Jeg vet selv hva jeg står for og hva jeg har gjort. Så får folk og journalister bare spør. Jeg skal svare, jeg, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Synes du det er på tide at vi går videre?

- Jeg har tatt straffen min, og jeg har kommet tilbake. Jeg får ikke gjort noe annet enn det. Folk får spørre om hva de vil, så skal de få svar, lover Johaug.

Motvind

Fokuset som har vært på Therese Johaug i VM i Seefeld har fått Vidar Løfshus, sportssjef i Norges Skiforbund, og tidligere landslagsløper Eldar Rønning til å reagere og synes synd på VM-dronninga.

For mesterskapet startet med motvind for verdens beste langrennsløper.

Den svenske fysiske treneren og friidrettsekspert i Radiosporten, Miro Zalar, stjal overskriftene før Johaugs første VM-renn med det kontroversielle ønsket om livstidsutestengelse for regelbruddet som gjorde at Johaug mistet to mesterskap - en straff som for ørig USADA-sjef Travis Tygart mener er altfor hard.

EPO-dømte Johannes Dürr fulgte opp med å sammenlikne sin sak, hvor han selv har innrømmet bevisst dopingmisbruk, med Johaugs sak - noe den norske langrennsprofilen fikk spørsmål om på sin andre pressekonferanse.

I går fulgte Schlickenreider opp, men han trekker altså tilbake det han har blitt sitert på.

- De skal plage Therese og stemple henne

Løfshus et kraftig oppgjør med fokuset og spørsmålene fra journalister som ifølge Løfshus forsøker å plage Therese Johaug og stemple henne.

- Jeg synes vi har vært så åpne om saken at journalistene burde ha bedre forutsetninger når de kommer hit og stiller disse spørsmålene, når de vet hva som er fakta, sier Løfshus til Dagbladet.

- I den grad de har spørsmål, burde de heller stille oss som har vært veldig langt nede i materien. Det virker nesten som at de skal plage Therese og stemple henne.

Løfshus er imponert over Johaug, men også veldig lei.

- Therese håndterer saken bra, men hun er nok like lei hun som det jeg og andre i støtteapparatet er. Therese er lei. Det er ikke tilfeldig at hun er en så god skiløper, for hun klarer å konsentrere seg om arbeidsoppgave i løypa og stenge ut alt annet, som blir vås, sier Løfshus til Dagbladet

- Det er alltid noen som skal grave i saken hennes og spinne videre på det, for å gi Therese et stempel. Klart, det er en dopingsak og hun ble dopingdømt, men jammen har hun tatt straffen og stått oppreist. Jeg synes det er skuffende av folk at de ikke informerer seg selv og lar være å stille de spørsmålene, i lys av det som har skjedd i Seefeld og det som har skjedd i Russland - som er veldig alvorlige saker.

Rønning: - Jeg synes veldig synd på Therese

Eldar Rønning, som har sju mesterskapsmedaljer på merittlista, støtter Løfshus' budskap.

Afterski #9: Det ble "bare" sølv for de norske stafettjentene i ski-VM torsdag. Dette og mye mer i den niende utgaven av Afterski. Reporter/Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg synes veldig synd på Therese. Hun fikk en knallhard straff for en liten forseelse. Den må hun bare ta og stå i det, sier Eldar Rønning, denne gang på plass i VM som supporter, til Dagbladet.

- Når det er sagt, håper jeg folk blir ferdig med det og kan fokusere på skiløperen og ikke den dopingsaken. Det er trist at det skal være fokuset.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen forteller til Dagbladet at hun og lagvenninnene ikke har fått med seg så mye av det Johaug har måtte svare på.

- Jeg kjenner ikke til hvilke spørsmål Therese har fått, men i dag feirer vi at hun har vunnet tre gull, fire medaljer og er verdens beste langrennsløper. Så får andre konsentrere seg om det andre, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer