Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug i storform - To endringer gjør ham rekordsterk

Treneren etter Northugs elleville svar: - Vi får vel innrømme det. Jeg har aldri sett Petter bedre

Petter Northug hevder at han har mistet motivasjonen, gått på en smell og aldri har vært dårligere. Stig Rune Kveen ser på det som et av mange tegn på at 30-åringen er i storform.

I FLYTSONEN: Sesongoppkjøringen har gått strålende for Petter Northug. I kjent stil hevder han at formen er rekordsvak. Trener Stig Rune Kveen forteller at fasiten er stikk motsatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I FLYTSONEN: Sesongoppkjøringen har gått strålende for Petter Northug. I kjent stil hevder han at formen er rekordsvak. Trener Stig Rune Kveen forteller at fasiten er stikk motsatt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skyggen av kollegene Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby har Petter Northug vært uvanlig lite i søkelyset denne høsten. De siste årene er det 30-åringen fra Mosvika som har dominert mediebildet på denne tiden av året.

Nå er det annerledes. Astmadebatten og leppekremen gjør at Northug får trene i fred. Det er godt nytt før den kommende sesongen.

- Det er en fordel at det er mindre støy rundt oss, men det er ingen fordel for skisporten. Det er leit, men vi merker at det er mindre mas og fokus rundt Petter denne sesongen. Det er greit det, sier trener Stig Rune Kveen til Dagbladet.

HAR BLITT STERKERE: Petter Northug har blitt sterkere i kjernemuskulaturen, som vil innvirke positivt på teknikken, og har hatt flere døgn i høyden og flere treningstimer enn i fjor. Formen er enda bedre enn før Falun-sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HAR BLITT STERKERE: Petter Northug har blitt sterkere i kjernemuskulaturen, som vil innvirke positivt på teknikken, og har hatt flere døgn i høyden og flere treningstimer enn i fjor. Formen er enda bedre enn før Falun-sesongen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I høst har Northug vært i perlehumør, sendt humoristiske stikk og spredd romanserykter om kompisen Emil Iversen både i relasjon til den svenske langrennssprinteren Stina Nilsson og den italienske skiskytteren Dorothea Wierer.

- Northug er gal, sa Wierer til Dagbladet og lo godt.

Det er et svært godt tegn for Northugs form. Tendensen er klar:

- Når Petter er i godt humør, sprudler og er kjapp i replikkene, er det ofte veldig godt formtegn. Det er varsko til konkurrentene, sier Kveen.

- Jeg har aldri sett Petter bedre

Forrige sommer slet Northug med sykdom. I år har det mest gått knirkefritt utenom noen dager i sykesenga før Toppidrettsveka i august. Northug har sett knallsterk ut i de showrennene han har gått inn for å vinne i sommer og slått tidligere rekorder i testløp gjennom høsten. I Sandnes viste Northug så mye kraft at Ole Einar Bjørndalen skvatt fra sidelinjen.

- Petter er veldig avslappet og godt forberedt. Han har unngått sykdomsproblemene han hadde i fjor, bortsett fra 5-6 dager før Toppidrettsveka i august. Petter har hatt kontinuitet i treningshverdagen og trent meget bra.

- Hvor viktig er det å unngå sykdomsproblemer?

- Det betyr veldig mye. Vi er trygge på at Petter har gjort en veldig god jobb. Han er topp motivert og ligger mye bedre an enn i fjor hvis vi ser på testene.

- Er han i sitt livs form?

- Jeg har aldri sett ham bedre på dette tidspunktet av året. Han er et hakk foran nivået han var på før 2014/15-sesongen, og det endte jo ganske greit i Falun.

- Det er litt av et varsko til konkurrentene?

- Vi får vel innrømme at han ser veldig bra ut, ja. Samtidig har vi fremdeles god tid fram mot sesongens hovedmål, sier Kveen.

