Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Trener best i verden

I dag spiller Milan og Juventus finale i Champions League. Nils Johan Semb tror de ekstreme treningsprinsippene er en viktig årsak til suksessen.

HANKØ/OSLO (Dagbladet): Alle som følger med på italiensk fotball vet at den alltid har vært fysisk. Både Juventus og Milan har de siste åra systematisert og vitenskapeliggjort den fysiske treningen. I Torino bruker de pulsklokker på hver spiller. Merker fysioterapeuten at noen spillere har trent med for lav intensitet, så sendes de rett tilbake på treningsfeltet for noen ekstra runder.

- Det er først og fremst systematikken de er gode på. De har egne fysiske trenere, og har tilpassede individuelle opplegg for hver spiller, sier Nils Johan Semb.

Han har vært i Lazio for å studere de prinsippene nesten samtlige italienske klubblag jobber etter.

- Best trent

- Sammen med Frankrike er Italia det landet der spillerne er best trent, og der det trenes mest. Den italienske ligaen er også den beste, ved siden av den spanske. Tett fulgt av Premier League, Bundesliga og den franske toppserien, mener Semb.

Han trekker også fram at det er likhetstrekk mellom italiensk og norsk fotball.

- Vi har begge tradisjoner for å spille på det fysiske. Men de er nok hakket lenger framme enn oss. De er mer gjennomførte. Alt de gjør, sånn totalt sett, har en veldig struktur.

- Er det da tilfeldig at det er to italienske lag i mesterligafinalen?

- Ja, sånn isolert sett er det nok det. Real Madrid er ikke noe dårligere lag enn Juventus, selv om de tapte den ene kampen. Akkurat i den ene kampen var Juventus best, men individuelt mener jeg at det ikke finnes noe bedre lag enn Real Madrid, sier Semb

Neppe tilfeldig

Assistenttrener Harald Aabrekk er villig til å strekke seg lenger enn sin overordnede. Han har også vært involvert i landslagets studieturer til Italia. Og han mener vi ser en tendens.

- Helt tilfeldig kan det vel neppe være at det var tre italienske lag.

Aabrekk er kraftig imponert over italiensk treningsgrundighet, og tror årsaken til suksessen ligger gjemt der.

- Vi trodde vi var enere på fysisk trening i Norge. Men der er vi kraftig forbigått. I Lazio, der vi var, hadde de pulsklokker og måleinstrumenter man bare lastet rett inn i en PC, slik at man hele tida kunne følge hver enkelt spillers utvikling. Det går på presisjon i treningsarbeidet, og det å vite effekten av alt man gjør, forteller Aabrekk.

- Folk blir overrasket over at italienerne trener 50 prosent fysisk, sier han.

Og med fysisk mener han ikke bare løping uten ball.

- Fysisk trening er smidighet, balanse, koordinasjon. Rett og slett god gammeldags gymnastikk.

Ser man for seg spillere som Davids, Seedorf, del Piero og Nesta på banen, er det lett å skjønne hva Aabrekk snakker om.

- Det vakreste

I går offentliggjorde Det internasjonale forbundet for fotballhistorikk (IFFHS) sin offisielle klubblagsranking. På den tronet Milan øverst for første gang på lang tid. Laget har tatt igjen Real Madrid. Juventus ligger på sjetteplass.

Nils Johan Semb bryr seg som vanlig lite om rankinger.

- Jeg mener at Juventus er storfavoritter. Men Milan vinner. Er ikke det typisk italiensk? flirer Semb.

Grunnen til at Juventus er Sembs favoritt i derbyet heter nok Alessandro Del Piero. Spissen var magisk i den siste semifinalen mot Real Madrid. Selv er han, som alltid, kledelig beskjeden.

- I en finale kan alt skje. Jeg kan ikke si om dette blir en kamp med mange mål eller ikke. Jeg vet bare at hvis vi skal vinne, så må vi spille en meget god kamp, sier del Piero.

HØY INTENSITET: Alessandro Costacurta, Rui Costa og Paolo Maldini under trening i Manchester i går. Det var ingen tvil om at selv de største stjernene ga alt. <!--FOTO-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media