Trener på høydeballer i jungelen

I regnskogen i Amazonas trener tre gutter på høye baller foran mål. I år er de forberedt på den norske spillemåten.

BARCARENA, BRASIL (Dagbladet): Målet for guttene fra Barcarena ved Amazonas utløp er klart: I år skal de vinne Norway Cup.

I fjor nådde de sekstendelsfinalen, men tapte mot Tromsø. Da var de skuffet.

- Vi trodde vi skulle vinne. Det ble mye gråting da vi tapte i 1/16-finalen. Spillerne på Tromsø var jo høyere enn treneren vår, sier Paulo Pereira Macel (16). Og treneren Muller er ingen smågutt med sine 1,90.

Skole først

Barcarena er en fattig kommune som ligger utenfor storbyen Belem i Brasil. Kommunen deles opp av mange sideelver til Amazonas. Inntil nylig var elva den eneste fartsåren. Nå er det bygd en vei fra Belem.

FAKTA

Norway Cup 2004

25. juli til 31. juli.
Ble arrangert første gang i 1972. 420 lag deltok. Norway Cup er verdens største fotballturnering. 37 nasjoner deltar i år. Antall kamper: 3500.Aktører: 27 000 spillere. 280 dommere. 30 observatører. Spillerne er mellom 10 og 19 år. Årets turnering er den 32. i rekken.

Mange bor i små skur langs elvene og på småbruk som er ryddet i den tette skogen. De heldigste har fått jobb i aluminiumsindustrien og har råd til eget hus av god brasiliansk standard.

Den nest største industribedriften heter Alunorte, som produserer Alumina. Dette råstoffet brukes i aluminumsproduksjonen. Hydro er nest største eier i Alunorte, med 34 prosent.

Alunorte er også hovedsponsor for laget som har døpt seg selv Rain Forest. Hovedmålet er å delta i Norway Cup.

- For å være aktuelle på laget må vi gå på skolen først, sier Danilo Costa (15).

Skolegang eller organisert sport er ingen selvfølge i Brasil. Men Alunorte har et samfunnsprogram der 2500 tenåringer fra 18 skoler deltar.

- Vi har mange sosiale utfordringer som ingen andre vil eller er i stand til å ta, sier Marcelo Cesar Gomes, som har ansvaret for programmet og er fast leder på turene til Norge.

Annerledeslandet

Danilo og Paulo deltar for andre gang i Norway Cup. Felipe Larry Matias Oliveira er førstereis.

- Nordmennene spiller ballen i lufta. Vi spiller langs bakken. Dessuten er de sterke, mens vi satser mer på teknikk, forklarer Paulo til debutanten.

- Det er kaldt. Men damene er penere. Kanskje ikke penere, men litt forskjellig fra her, forklarer Danilo.

- Maten er forferdelig. Det samme hver dag. Ikke mulig å få en skikkelig feijoada (kraftig bønnegryte med innmat og kjøtt. red. anm.), sier Paulo.

- Jeg gleder meg til å komme tilbake. Jeg tror jeg fortsatt har kjæreste i Norge, sier Danilo.

- Jeg er ikke redd for noe. Unntatt å ta fly, det har jeg ikke gjort før, sier Felipe.

TV-stjerner

I år skal den største tv-kanalen i Brasil, Globo, følge guttene fra regnskogen til Ekebergsletta i Oslo. Resultatet skal presenteres i kanalens populære søndagsmagasin, Fantastico.

Guttene fra Barcarena spiller i klasse B, G16, og skal i de innledende rundene møte Alta, Fana 1 og Abildsø 2.

Rain Forest har tre fire tidligere spillere som har gjort det bra i klubber i Belem. Alle drømmer selvsagt om å bli profesjonell en dag.

- Kjenner dere noen norske spillere som er gode?

- Han mørke, Kiru eller noe sånt. Han spilte i Valencia, sier Felipe.

- Carew?

- Ja, og Flo.

- Hvem er favorittspilleren?

- Ronaldo. Han er den beste brasilianeren. Ergo er han best i verden, sier Paulo til Dagbladet.

DIREKTE FRA REGNSKOGEN: Alunorte Rain Forest regner seg selv blant favorittene i klassen G16. Fra venstre Felipe Larry Oliveira, Danilo Costa og Paulo Macel.