Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tren variert, med intervaller

Svein Tore Samdal svarte leserne!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Svein Tore Samdal (35) var Marit Bjørgens suksesstrener helt fram til i vår.

Neste uke gir trønderen ut bok. I «Best i Birken» får du vite hvordan du trener mest mulig effektivt.

- Boka handler om ski, sykkel og løping - alle utholdenhetskrevende aktiviteter - tilpasset mosjonister. Grunnlaget for boka er at jeg ser mange folk bruker mye tid på trening, men får lite ut av det, sier Samdal til Dagbladet.no.

Samme prinsipper for deg og Bjørgen

Han trekker veksler på opplegget som gjorde Bjørgen til verdens beste kvinnelige langrennsløper, og det betyr ingenting om du allerede trener lite eller mye.

Intervaller og intensitet er nøkkelordene.

- Det er de samme prinsippene som gjelder for alle, men vi har treningsprogram tilpasset de fleste, sier Samdal.

Trønderen er oppmerksom på at mange går for merke i Birken på sykkel eller ski, og mener du må trene fem til ni timer i uka dersom du skal ha håp om å klare det.

HAR FORTSATT KONTAKT: Svein Tore Samdal har fortsatt sporadisk kontakt med Marit Bjørgen, selv om han ikke er skidronningens trener lenger. Nå er 35-åringen forfatter og direktør i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge. Foto: Scanpix
HAR FORTSATT KONTAKT: Svein Tore Samdal har fortsatt sporadisk kontakt med Marit Bjørgen, selv om han ikke er skidronningens trener lenger. Nå er 35-åringen forfatter og direktør i Eiendomsmegler 1 Midt-Norge. Foto: Scanpix Vis mer

Skal du i toppen av din klasse må du legge ned mellom ni til 15 timer.

Og det er med effektiv innsats, der du trener på akkurat det du vil bli god i. Og jobben deles inn i flere bolker, ut i fra hvilken del av sesongen du er i.

Flere idrettsstjerner, blant andre Bjørgen, Gunn-Rita Dahle Flesjå, Rune Høydahl, Anders Aukland og Odd-Bjørn Hjelmeset, bidrar med sine tips i Samdals bok.

Alle forberedelser

Trening- og helseekspert Halvor Lauvstad er medforfatter av boka.

- Boka handler ikke bare om trening, men alle forberedelser du skal gjøre inn i mot lange løp. Det går på det mentale, teknikk og utstyr. Vi har prøvd å gjøre det lettfattelig, men ikke slik at det blir banalt, sier Samdal.

- Hvordan er det å gå fra jobben som landslagstrener til en hverdag i eiendomsbransjen i Trondheim?

- Det går veldig bra, det er mye prestasjonsfokus i den bransjen her også. Det er folk som er veldig motivert her. Jeg kjenner igjen kulturen og typene.

image: - Tren variert, med intervaller

- Og når skal du bli best i Birken?

- Ikke i år i hvert fall. Jeg regner med at jeg sykler Birken neste år.

Svein Tore Samdal svarte også på spørsmål fra leserne, i et nettmøte onsdag ettermiddag.

<B>BOKA KOMMER 2. OKTOBER: Samdal og forlaget timer utgivelsen til dagen der mosjonister kan melde seg på Birken neste år.