Trener mer og slår egne rekorder

Marit Bjørgen slår tilbake mot kritikerne som sier hun er ferdig.

SOGNSVANN (Dagbladet): De to siste vintrene er Marit Bjørgen blitt avskrevet som langrennsløper. Ihjeltrent og ferdig, har flere eksperter sagt. Hun har ikke svart på kritikken. Hittil.

- Men jeg har hatt fryktelig lyst. Det er mange uten særlig innsyn i hva jeg har drevet med som har karakterisert med. Jeg vet de tar veldig, veldig feil. Det har vært veldig fristende å svare dem, sier Marit.

- Hvorfor har du ikke gjort det?

- Fordi jeg er blitt så rutinert etter hvert at jeg vet det blir enda mer støy på den måten.

- Er det for seint å svare, da?

- Går det bra i VM, som er målet for denne vinteren, er vel det svar nok i seg selv. Og kanskje kommer det noe mer også, kanskje kommer jeg til å si noe. Vi får se, sier Marit.

Mindre hardtrening

Vi rusler rundt oppe ved Sognsvann. Marit skal ut og løpe, men tar seg tid til et intervju. Dagen før kom hun hjem fra høydesamling i Italia. Kroppen kjennes lett og fin. Humøret er prima. Da går det også an å prate om all kritikken hun fikk sist vinter.

ALLE GODE TING ER TRE: Etter to mislykkede sesonger tror Marit Bjørgen hun kan slå tilbake. Ingenting vil glede henne mer enn å få muligheten til å svare kritikerne. Foto: TORMOD BRENNA
ALLE GODE TING ER TRE: Etter to mislykkede sesonger tror Marit Bjørgen hun kan slå tilbake. Ingenting vil glede henne mer enn å få muligheten til å svare kritikerne. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Og vinteren før der.

- Det var mye. Jeg er mest fornøyd med at jeg klarte å heve meg over det og står oppreist i dag, sier hun.

Hun gjør mer enn å stå oppreist. I sommer har hun trent opp mot hundre timer mer enn i fjor, men også annerledes.

- Mye mer mengde. Mindre hardt. Jeg skal ikke være i toppform i november og slukne etter jul.

- Trener du radikalt forskjellig nå?

- Nei, overhodet ikke. Det er justeringer, sier hun.

Trygg på seg selv

- Jeg samarbeider utmerket med Sven Tore Samdal fortsatt, og jeg samarbeider også glimrende med landslagstrener Egil Kristiansen. Det er ingen motsetninger.

Trener mer og slår egne rekorder

- Men jeg styrer enda mer av treninga mi selv nå. Er veldig nøye med å lytte på kroppen. Sier den at jeg trenger en fridag, så tar jeg det. Jeg var kanskje ikke like flink til det før. Nå går det bra.

Marit Bjørgen har allerede satt en pers på et testløp i sommer, og fra landslagsledelsen rapporteres det om stor tilfredshet med framgangen hennes.

- Jeg er trygg på det jeg driver med. Jeg kjenner at kroppen reagerer på treninga, og gleder meg som en unge til sesongen starter igjen. Å gå på ski og konkurrere er jo det artigste som finnes.

Marit Bjørgens mål denne vinteren er selvsagt VM i Liberec i februar. Skulle hun lykkes vil det være en enorm prestasjon. Hun er ikke i tvil om at det er mulig, selv om noen prater om at både kroppen og motoren hennes er nedslitt.

At hun har trent så mye at det rett og slett har tippet over og gjort ubotelig skade.

- Tull! Jeg kjenner meg pigg og sterk, og har veldig tro på at jeg kan være med i toppen igjen.

- Og jeg tror jeg kjenner min egen kropp bedre enn de fleste, sier Marit Bjørgen.

PÅ SPORET IGJEN: Marit Bjørgen har trent hardere enn tidligere og håper det vil slå positivt ut i VM.