Trener til større oppgaver

KØBENHAVN (Dagbladet): I avisa BT fikk han sparken på kommentarplass. I Ekstrabladet omtales han som jernmannen. Åge Hareide blir i danske Brøndby til han har vunnet seriegull neste vår. Når tida er moden, overtar han det norske landslaget.

Ja, jeg har en ambisjon om å trene Norge, sier Åge Hareide. - Slik jeg ser det, ville det vært underlig om jeg ikke hadde det. Men jeg vil ikke buse fram og si «her er jeg» - ting må komme i en naturlig rekkefølge.

Strålende, da har vi i hvert fall en kandidat som virkelig vil - og som ikke minst tør å si at han ønsker å bli landslagstrener - den dagen Nils Johan Semb takker for seg.

Jeg har akkurat lest danske Ekstrabladet da Åge Hareide kommer trillende med baltiske plastposer på vei fra Litauen. Han har sett på en 21-åring han sansynligvis kommer til å kjøpe til Brøndby etter at han har vært innom København og Molde for så å komme seg av gårde til en desperat behovsprøvd ferie i spanske Marbella. Men det er ikke spilleren som er viktig i denne sammenhengen, ikke reiseruta og ei heller det faktum at gubben både er og ser fryktelig sliten og nedkjørt ut.

Det er overskriften som betyr noe - en overskrift som forteller om en klar kursendring:

HAREIDES HAMMER, står det. Det kan da ikke betyr annet enn tøffere lut.

- Nei, det gjør ikke det, og det stemmer alt sammen, sier Åge Hareide. - For å si det mildt er jeg drittlei spillernes ja-ja, det-går-nok-mentalitet. Og derfor skal både trening og disiplin strammes inn. Tida er inne for å røske opp i slappe og dårlige holdninger.

I Brøndby, ja - hvor Åge Hareide opplever, blant mye annen slendrian, at spillerne er mer opptatte av handikappet sitt i golf enn det å gjøre skikkelig arbeid på treningene. Men det er vel ikke bare et dansk fenomen det - det finnes jo golfbaner i Norge også. Og fotballspillere.

Så jeg agner opp en gang til, med fotballaget som heter Norge, og slipper kroken ut i det hareidske farvann. Hvor det biter med en gang.

- Jeg må ta det riktig i rekkefølge, sier Åge Hareide. - Ja, jeg er blitt hardere - jeg krever mer, jeg skal ha mer ut av spillerne. Og siden du spør, så har jeg noen råd til Nils Johan Semb i forhold til den situasjonen han er i med Norge:

- Bli enda tøffere når det gjelder spillervalg og krav til den enkelte på banen.

Fra trenerforeningens lojale rom - hvor Åge Hareide er kollega med Nils Johan Semb - understreker han på det sterkeste at den smule frittalenhet på den danske hovedflyplassen verken har med kritikk eller jobbsøknad å gjøre. I forhold til treneren, vel å merke. Men spillerne er inne for en omgang våkn-opp-og-ta-ansvar.

Med en gang.

Og så må vi huske på rekkefølgen:

- DET ER VERRE Å IKKE LYKKES som trener enn som spiller, sier Åge Hareide. - Derfor føler jeg med Nils Johan. For etter to seriesølv, og jeg ble hentet til Brøndby for å vinne gull og ingen ting annet, vet jeg akkurat hvordan han har det. Uten at det hjelper.

- Hva er Hareides medisin?

- Sett strek, gi faen, og kom igjen! Det nytter i hvert fall ikke å gå rundt og si at nå er det så galt at det ikke kan gå verre. Og har jeg en smule kritikk, så er det at både Nils Johan og Harald (Aabrekk) ikke utstråler seiersvilje og optimisme.

Men:

- Det er fanken ta meg spillernes ansvar også.

Hvilket krever en presisering.

- Ta det som skjedde før og etter Hviterussland-kampen som det siste og beste/grelleste eksempelet, sier Åge Hareide. Før kampen ser jeg Eirik Bakke og John Carew på en båt i Oslofjorden hvor de sier at de skal skyte motstanderen i senk. Men etterpå, etter at de nesten ikke har fått til noe som helst, sniker de seg unna ansvaret. De har sagt at de skal reise kjerringa, men har de gjort det da?

- Nei, jeg synes ikke det.

Og:

- Det holder ikke.

- Hva vil du ha?

