ENDELIG: Fredag tok Edvald Boasson Hagen sin tredje etappeseier i Tour de France. Den har han ventet på siden 2011. Foto: Scanpix
ENDELIG: Fredag tok Edvald Boasson Hagen sin tredje etappeseier i Tour de France. Den har han ventet på siden 2011. Foto: ScanpixVis mer

Tour de France 2017

Treneren: – Selvtilliten har alt å si

I Tour de France har Edvald Boasson Hagen funnet tilbake til troen på seg selv.

(procycling.no): Da Edvald Boasson Hagen rykket fra restene av bruddet på fredagens etappe i Tour de France, ble det for mye for Dimension Data-rytteren sin trener.

– En stund så måtte jeg faktisk snu meg vekk. Det var så spennende. Og nå har det vært så mye dramatikk på så mange etapper. Det var en stund der, da han kjørte fra i rundkjøringen. Da turte jeg ikke se et lite øyeblikk. Så det var veldig spennende, men det gikk bra, sier Fredrik Mohn til procycling.no.

Han har vært Boasson Hagens trener i en årrekke, og er ikke overrasket over at 30-åringen valgte å avgjøre det før en eventuell spurt mot bruddkameratene.

– Jeg liker måten han gjør det på. Det er det der han er god på. Om vi tenker tilbake i tid så har han jo tatt sine største seire på den måten. Det å være så sterk, og ha troen på seg selv, og ha den formen som han har nå. Det er jo bare å kline til, og kjøre fra de andre på rett sted. Han har gjort god research på løypen før, sånn at han vet hvor han skal kjøre rundkjøringen der. Han fikk jo faktisk ti meter bare på at han kjørte på riktig side, beretter Mohn.

Bygget selvtillit etter Kittel-nederlag

Fredagens seier smakte nok ekstra godt for Team Boasson Hagen. Rudsbygdingen hadde allerede to andreplasser fra tidligere etapper. Nærmest var han på etappe syv, da kun noen millimetere skilte ham fra Marcel Kittel. En peptalk med trener Mohn hjalp på selvfølelsen.

– Selvtilliten har alt å si. Den selvtilliten han har nå har han jo fått i touren. Jeg sa det til han da han ble dømt bak Kittel. Da sa jeg til han at «Herlighet Edvald. Du kan ikke være lei deg. I dag spurtet du jevnt med verdens beste spurter. Som selv har sagt at han er i sitt livs form. Det er dumt at du ikke vant i dag, og at du ble dømt bak. Men vi kan ikke være lei oss for at du er så jævlig god», forteller treneren.

Boasson Hagen lot seg ikke knekke av det hårfine tapet, og leverte to tredjeplasser og nok en andreplass før fredagens triumf.

– Det er klart at alle de etappene han har vært så vanvittig bra på, det bygger selvtillit. Ved siden av at han føler seg skikkelig sterk.

Nye veier i spurtene

Mange hadde for lengst gravlagt Boasson Hagen som massespurter blant alle de spisse albuene i Tour de France, men gjennom årets utgave av det franske treukersrittet har nordmannen slått tilbake.

– Vi har trent spurt. Det som har vært hans problem i spurten de siste årene er det at han har trukket seg unna når det begynner å bli farlig. Når Cavendish velger å gå for det han gjør, og går inn i en jævlig velt og ryker ut, så har Edvald trukket seg. Når det er mange sånne situasjoner når du trekker deg, så mister du litt av punchen i spurten din, forklarer Mohn.

For å finne veien tilbake til topplasseringene i duell med feltets raskeste ryttere, fant Boasson Hagen og Mohn fram til en ny taktikk.

– Så har vi begynt å diskutere at kanskje han skal kjøre annerledes i spurten sin. Kanskje han skal gjøre noen andre ting. Kanskje vi skal finne en annen løsning på spurten. Alle de spurtene han har blitt innelåst i, så har jeg spurt han etterpå om hvordan han følte seg. «Nei jeg kommer i mål og har ikke brukt alle kreftene mine. Jeg hadde mer igjen, men jeg var innelåst, » sier han.

– Så har vi snakket om at vi må finne en annen vei. Så har de vært veldig flinke på det i laget. Finne de veiene. Det du skal legge merke til i de spurtene han har vært god i nå har vært ganske rene spurter. Det har ikke vært rotete spurter med folk som virrer fram og tilbake, og skaper farlige situasjoner. Det har vært mann mot mann, der den som har hatt det beste opplegget har gjort det best. De spurtene er han god i. Men når ting begynner å bli farlig, det liker han ikke. Det må vi se litt på.

Selv om spurtkraften fremdeles blir en viktig del av syklisten Edvald Boasson Hagen, er Mohn tydelig på hva han liker aller best.

– Det han gjorde i dag er jo det som han er best på. Og det er jo, etter min mening, de største seirene. Det han har gjort i dag. Det overgår en spurt. En seier er en seier, men i dag er han alene i bruddet. Han gjør en manns jobb, og disponerer kreftene skikkelig. Så tar han tak når det begynner å knipe seg til. Og så avgjør han det med ren styrke.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!