Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Trenerbytte hjelper ikke på lang sikt

- Bare liten kortsiktig effekt.

(Dagbladet.no): En ny studie bekrefter i klare tall at det har blitt vanligere å sparke norske fotballtrenere de siste åra.

Samtidig konkluderer undersøkelsen med at trenerskiftene ikke hjelper på resultatene over tid.

- Statistikken viser at trenerbyttene bare gir en liten kortvarig gevinst. Over tid har byttene nesten ingen effekt, sier Trond Møller Natland til Aftenposten.

24-åringen studerer idrettsledelse ved Høgskolen i Molde, og har skrevet en bacheloroppgave om lederskifter i ti norske toppklubber i perioden 1996 til 2006.

Han har tatt for seg Rosenborg, Brann, Viking, Lillestrøm, Molde, Tromsø, Stabæk, Vålerenga, Bodø-Glimt og Odd.

- Hovedtrenerne tillegges stor betydning for fotballklubbers resultater, uten at en slik betydning har vitenskapelig støtte, konkluderer Møller Natland.

Tallmaterialet hans fastslår også en klar økning i antall trenerbytter, spesielt i perioden 2002 til 2006. Mens de som har ansatt trenerne sitter langt tryggere.

Møller Natland har sett på utbytting i fem forskjellige stillinger i klubbene. I perioden har det blitt byttet ut 165 ledere, fordelt på 34 daglige ledere, 31 sportslige ledere, 53 hovedtrenere, 29 styreledere i klubben og 18 styreledere i aksjeselskapet.

KONTINUITET SOM GA GULL: Mons Ivar Mjelde har fått tillit over flere år i Brann. I fjor resulterte det i klubbens første seriegull siden 1963. Foto: Scanpix
KONTINUITET SOM GA GULL: Mons Ivar Mjelde har fått tillit over flere år i Brann. I fjor resulterte det i klubbens første seriegull siden 1963. Foto: Scanpix Vis mer

• Din mening: Er norske fotballedere for raske til å sparke trenerne, eller er det riktig å prøve noe nytt når resultatene uteblir?

KNUT BLE BYTTET UT: Rosenborg valgte å fjerne Knut Tørum i høst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media