Trener mest og best av rallystjernene

Petter Solberg (29) piner seg i Japan.

Dagene med PR-jobbing i Japan er omme. Nå er det alvor. Før hanen galer er nordmannen i gang med treningen på et studio i byen Obihiro i Japan. Han har dratt med seg trener John Mills. Kartleseren har sluntret unna.

Sunn kost, hvile og to treningsøkter hver eneste bilfrie dag må til for å bli verdens beste bak rattet.

- Du kan se det på blikket hvem som er vinnertyper. Det gjelder over alt. Man må være viljesterk og målrettet for å bli best i noe. Det nytter ikke å ligge på sofaen i tre timer hver kveld, spise snacks og slappe av med videofilmer om man vil bli verdens beste rallyfører, sier Petter Solberg til NTB.

Øynene til Solberg gnistrer. I to timer på treningsstudioet tenker han ut nye ideer på hvordan han skal bli enda bedre, enda sterkere og enda litt tynnere.

- Ikke minst mentalt får jeg et lite forsprang på mange av konkurrentene som ikke tar den fysiske treningen like alvorlig. Skal man sitte 14 timer i bilen hver dag under et rally, tar det voldsomt på. Det tærer på musklene og ikke minst konsentrasjonen. Kondisjon og konsentrasjon hører nært sammen, forklarer rallyesset mens svetten siler.

Verdensmesteren er tynnere enn noen gang. Matchvekt på 71 kilo og godt under 10 i fettprosent viste de siste målingene. Tester viser også at han har høyere O2-opptak enn tidligere.

- Eneste tiden vi får til å trene er dagene før og etter en rallyhelg. Jeg gjør bare så godt jeg kan, og for min egen del er jeg bare nødt til å trene hardt. Etter den lange flyturen til Japan var jeg først inn i treningsstudioet og sist ut sent på kvelden. Er det kake eller noe annet usunt til dessert, står jeg over. Det nytter ikke å gjøre noe halvveis, forklarer Petter.

Tidligere West Bromwich-spiller John Mills tok over treneransvaret for Solberg og kartleser Phil Mills tidligere i år. Sammen har nordmannen og britene tatt nye steg for å hamle opp med konkurrentene, som heller ikke er dårlig trent.

Erkerival Sebastien Loeb er tidligere turnmester i Frankrike. Carlos Sainz er tidligere spansk mester i squash og spiller også fotball. Sammen med Petter Solberg, som er tidligere norgesmester i diskodans (!), har duoen i CitroYn vært med på å revolusjonere rallysporten.

- Rallyførere har nok trent før også, men nå er det kommet opp på et helt annet nivå. Før var det åtte løp i året, mens nå er vi med på 16. Dessuten er det mer testing utenom løpene og flere gjennomkjøringer i dagene før. Det blir bare mer og mer. Jeg trener kun det som kan forbedre meg som rallyfører. Å trene noe annet gidder jeg ikke, forteller Solberg.

  • Første sjanse til å vise at han er best, kommer i Rally Japan til helgen. VM-runden starter natt til fredag norsk tid.

    (.NTB)

TUNG TRENING:</B> Petter Solberg har blitt enda tynnere denne sesongen. Takket være tøffere trening.