Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trene i helga?

Husk oppvarming.

(Dagbladet.no:) Du har alt å vinne på å varme godt opp før en treningsøkt.

- Det er to hovedgrunner til at man bør varme opp. For det første forebygger det skader, og for det andre forbedrer det prestasjonsevnen, sier Espen Tønnessen, forsker ved Norges Idrettshøgskole.

- Grunnen til at prestasjonen bedres og at risikoen for skader redusereres, skyldes at kroppstemperaturen øker ved oppvarming. Av den grunn er det viktig å varme opp med aktiviteter som bruker store muskelgrupper, og hvor intensiteten er relativt høy, sier han.

Forskeren legger til at en tredje effekt er at oppvarming fører til økt motivasjon for videre aktivitet.

Individuelle behov

Hvor lenge man skal varme opp, avhenger av individuelle forutsetninger som alder og treningsbakgrunn, hva man skal trene og hvor intensiv treningen skal være.

I hovedsak bør man varme opp før all trening, men jo hardere man skal trene jo viktigere er det å varme opp. Skal man ut på en rolig joggetur, trenger man ikke å varme opp.

Korte, intensive økter som intervalltrening og utholdenhetskonkurranser, krever 20-40 minutter oppvarming. I forbindelse med styrketrening og hurtighetstrening, er det nok med fem til femten minutter med generell oppvarming.

- I forkant av styrketrening er det også viktig med spesiell oppvarming, noe som tilsier en til tre serier med lette vekter, med økende intensitet og få repetisjoner, sier Tønnessen.

- Før hurtighetstrening bør man gjennomføre stigningsløp med stigende intensitet. Normalt er det nok med fire til syv løp over en distanse på 40-100 meter.

Barn har lite behov for oppvarming, siden de er i aktivitet hele døgnet. Behovet for oppvarming blir større jo eldre man blir.

PRESTERER BEDRE: Med god oppvarming presterer man bedre på trening og i konkurranse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling