Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Magnus Carlsen har fått gnisten tilbake

Treneren avslører: Slet med formen

Magnus Carlsen har kviknet til og fått tilbake gnisten i langsjakk. Det merkes godt i teamet rundt verdenseneren.

SLET MED LANGSJAKKFORMEN: Magnus Carlsen. Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM
SLET MED LANGSJAKKFORMEN: Magnus Carlsen. Foto: Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag rundet Carlsen av et råsterkt turneringsspill i Aserbajdsjan med å male i stykker Alexander Gristsjuk. Det gjorde han selv om sammenlagtseieren i Shamkir Chess allerede var i boks.

28-åringen vant overlegent og slo den kinesiske toeren Ding Liren med to poeng. Mange mener det var en av Carlsens beste turneringsprestasjoner noensinne. Hans egen manager, Espen Agdestein, er en av dem

- Det å greie å utspille de aller beste i verden på en sånn måte som i de tre siste rundene, er ikke hverdagskost. Veldig ofte har Magnus klart å vinne ved å tyne på små fordeler veldig lenge, men her var det veldig dynamisk og taktiske stillinger. Magnus spilte briljant og hadde et inspirert spill, sier Agdestein til NTB og fortsetter:

- Det er tegn på at han er veldig motivert og glad i å spille sjakk akkurat nå. Selv om han allerede hadde vunnet turneringen, gikk han likevel hardt til verks for å slå Gristsjuk. Det er veldig gøy å se en fornyet utgave av Magnus. Etter å ha slitt lite grann, er det godt å se ham slå tilbake med en av sine aller beste turneringer.

Energi

I klassisk sjakk er Carlsen ubeseiret i 50 strake partier, men i fjor høst var han inne i en lang remisrekke. Formen var ikke på topp, men han klarte likevel å forsvare VM-tittelen.

Agderstein mener Carlsen har fått mer selvtillit og funnet ut hva han må bli bedre på.

- Han har mer energi og motivasjon, og jeg tror faktisk VM-matchen hjalp til med det. Nå trives han med langsjakken igjen. Før mesterskapet likte han mer å spille hurtig- og lynsjakk, men nå er han like «happy» med alle tre disipliner.

- Egentlig hadde han slitt med formen i langsjakk i flere år. Han følte han ikke fikk ut potensialet sitt, men i VM begynte det å klikke litt mer for ham. Det ga ham motivasjon og fokus, og det fikk han uttelling for i Wijk aan Zee og enda mer i Shamkir, sier manageren.

Slag i slag

Torsdag neste uke tar Carlsen fatt på Grenke-turneringen i Tyskland. Han er storfavoritt til å ta hjem nok en tittel.

Sjakkessets program er velfylt framover. Neste måned tar Carlsen turen til Elfenbenskysten for å delta i årets første Grand Chess Tour-turnering. Med det blir han tidenes første regjerende verdensmester som konkurrerer på det afrikanske kontinentet.

Deretter skal han til Stavanger for å spille Norway Chess. Der er det innført nye spilleregler etter at det endte remis i 80 prosent av partiene i fjorårets utgave. For å unngå en gjentakelse er den totale betenkningstiden redusert til to timer. Det blir ingen tilleggstid per trekk eller ekstra tid ved 40 trekk.

Det blir gitt to poeng for hver seier. Ved remis skal det spilles et såkalt armageddonparti der spilleren med hvite brikker får ett minutt ekstra og må vinne. Vinneren av partiet får 1,5 poeng, mens taperen får 0,5 poeng. Svart vinner ved remis.

- Han liker formatet. Med det blir det mulig for ham å sette mer press på klokka, sier Agdestein.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!