Treneren: - Utrolig

Leif Olav Alnes (64) mener en av de største prestasjonene i OL var da Amalie Iuel (27) snakket seg inn i løpet igjen.

TYVSTART: Amalie Iuel fikk OL-drømmen knust mandag. Video: Discovery+ Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Semifinalen på 400 meter hekk endte på dramatisk vis for Amalie Iuel mandag.

27-åringen tyvstartet og var i utgangspunktet ute av løpet. Fortvilelsen lyste i ansiktet hennes. Men så skjedde det noe som mildt sagt overrasket trener Leif Olav Alnes på tribunen.

AVGJØRENDE ØYEBLIKK: Amalie Iuel tyvstartet på 400 meter hekk, men klarte å snakke seg inn i løpet igjen i samtale med overdommeren. Foto: NTB
AVGJØRENDE ØYEBLIKK: Amalie Iuel tyvstartet på 400 meter hekk, men klarte å snakke seg inn i løpet igjen i samtale med overdommeren. Foto: NTB Vis mer

Gjennom en samtale med overdommeren klarte Iuel å sørge for at hun fikk starte likevel.

Til Dagbladet sier treneren:

- At hun fikk snakket seg til å springe, må være en av OLs største prestasjoner. Det mener jeg er helt utrolig.

Årsaken til at Iuel tyvstartet, var at hun trodde hun hadde hørt startskuddet. Det viste seg å være en lyd fra tribunen.

TEAM: Leif Olav Alnes trener både Karsten Warholm og Amalie Iuel. Her er Alnes og Iuel på tribunen under finalen på 400 meter hekk. Foto: Lise Åserud / NTB
TEAM: Leif Olav Alnes trener både Karsten Warholm og Amalie Iuel. Her er Alnes og Iuel på tribunen under finalen på 400 meter hekk. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Lekene var i utgangspunktet over. OL-drømmen om en finale var knust. Så fikk hun sjansen likevel.

- Det var veldig smart gjort, sier Alnes om samtalen med overdommeren.

- Hun hørte en lyd som hun trodde var startskuddet. Og det er ingen grunn til å betvile dette. Det er ingen som gidder å sjanse (tyvstarte) på 400 meter. Da er du idiot. Hun syntes jo dette var flaut. Det var stor forståelse for dét. Hun kom inn igjen. Og fikk løpe under protest.

Han fortsetter:

- Hvis de har dømt henne ut, så er hun egentlig ferdig. Jeg er utrolig imponert over at hun klarte å gå bort og konfrontere situasjonen.

Iuel klarte aldri å omstille seg etterpå og endte sist i semifinalen med åtte løpere. Vinneren, Dalilah Muhammad fra USA, ble klokket inn til 53,50. Iuel hadde 57,61.

FORTVILER: OL ble aldri slik Amalie Iuel drømte om. Foto: NTB
FORTVILER: OL ble aldri slik Amalie Iuel drømte om. Foto: NTB Vis mer

Etterpå var det mye fram og tilbake. Var hun disket eller ikke? På den offisielle resultatlista står det nå «disqualified by Rule TR 16.5.3».

Altså at hun er disket.

- Det var ikke sånn jeg hadde lyst til å avslutte OL, sier Iuel til norske medier.

- Hun var ikke fornøyd med tida, sier Alnes.

Det var også drama før løpet. Da hun skulle prøvestarte, løsnet blokka.

- Hun gikk i bakken. Jeg trodde hun hadde skadet seg. Når blokka løsner, er det lett at det går utover hamstringen. Men hun reiste seg og jeg fikk tommelen opp, opplyser treneren.

KAOS: Følelsene raste gjennom Amalie Iuel etter tyvstarten. Foto: NTB
KAOS: Følelsene raste gjennom Amalie Iuel etter tyvstarten. Foto: NTB Vis mer

Selv om det ble en nedtur - og Iuel ikke var høy i hatten etterpå - handlet resten av dagen om å fokusere på lagkompis Karsten Warholm. At hun ikke var i humør, skulle ikke ødelegge for Warholms finale neste dag.

- Vi avtalte at hun bare var «happy», helt til vi fikk lagt Karsten. Så gikk vi i kantina, spiste og debrifet litt, forteller Alnes, som mener Iuel opptrådte fantastisk.

Det samme svarer Warholm på Dagbladets spørsmål:

- Hun kom tilbake på rommet og var i godt humør. Ikke fordi hun hadde så lyst til det. Men fordi hun ville at jeg skulle bli klar til finalen. Hun var med og hjalp meg med oppvarmingen. Det viser hvilken lagspiller hun er. Og hvor lite egoistisk hun er.

Nedturen har på ingen måte fratatt Iuel lysten til å satse videre.

- Er du med i OL om tre år?

- Ja, det er jeg. Jeg gir meg ikke helt ennå, sier 27-åringen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer