-Trener for lite

ULLEVAAL (Dagbladet): Flere av landslagsgutta i England tør ikke å drive egentrening i frykt for at manageren reagerer med straff. - Om spillerne trener mer enn sjefen vil, kan det se ut som om de ikke er fornøyde med treninga sjefen legger opp, sier Harald Aabrekk.

- Da oppfattes det som mistillit til systemet, sier Semb-assistent Harald Aabrekk.

Landslagets sviktende resultater preges sterkt av måltørken til Tore André Flo og Ole Gunnar Solskjær. Harald Aabrekk er Fotball-Norges fremste predikant for indivduell ferdighetstrening. Han svarer krystallklart på Dagbladets spørsmål om det trenes nok på å score mål:

- Nei, det blir for lite individuell trening. Det er jeg ikke i tvil om. En god spiss bør trene enormt mye avslutninger, sier han.

- Annen kultur

Det er lettere sagt enn gjort. Kampene kommer tett i Premier League. Øktene mellom kampene brukes mer til hvile enn detaljterping. Norske spillere med mangel på spilletid må pent føye seg. De kan ikke bare ta med seg ballen, en assistenttrener og drive egentrening for seg sjøl.

Fordi sjefen ikke liker det.

- Det er en annen kultur, sier Harald Aabrekk.

- Har du hørt dette fra spillerne sjøl?

- Ja - uten å konkretisere - jeg har hørt om det. Det oppfattes som mistillit til systemet.

Begynte i Tromsø

Temaet er ømfintlig. Derfor er Aabrekk påpasselig med holde Flo og Solskjærs navn borte fra samtalen. Det leses aviser i England også. Klubbsjefer blidgjøres ikke av kritikk.

Men Aabrekk kan snakke. Og finner det uforståelig at dette skal være så vanskelig. Sjøl begynte han for fullt med individuell detaljterping sammen med Tore André Flo i Tromsø.

- Det har blitt værende der, sier Aabrekk.

Siden har TIL utviklet Sigurd Rushfeldt, Ole Martin Årst, Rune Lange og Rune Johansen.

Holder seg unna

- Men for andre klubber er dette ikke så viktig. De verdsetter dette annerledes, sier Aabrekk - med klar adresse til arbeidsgiverne i England.

- Er det vanskelig å få gjennomført egentreninga reint praktisk?

- Etter hvert er så mange ansatt i trenerteamene at det ikke burde være noe problem. Men det er opp til sjefen å prioritere.

- Kan dere gjøre noe?

- Det er å tro på julenissen at jeg skulle bryte inn i klubbenes opplegg. Det hadde jeg ikke tort.

Han drømmer om en løsning:

- Jeg mener det er mulig å få til. Men det er sjefene som bestemmer.

FRYKT: Harald Aabrekk vet at flere landslagsspillere frykter refs fra manageren om de trener på egen hånd.