Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trener som Dæhlie

VAL SENALES/OSLO(Dagbladet): Gjennom å være ærlig og åpen om trening og livsstil har Thomas Alsgaard stort sett fått kjeft og et stempel som «lat» i forhold til konkurrentene. - Sannheten er at jeg trener mer enn de fleste, sier Thomas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Val Senales i oktober la han siste hånd på grunntreningen som skal gi suksess i OL. I perioder har han trent like mye som Bjørn Dæhlie gjorde på sitt meste.

- Det har gått veldig bra med treningen gjennom hele sommeren og høsten, men nå rett før sesongstart er jeg litt lei, og veldig, veldig sliten, sier han til Dagbladet.

Hindrer rekruttering

Så sliten at han fikk en reaksjon i form av en forkjølelse da han kom hjem forrige uke. Nå er han på plass på Gålå for å finpusse formen.

- Jeg småsnufser litt, men det er greit. Jeg hadde uansett lagt inn en rolig periode etter høydeoppholdet, så da passet det med et par dager treningsfri. Nå gleder jeg meg veldig til å starte sesongen.

Alsgaard brenner for langrennssporten. Men samtidig ser han faresignaler ved at de beste utøverne hele tida blir framstilt som ekstreme treningsmaskiner som bare tenker langrenn 24 timer i døgnet. Sjøl får han stadig vekk kommentarer fra folk på gata i Norge.

- «Jøss, er du her da? Har du tid til dette? Skal ikke du trene?» spør folk når jeg møter dem på foredrag eller i butikken. Det finnes ikke en eneste langrennsløper i verden som trener fem timer hver dag. Det er en myte, sier han.

- Bildet av slike superutøvere kan i verste fall hindre rekruttering og skremme mange vekk fra idretten vår.

Sjøl prøvde han å være ærlig om både livsstilen og treningsmengden. Da han tok OL-gull på Lillehammer, sjokkerte han nasjonen da han innrømmet at han gjerne tok en burger på McDonald's.

Skryt fra treneren

- Det var jo ikke så smart. Det har jo blitt brukt mot meg hver gang det går dårlig. Og da jeg la ut treningsdagboka mi på Internett i fjor, fikk jeg et rush av telefoner fra journalister hver gang jeg hadde ført opp en fridag. Folk skjønner ikke at det er normalt for langrennsløpere å ha mye fri i november og desember. Til slutt måtte jeg bare ta dagboka vekk fra nettet.

- Angrer du på ting du har gjort?

- Nei, jeg angrer ikke på noe.

Pål Gunnar Mikkelsplass skryter av Alsgaards treningsiver i OL-sesongen.

- Thomas har trent atskillig mer enn i fjor. Han har trent veldig bra og i perioder ekstremt mye.

I enkeltperioder trente han tre økter om dagen med til sammen 12 mil med løping og rulleski, sier Mikkelsplass til Dagbladet før han presiserer:

- Det som er så bra med Thomas er at han er veldig flink til å ta seg inn igjen etter å ha hatt ekstreme treningsdoser.

Drømmer om Pär

Alsgaard snakker helst om livet som langrennsløper. Han vil ikke snakke om kjæresten Rønnaug Schei.

- Vi er sammen, men det er ikke interessant eller relevant for det jeg driver med, sier han kontant.

- Så det å være nyforelsket gir ikke noe plusseffekt på psyken til å prestere heller?

- Njei, å trives godt betyr mye for å prestere. Men det er på et generelt plan.

Mer vil han ikke si om privatlivet. Om resten av skisesongen har han en drøm. At han får kjempe mot Pär Elofsson som er utropt til sportens nye ener.

- For langrennssporten vil det være en stor fordel å få tilbake en klassisk personduell som det var mellom Dæhlie og Smirnov på nittitallet. Jeg ser gjerne at Alsgaard/Elofsson blir den neste superduellen i langrennssporet, smiler Thomas.

<B>TEKNISK VIDUNDER:</B> Thomas Alsgaard er elegant på ski, og derfor lar han seg ikke skremme av utøvere med gode testresultater på barmark.
Hele Norges coronakart