Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Suns slo Grizzlies i NBA

Trener ruget på «hemmelig» trekk i 15 år – brukte det til å vinne i siste sekund

Phoenix Suns-trener Jay Triano hadde i femten år visst om et hull i regelverket. Natt til onsdag fikk han tatt det i bruk.

AVGJØR: Her dunker Phoenix Suns-center Tyson Chandler ballen gjennom kurven og sikrer seieren for Suns mot Memphis Grizzlies. Foto: AP Photo/Ross D. Franklin/NTB Scanpix
AVGJØR: Her dunker Phoenix Suns-center Tyson Chandler ballen gjennom kurven og sikrer seieren for Suns mot Memphis Grizzlies. Foto: AP Photo/Ross D. Franklin/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva skal du gjøre for å vinne en basketballkamp med bare 0,6 sekunder til å score på? Det problemet sto Phoenix Suns overfor natt til onsdag i møtet med Memphis Grizzlies. Bortelaget hadde utliknet oppgjøret med marginalt med tid igjen og kampen virket å gå mot overtid.

Slik skulle det ikke ende. For Suns' trener Jay Triano hadde et ess i ermet. Den rutinerte treneren hadde i 15 år hatt en hemmelig plan for hvordan man kunne lure motstanderen i en slik situasjon. Nå fikk han endelig tatt den i bruk.

Gjennom nøye lesing av regelboka hadde Triano funnet ut at et innkast ikke ville telle som scoring om det gikk rett i kurven og at det som ellers ville regnes som ulovlig berøring av ballen over ringen, dermed ikke gjaldt i denne situasjonen. ​

Normalt sett har ikke spillere lov til å forstyrre ballens retning mens den er på vei nedover mot ringen eller berøre ballen mens den fortsatt kan gå i kurven.

Suns' center Tyson Chandler, som måler 216 cm på strømpelesten, fikk oppgaven med å avslutte trekket.

– Min jobb var å dytte ballen i kurven. Det var nære, pasningen kunne ha truffet baksiden av ringen, men jeg tok ballen over ringen fordi jeg visste at det var lov, sa Chandler til ESPN etter kampen.

Brukte videodømming

Chandler, som har spilt 17 sesonger i ligaen, hadde ingen anelse om at det var lov før Triano introduserte det for laget da han tok over som midlertidig trener tidligere i år, ifølge Arizona Republic. ​

Etter Chandlers dunk tok dommerne i bruk video for å sjekke om scoringen var godkjent. Da var Triano raskt fremme for å avklare situasjonen.

– Jeg sa til en av dommerne 'Du vet at du ikke kan dømme ulovlig berøring på den,' og han svarte 'Jeg vet, jeg vet.' Jeg tror de sjekket om Chandler var nær ballen, for om han ikke var det er det ikke en tellende scoring, sa Triano til Arizona Republic.

Kampen var Trianos 100. seier som hovedtrener i NBA, og endelig fikk han altså tatt i bruk trekket han hadde tenkt fram for 15 år siden.

– Jeg prøvde å skape et trekk hvor du kunne score med tre-fire tideler igjen på klokka, og jeg tenkte at i kveld var en god tid å bruke den, sa Triano til ESPN.

– Jeg viste den til laget to eller tre dager etter at jeg tok over, og det er en regel som veldig mange ikke kjenner til. Det er ikke ulovlig berøring, fordi skuddet ikke vil telle, så jeg fortalte gutta våre, 'Skyt ballen i kurven, og alt Tyson trenger å gjøre er å touche den før den før den går i.'

Ingen hemmelighet lengre

Triano har en lang trenerkarriere i NBA bak seg etter å ha startet som assistenttrener for Toronto Raptors i 2002. Suns-jobben er hans andre som hovedtrener etter tre år i Raptors fra 2008 til 2011. Ikke før nå har Triano fått muligheten til å ta i bruk trekket han kaller «Rim».

– Jeg spurte dommerne når de kom og viste fram nye regler og hadde seminar med trenerne for 15 år siden da jeg var i Toronto. Jeg spurte dem om det, og de måtte gå tilbake og se på det. Siden da har jeg prøvd å holde det hemmelig, men nå er det ingen hemmelighet lengre, sier Triano til ESPN.

Seieren over Memphis Grizzlies var et sjeldent høydepunkt for Phoenix Suns. Laget har 13 seire og 23 tap og virker ute av kampen om en playoff-plass i NBAs vestre avdeling, selv om de har hevet seg etter at Triano ble midlertidig trener. Triano tok over for Earl Watson allerede tre kamper ut i sesongen etter at Phoenix gikk på to av sine fire verste tap noensinne i de tre åpningskampene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!