Northugs svar: - Jeg bommet totalt

Petter Northug vil imidlertid ikke la nyheten om hans storform spre seg. Langrennsstjerna svarer følgende til Dagbladet på karakteristisk og humoristisk vis:

- Jeg bommet totalt tidligere i sommer med for mye trening. Jeg slet med overbelastning og virus i flere uker, noe som fortsatt henger i, sier Northug til Dagbladet.

HUMOR: Når Petter Northug briljerer med sin humor, er det et sikkert formtegn. Foto: Thomas  Rasmus skaug / Dagbladet
HUMOR: Når Petter Northug briljerer med sin humor, er det et sikkert formtegn. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg har også slitt med overvekt og motivasjon siden oppstarten i mai. Teknisk har det aldri vært dårligere, dessverre, hevder han.

- Den sesongoppkjøringen bør vel holde til VM-gull i vinter?

- KM-gull er innen rekkevidde hvis sykdommen slipper, svarer Northug.

- Men å ta KM-gull mot Emil Iversen og trønderne er jo nesten som å vinne internasjonalt?

- Iversen er heldigvis ikke i samme krets, sier VM-kongen fra Falun.

- Hvem er den største konkurrenten i kretsen?

- Oddvar Brå. Jeg er nok avhengig av noen stavbrudd for å slå ham, svarer Northug karakteristisk.

Avkrefter vektrykter om Northugs kropp

De kjappe replikkene impliserer at Northug er i storform. Det bekrefter altså Kveen. Til vinteren satser 30-åringen stort.

En rekke utøvere sliter med å mestre både Tour de Ski og VM. Marit Bjørgen er en av utøverne som står over Tour de Ski for å være best mulig forberedt til mesterskapet i Lahti. Men Northug stiller opp på jakt etter sin første reelle Tour de Ski-triumf. Seieren han overtok etter Martin Johnsrud Sundby-dommen, anser ikke Northug som en seier.

- Tour de Ski er i likhet med VM viktig for Petter. Planen er å være i god form der og bruke det som formoppkjøring til VM. Petter tåler konkurranser og harde perioder veldig godt. En god prestasjon der, vil gi ham et boost. Han konkurrerer seg i form, forteller Kveen.

I sommer og i høst har flere påpekt at Northug ser tynnere ut enn normalt. Det benekter hans trener.

- Vi kan avkrefte at Petter er tynnere nå. Men jeg kan si at han er fysisk sterkere. Han har tatt stak i styrkebiten og er trent som en hest. Vi har jobbet med kjernemuskalturen, som igjen har innvirkning på teknikken når han blir sliten, forteller Kveen, som kommer med flere gladnyheter for Northug-fansen.

- Vi har også hatt flere døgn i høyden enn tidligere. Treningsdosene er høyere enn i fjor, men da slet han jo med sykdom. Han er i sin beste alder og har mange gode sesonger foran seg.

Påvirkes ikke av stavregelen. Frykter Sundby

Forrige måned vedtok det internasjonale skiforbundet (FIS) at det er forbudt å konkurrere med staver som er høyere enn 83 prosent av den aktuelle utøverens høyde i klassisk langrenn.

Målingen vil skje med skisko på. Marit Bjørgen, Petter Northug og resten av langrennseliten vil bli stilt opp på en platting, hvor arrangøren vil måle både utøverens høyde og stavlengde til hvert renn.

Det bekreftet leder av langrennskomiteen i FIS, Vegard Ulvang, til Dagbladet. Målemetoden - med skisko på - åpner for nye regelspekulasjoner. Om denne saken sier Northug:

- Staven til Emil (Iversen) er 83 prosent av kroppslengden, ifølge Stina (Nilsson).

Kveen forteller imidlertid at regelendringen ikke påvirker brødrene Northug.

- Stavreglene har ingen innvirkning på verken Petter eller Tomas. Jeg vet ikke hvordan det er med konkurrentene, men for Team Northug har det ingen betydning, sier Kveen.

- Hvem blir Petters største konkurrent til vinteren?

- Den største konkurrenten blir Martin Johnsrud Sundby. Det er det ingen tvil om, svarer Northugs trener.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!