Juliane Amalie Tøssebro i turn-VM

Trener seks timer hver dag

Etter å ha mislykkes to ganger kunne Juliane Amalie Tøssebro (19) endelig få oppleve VM-drømmen.

VM-HÅP: Juliane Amalie Tøssebro er et av Norges håp under verdensmesterskapet i turn. Foto: Charlotte Mæland / NGTF
VM-HÅP: Juliane Amalie Tøssebro er et av Norges håp under verdensmesterskapet i turn. Foto: Charlotte Mæland / NGTF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdensmesterskapet i turn er i gang i Kitakyushu i Japan. Norge stiller med seks utøvere i kvalifiseringen til finalene, to menn og fire kvinner.

En av utøverne fra Norge er 19 år gamle Juliane Amalie Tøssebro. Hun ble norgesmester under NM tidligere i oktober og kvalifiserte seg dermed til VM. Etter å ha vært reserve i de to siste verdensmesterskapene klarte hun endelig å kvalifisere seg til mesterskapet i Japan.

- Det var en utrulig bra følelse da jeg vant NM, men det var ekstra gøy at jeg kvalifiserte meg til VM. Det har jo vært to ganger tidligere hvor det ikke har gått min vei, sier Tøssebro til Dagbladet.

NORGESMESTER: Juliane Amalie Tøssebro fikk VM-plassen etter at hun vant norgesmesterskapet i turn tidligere i år. Foto: Privat
NORGESMESTER: Juliane Amalie Tøssebro fikk VM-plassen etter at hun vant norgesmesterskapet i turn tidligere i år. Foto: Privat Vis mer

For Tøssebro har VM vært høstens store mål. For å nå så langt som hun kan innen idretten har hun blant annet valgt å ta det siste året på videregående over to år. I tillegg trener hun opptil seks timer seks dager i uka. Hun føler likevel ikke at hun ofrer noe.

- Hvis jeg hadde følt at jeg hadde ofret festing og venner, så hadde det kanskje ikke vært riktig å gå på turn. Jeg har valgt turn, og jeg får veldig mye igjen for det, sier hun.

Fikk et valg

Under EM som ble arrangert i april tidligere i år ble det mye oppmerksomhet rundt et utradisjonelt valg. Noen av turnerne valgte å stille opp i en full kroppsdrakt som dekker både armer og bein.

En av disse var tyske Sarah Voss. Hun forklarte den gang i et innlegg på Instagram at hun vil være et forbilde for unge kvinnelige idrettsutøvere. Hun forklarte at hun ville vise dem hvordan de kan presentere seg estetisk med forskjellige typer klær uten å føle seg ukomfortable.

Tøssebro forteller at de de heldekkende turndraktene har vært diskutert hos de norske turnerne også.

- Vi har fått spørsmål om vi har lyst til å bruke de nå under VM, men alle vi er egentlig komfortable med de draktene som vi har og føler at det er det beste for vår del. Men vi er veldig glad for at vi får muligheten og spørsmål om å gjøre det, for det er det kanskje ikke mange andre som får, sier Tøssebro.

Under treningene før konkurransen har Tøssebro selv lagt merke til at de tyske jentene bruker de heldekkende draktene også under dette mesterskapet.

- Jeg synes det er tøft at de fra Tyskland prøver å gjøre en forskjell og gå litt imot det normale. Men det handler mye om vaner og hva man føler seg best i. Jeg er fornøyd med de draktene vi har.

Står over

Siden VM havnet samme år som OL dette året er det flere av de store navnene som har valgt å stå over denne ukas konkurranser. En av de er turnsportens store stjerne, Simone Biles, som har vunnet fem av de siste seks mangekampfinalene i VM.

Etter den første dagen av kvalifiseringen endte Tøssebro med en poengsum på 45.332. Norges andre kvinne som prøvde å kvalifisere seg til mangekampfinalen var Maria Tronrud. Hun endte med poengsummen 46.465.

Ingen av de norske kvinnene klarte å kvalifisere seg til finalene.

Onsdag 20. oktober er det klart for de norske herrenes kvalifisering. Her stiller Norge med Sofus Heggemsnes og Harald Grimsrud Wibye.

Den norske VM-troppen:
Juliane Amalie Tøssebro
Marie Rønbeck
Selma Andrea Halvorsen
Maria Tronrud

Harald Grimsrud Wibye
Sofus Heggemsnes

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer