Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trekket fikk computeren og ekspertene til å hyle, men Anand lurte alle

- Demonstrerte overlegen forståelse.

TREKKET: Da Anand slo bonden til Magnus Carlsen på g4 i det 31. trekket, reagerte både elektroniske og menneskelige eksperter på at dette var en dårlig avgjørelse. Men inderen stolte på egne vurderingsevner, og dro i land remis etter en eminent forsvarskamp som varte i nesten seks og en halv time. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TREKKET: Da Anand slo bonden til Magnus Carlsen på g4 i det 31. trekket, reagerte både elektroniske og menneskelige eksperter på at dette var en dårlig avgjørelse. Men inderen stolte på egne vurderingsevner, og dro i land remis etter en eminent forsvarskamp som varte i nesten seks og en halv time. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Det sjuende partiet av VM-kampen mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand ble av det lange slaget.

Nesten seks og en halv time etter at nordmannen flyttet sin første brikke, tok duellantene hverandre i hendene og ble enige om at nok fikk være nok. Da hadde de spilt 122 trekk.

Lenge så det ut som om Carlsen hadde et overtak på sin indiske motstander. I alle fall etter at Anand i det 31. trekket slo Carlsens bonde på g4 med sin løper (31.Lxg4).

Slaktet trekket Sjakkcomputeren Stockfish mente at trekket ga Carlsen nesten halvannen bonde fordel, og ekspertene kastet seg på i rask rekkefølge. 

- Det ser ut til at det er en dårlig dag for Anand i dag. Anand så ut som et godt veddemål etter det fjerde partiet. Men det gjelder absolutt ikke nå, var meldingen fra stormester Simon Williams, mens stemningen steg blant det norske pressekorpset i Sotsji.

- «Se på pila!» høres ofte i journalistloungen i Sotsji nå. Stemningen har steget mange hakk etter en avventende start på dagen, var beskjeden fra Dagbladets utsendte, mens stormester Einar Gausel kanskje var noe mer tilbakeholden. 

- Lxg4 ser desperat ut, men det er mulig at svart har en måte å bytte av de resterende bøndene på, sa stormesteren.

- Forsvarte meg godt Og Gausel skulle få rett. Anand klarte å bytte av det han ønsket, og klarte å hale i land remis etter et langt og krevende sluttspill som krevde perfeksjon fra hans side. Det var tydelig at han var godt fornøyd på pressekonferansen da han fikk spørsmål om partiet frustrerte ham.

- Det er ikke så frustrerende når jeg får remis. Hadde jeg tapt hadde det vært annerledes. Men jeg synes jeg forsvarte meg godt, sier Anand.

Gausel sier seg helt enig i at trekket var både presist og imponerende.

- En rekke verdenstopper mente at dette var en feilvurdering, men Anand demonstrerte overlegen forståelse av stillingen, sier han.

En «ny» Anand Han forklarer videre at avgjørelsen til Anand viser at han også er villig til å utsette seg for det som kan bli betraktet som «pining» når han vet han kan få noe ut av det.

- Han visste at han fortsatt ville måtte tilbringe mange timer på defensiven, men han la til at det i praktisk spill er enklere å forsvare seg når kamphandlingene er avgrenset til bare én side av brettet, sier Gausel.

- Hadde han spilt på samme måte for ett år siden?

- Det vitner om selvtillit. Han stoler på både vurderingsevnen og regneferdighetene. Den typen selvtillit viste han ikke mye av i fjor. Sånn sett kan det fort bli en match over 12 partier.

Om det blir 12 partier eller ei, det neste oppgjøret mellom de to sjakkgigantene kommer allerede i morgen. Da med Anand tilbake i førersetet med hvit på stillingen 4-3 i favør Carlsen.

SLEIT: Magnus Carlsen forsøkte å få hull på Anands forsvar på alle tenkelige måter, men VM-utfordreren sto imot. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLEIT: Magnus Carlsen forsøkte å få hull på Anands forsvar på alle tenkelige måter, men VM-utfordreren sto imot. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling