Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trener med masker i sprengkulda

Og Falla står over.

KALD DAG FOR HEIDI: Heidi Weng tok på seg skikkelig kuldemaske i Quebec i dag.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KALD DAG FOR HEIDI: Heidi Weng tok på seg skikkelig kuldemaske i Quebec i dag.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

QUEBEC (Dagbladet): Det ble som spådd skikkelig sprengkulde på langrennsløpernes første dag i Quebec. 21 minusgrader og frisk vind gjorde dagens treningsopplevelse ned mot minus førti grader. 

En iskald opplevelse for de aller fleste.

- Jeg hører ikke hva du sier, for jeg er så godt pakka inn av klær, sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet idet hun tar med seg et par ski for å prøve løypene rundt i byparken i Quebec.

Sparer lungene
Fra nesten skyfri himmel strålte sola, men i vinden var det neste ulidelig kaldt.

- Det er ikke noe problem for meg som er oppvokst i Dalsbygda, sa Therese Johaug, men tok likevel en såkalt lungepluss i munnnen på vei ut i løypene.

Lungeplussen er en slags maske som varmer opp lufta litt før den kommer inn i munnen og ned i lungene. Dermed sparer den kroppen for den verste kuldestøyten. 

- Jeg må trene med den for å spare lungene mest mulig, sier Johaug.

Ikke farlig
Tidligere på dagen ble lagvenninne Ragnhild Haga satt på flyet til Oslo med luftveisinfeksjon, og i dagens klima gjelder det å ikke ta noen sjanser for de andre.

- Det er ikke noe farlig, men man må ta det mer med ro på trening. Det er lett at man får kuldeastma om man trener hardt i denne kulda, sier landslagstrener Roar Hjelmeset til Dagbladet.

Og nettopp derfor står også Maiken Caspersen Falla over utetrening i dag. I morgen kan hun avgjøre sprintverdenscupen om hun kommer seg til finalen i bysprinten i Quebec, og derfor vil de heller ikke risikere noe med de sårbare lungene hennes.

- Det er meldt litt mildere på dagen i morgen, så dette kommer til å bli bra. Men det har vært tidenes mildeste vinter her i Canada, sier Quebec-fødte Alex Harvey til Dagbladet.
 
- Det var bare litt uheldig at denne kulda kom akkurat nå. Men vi har i hvert fall masse natursnø her, smiler mannen som ligger på sjetteplass i sammendraget.

Mindre vind
Med så streng kulde er det flere som står over utetrening i dag. Martin Johnsrud Sundby velger også ifølge landslagssjef Vidar Løfshus å trene innendørs i dag, og det var bare et fåtall av løperne som beveget seg ute i løypene uten kuldemasker.

- Det var kaldt, sier finske Anne Kyllönen til Dagbladet idet hun haster inn i den provisoriske smørebua på langrennsstadion.

Kyllönen var en av få som gikk uten maske, og når prologen begynner i morgen klokka 19 norsk tid, blir det sannsynligvis ikke behov for det heller. 

Den foreløpige værmeldinga lyder på effektive minus femten grader. Grensa for å gå renn går ved tjue minusgrader

- Det skal ikke blåse i morgen, så da blir det ikke så ille, sier Johaug til Dagbladet og setter inn lungeplussen i munnen.