Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Doping

Treneren bak sensasjonen er ikke i tvil: - Mye smart trening bedre enn litt dop!

Han som hjalp fram Alexander Kristoff, vil at vi skal forstå at det naturlige kan være det beste.

ET NATURLIG PAR: Stein Ørn med Alexander Kristoff på trening før fjorårets VM. Med Kristoffs stabile suksess blir trener Ørns medisinsk baserte systematiske tenkning stadig mer aktuell for norsk toppidrett.  FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ET NATURLIG PAR: Stein Ørn med Alexander Kristoff på trening før fjorårets VM. Med Kristoffs stabile suksess blir trener Ørns medisinsk baserte systematiske tenkning stadig mer aktuell for norsk toppidrett.  FOTO: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET er bra at sykkeltrener Stein Ørn får en raus plass i norsk toppidrett. Bidrar han til å sprekke noen myter om nødvendigheten av dop, får Ørn betydning langt utover den flotte jobben han har gjort med å utvikle stesønnen Alexander Kristoff til verdensstjerne.

For det er ikke nødvendigvis slik at alt dop lønner seg på resultatlista. Tukling med kroppen er ikke ensbetydende med suksess:

  • Noen ganger doper du deg dårligere.

Enhver konkurranse er altså ikke avgjort på forhånd fordi noen av de med startnummer har jukset.

Dette er det på alle måter nødvendig å minne om i en gjennomgående ren norsk utholdenshetsidrett.

DENNE uka foreleste Ørn for en stor gruppe godt kvalifiserte ungdomstrenere på et ernæringsseminar i Oslo, og det han presenterte er det bare å sette på menyen i de mest ambisiøse treningsgruppene landet rundt:

  • . For Stein Ørn utfordrer sportens svindlere ut fra et faglig medisinsk utgangspunkt.

Han ikke bare tror at ellers jevnbyrdige jukserne kan utkonkurreres av de som er ærlige. Han vet det:

- Gjennom et tålmodig, kunnskapsbasert treningsopplegg er det mulig å slå de svindlerne som bruker lave dopingdoser, sier han.

I norsk toppidrett kan ikke slikt bli sagt ofte nok.

DEN naturlige hormonbalansen står sentralt i Ørns tenkning om trening. Det er fordi sammenhengen mellom belastning og det som skjer med de ulike hormonene er nøye kontrollert av kroppen selv.

Den forståelsen gjør det for eksempel viktig i den daglige treningen med faste tider for når du står opp om morgenen, og at du må være pinlig nøyaktig med å få nok restitusjonen mellom øktene.

Stein Ørn er overbevist om at tålmodig, systematisk trening over flere år i flere idretter vil fungere bedre enn de mikrodosene som jukserne nå ofte bruker for å slippe unna et stadig tettere kontrollnett.

ÅRSAKEN er at dopingen over tid forstyrrer hormonbalansen. Der riktig trening kan lære kroppen til å respondere med en stadig bedre hormonproduksjon, ødelegger dopbruket i seg selv denne naturlige prosessen. Mens hjernen gjør at kroppen automatisk regulerer hormonproduksjonen mellom trening og hvile, bryter dopet etter hvert ned det naturen selv skal ordne opp i.

Også små doser dop kan riktignok gi en rask effekt på resultatene, men kroppen blir avhengig av det kunstige. Da må dosene stadig økes for å få effekt, og det hindrer kroppens evne til å tilpasse seg hardere trening. Over tid blir dette en ond spiral for de som skal prestere i idrett.

Det er da Stein Ørn er overbevist om at nøyaktig kunnskapsbasert naturlig trening har en reell konkurransefordel i juksekonkurransen med svindlerne som bruker små doser dop..

DENNE kunnskapen er svært viktig for de fleste som må konkurrerer i dopete felt. For en toppidrettsutøver er det avgjørende å vite at det er mulig å vinne med helt ærlige midler.

Selvsagt ser Stein Ørn at det en grense for hva et rent treningsarbeid kan prestere mot store dopingdoser. De gamle verdensrekordene i friidrett er mer enn bra nok bevis på det, og støttes for den saks skyld av en serie for utrolige prestasjoner i både sykkel og langrenn.

Men samtidig er det nettopp dette åpenbare misbruket som nå blir tøylet gjennom et fornyet kontrollregime der dop i idretten blir definert som et samfunnsproblem og kriminalisert i stadig flere land.

DEN utvikliklingen tilsier at det ikke er håpløst naivt å tro at jukset i internasjonal idrett stadig oftere vil komme som enkeltstående tilfeller der den økte faren for å bli avslørt, gjør både dosene og effekten mindre.

Dermed blir Stein Ørns tilnærming til vår egen toppidrett enda mer relevant:

  • Om det var mulig å hjelpe Alexander Kristoff til et sensasjonelt høyt nivå i sykkelsporten, venter sjansene i flere andre grener.

Bare treningen er klok og tålmodig nok.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!