- Typer med Henning Bergs konkurransementalitet. Han signaliserer i hvert fall noe positivt etterpå . For Henning står der, han - midt i TV-ruta - og er fly forbannet fordi Norge har tapt en fotballkamp.

- Jeg vil helst ikke henge ut enkeltpersoner, men det er jo helt åpenbart at det må røskes opp ganske kraftig i miljøet.

- Hører jeg holdningsendringer?

- Ja, det og. Og så må vi få tilbake konkurransen i laget slik den var under Drillo på 90-tallet. For Egil - ved siden av å være en klok mann fotballmessig - var meget klok i forhold til det å bruke spillerne riktig også. Han brukte konkurranseelementet for alt det var verd.

- Kanskje spillerne ikke er gode nok lenger?

- Et godt poeng. Det er i hvert fall færre gode spillere i dag. Nils Johan har ikke like mange gode valg som det Drillo hadde. Men sånn er livet - man har det man har. Og ut fra det må man skape konkurransesituasjoner.

DET MATERIALET DE FLESTE med et stort norsk fotballhjerte har analysert i større eller mindre grad, kommer nå plutselig som enkle og konkrete setninger fra Åge Hareide. Uten dilldall. Og med et forslag til løsning.

- Vi styrer kampene. Vi produserer klart flest sjanser. Og vi får et baklengsmål som ødelegger alt. Du skal ikke være en spesielt stor analytiker for å se hvor problemet ligger. Og det er da jeg sier at du skal ha råd til å sette ut en Carew, Solskjær, Flo eller hvem det måtte være når de ikke scorer på en fire-fem sjanser.

- I min bok spiller de ikke neste kamp. Sånn må det være, sier Åge Hareide.

- Men hvem spiller, da?

- En som scorer jevnt og trutt i Tippeligaen bør spille for Norge framfor en inntørket proff i utlandet.

En spiss skal score mål - det er derfor han er der. Ballen skal i kassa, sier Hareide.

For å få Brøndby-ballen inn i motstandernes mål vil Åge Hareide mane til klare svar fra spillerne. Når han tar fatt på jobben igjen klokka 07.00 den 2. juli, ja, du hørte riktig, årets danske sølvvinnere må i en periode møte på jobben ved hanegal for å ha tid til tre daglige treningsøkter, skal Hareides hammer hamre ut en ny kurs.

- Jeg har et skjema spillerne må svare på, sier jernmannen. - Der skal de fortelle meg hvorfor de spiller fotball og hvordan de har tenkt å gjøre både seg sjøl og laget bedre. Og så skal det samtales - vi skal i fellesskap finne fram til det som må til. Og jeg kommer til å bruke Ole Gunnar Solskjær som et eksempel.

- Fortell?

- Av de spillerne jeg har trent, er han den beste som noen gang har gjort denne typen sjølransakelse. Ole Gunnar hadde klare tanker om hva han ville, hvor god han skulle bli og hva han måtte gjøre for å nå målene. Og så gjorde han noe med det - han trente i timevis for seg sjøl på det han visste han måtte bli bedre på. Uten å snakke om golf.

- Ville du brukt skjemaet på landslaget også?

- Ja! De fleste fotballspillere liker ikke å innrømme feil og mangler - og det er menneskelig. Vi som trenere må derfor få dem til å se hva som kreves når du skal konkurrere med de absolutt beste. Og derfor må vi sette disse tingene på dagsordenen.

- VI MÅ VITE HVA VI SKAL KREVE og akseptere av en landslagspiller.

Hva Åge Hareide krever av seg sjøl etter hardkjøret i Danmark er fred og ro. Han er nemlig helt nedkjørt.

- Det første som slår meg, når du spør, er ett års ferie. Jeg har sovet elendig de siste månedene - presset har vært helt enormt. Men jeg har bedt om det sjøl, jeg visste hva jeg gikk til, og jeg gjorde det fordi jeg fortsatt synes fotball er veldig artig.

Men:

- Når du føler at hodet ditt er som en bikube hvor det spilles kamp hele tida tennes en varsellampe.

- Er Åge Haraide på vei ut eller inn i et sabbatsår?

- La meg si det sånn: Jeg vet ikke hva jeg gjør neste sommer.

- Men landslagstrener ønsker du å bli en eller annen gang?

- Ja, sier Åge Hareide.

Åge Hareide

ENGASJEMENT: En som scorer jevnt og trutt i Tippeligaen bør spille for Norge framfor en inntørka proff fra ulandet, sier Åge Hareide bestemt.