Trekker VM-søknad etter Carlsen-krav

Stavanger dropper sin VM-søknad etter Facebook-innlegg hvor Magnus' far Henrik Carlsen ber Norges Sjakkforbund om å stoppe arbeidet.

SVÆRT KRITISKE: I et innlegg på vegne av Espen Agdestein, han selv og sønnen Magnus, skrev Henrik Carlsen at de ikke ønsket VM i Stavanger. Det har nå blitt innvilget. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
SVÆRT KRITISKE: I et innlegg på vegne av Espen Agdestein, han selv og sønnen Magnus, skrev Henrik Carlsen at de ikke ønsket VM i Stavanger. Det har nå blitt innvilget. Foto: Pontus Höök / NTB scanpixVis mer

Det blir ikke sjakk-VM på norsk jord i 2020 likevel. Det ble klart etter at Team Carlsen tidligere i dag gikk ut på Facebook og fortalte om sine motforestillinger til et mesterskap i byen.

- Vi ber om at norsk sjakk og Stavanger legger til siden kampen om et VM på hjemmebane i denne omgang, skriver Henrik Carlsen på vegne av seg selv, sønnen Magnus Carlsen og manager Espen Agdestein.

Årsaken skal være at presset rundt et VM på hjemmebane er såpass stort at det gjør det enda tøffere for Carlsen å gjennomføre.

Om VM skulle arrangeres i Norge ønsket Team Carlsen at det skulle arrangeres nær Carlsens hjem i Bærum eller Oslo, hvor verdensmesteren kunne bo og oppholde seg i hjemlige omgivelser.

- Å spille sjakk-VM på hjemmebane i Norge er på den ene side en helt unik drøm og mulighet som kan gå i oppfyllelse en eller annen gang, men i utgangspunktet også en vesentlig sportslig ulempe pga mer eksponering og mer trykk fra høye forventninger, skriver han videre.

Trekker søknaden

Nå trekker Stavanger søknaden. Det bekreftes i en pressemelding hos norwaychess.no.

- Med de ytringene som nå er kommet fra Carlsen ser vi ikke lenger muligheten/vitsen til å fortsette prosessen med å få VM i sjakk til Norge i 2020. Det blir umulig for oss som arrangør å jobbe for å få det til, når det er så mye usikkerhet rundt om verdensmesteren i det hele tatt kommer til å spille i Norge, skriver de.

- Vi er veldig skuffet over utfallet av denne saken. Regionen har stått samlet bak dette initiativet og jobbet iherdig for å få et Sjakk VM realisert i Stavanger. Vi er imponert over den profesjonelle og ryddige innsatsen fra Altibox Norway Chess og er stolte av det en har bygget opp i vår region, sier Stavanger ordfører Christine Sagen Helgø og fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal.

Magnus Carlsen skal i forbindelse med prosessen om å få VM til Norge ha gått med på en to-delt løsning, med en halv VM-kamp i Stavanger og andre halvdel i Oslo. Carlsen var så interessert i denne løsningen at de tok kontakt med det internasjonale sjakkforbundet, FIDE.

- Vi var så opptatt av å finne en løsning at vi tok kontakt med FIDE-Presidenten for å få FIDE til å åpne for å akseptere en delt løsning, noe de signaliserte på hjemmesidene, skriver Henrik Carlsen.

Han reagerer også på at at Magnus Carlsen ikke var en formell høringspart da NSF skulle ta avgjørelsen om norsk søkerby til VM, og kaller det «uforståelig».

Tar selvkritikk

Det er andre gang i løpet av uka at Team Carlsen velger å uttale seg om et mulig VM i Stavanger denne uka. I helga skrev Carlsen selv et innlegg på Facebook hvor han også talte i mot Stavanger som arrangør.

Overfor NRK sier sjakkpresident Morten Madsen at de burde lyttet mer til Carlsens ønsker før valget om Stavanger ble tatt. Rogalandsbyen ble valgt fremfor Kragerø, Oslo og Bærum, som var de andre interesserte kandidatene.

- Vi tok en avgjørelse basert på mange variabler, blant annet vurderte vi hvilken søkerby som kunne stå seg best mot den internasjonale konkurransen, mot for eksempel konserthuset i Wien og Østerrike sitt kandidatur. Og Stavanger var det alternativet som vi mente var best sportslig og økonomisk.

- Så kan man i ettertid, etter å ha fått litt mer innsikt i hva som var den egentlige årsaken til Magnus, ta litt selvkritikk på at det var variabler som vi burde hørt mer på med tanke på hans behov. Men det var en vanskelig situasjon, og vi beslutta det vi gjorde. Henrik og teamet har på en måte også litt forståelse for det, samtidig som de vet at det ikke var så enkelt, sier Madsen til NRK.