Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Treneren forundret over Kristoffs favorittstempel

- 80 prosent sjanse for at mindre gruppe går inn.

DEMPET HÅP: Trener Stein Ørn (til høyre) mener Alexander Kristoff vil få det vanskelig med å gjenskape de siste to årenes topplasseringer i Milano-Sanremo. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
DEMPET HÅP: Trener Stein Ørn (til høyre) mener Alexander Kristoff vil få det vanskelig med å gjenskape de siste to årenes topplasseringer i Milano-Sanremo. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MILANO (procycling.no): Ingoknito-tilværelsen i hovedfeltet er definitivt et tilbakelagt stadium for Alexander Kristoff.

- De andre lagene frykter ham, og det ser du opplagt i for eksempel Paris-Nice. Jeg mener at Alexander selv under Sanremo i fjor dels var undervurdert. Etter seieren i Flandern rundt har han en helt annen posisjon i den internasjonale sykkelverdenen. Alle sykkelblader har bilder av ham som oppslag eller nevner ham på forsiden. Det må du betale for, sier Ørn til procycling.no.

• LIVE: Følg Milano-Sanremo på procycling.no lørdag formiddag!

Den økte oppmerksomheten tvang Katusha til å innta fronten av hovedfeltet tidligere enn vanlig under det siste oppkjøringsrittet foran Milano-Sanremo.

Lagsamarbeidet var oppofrende, men levete ikke til mer enn godkjent

28-åringen reiste hjem uten etappeseier. Ørn ser likevel ingen grunn til bekymring.

- Han er på nivået han pleier å være: Ikke ekstraordinært bra, og ikke dårlig. Det var litt stang ut på etappene han hevder seg i toppen av, men jeg rent fysisk er dette en av hans bedre opptredener i Paris-Nice. I Milano-Sanremo er det likevel andre ting som er nødt til å falle på plass.

Tok en ekstra hviledag Ettersom det var en dag mindre mellom avslutningen i Paris-Nice og årets første monumentet, valgte de å stå av før den siste etappen.

Trekket skal sørge for optimal restitusjon inn mot den nær 30 mil lange kraftprøven langs den italienske riviera.

Ørn håper Michael Matthews gikk i fella ved å grave dypt også under avslutningen - men er likevel bekymret over antall ryttere som viser gryende form inn mot klassikerne.

- Jeg er litt usikker, rett og slett, erkjenner han når han blir spurt om følelsen foran Sanremo-helgen.

Fabian Cancellara, Zdenek Stybar, Greg Van Avermaet og Peter Sagan har benyttet Tirreno-Adriatico som en slags lekestue i oppkjøringen.

• Les også: procycling.nos Sanremo-favoritter

Kvartetten slapp også unna med mindre belastning etter at et relativt snilt etapperitt, dukket unna det som skulle være den avgjørende fjelletappen.

- Rart at han blir nevnt Uansett hva som har foregått i oppkjøringen, er det måten rytterne håndterer Cipressa og framfor alt Poggio under avslutningen av Milano-Sanremo som vil avgjøre det hele.

I kraft av 2.-plass i fjor og seier i 2014, er Kristoff en naturlig del av favorittsjiktet.

Ørn mener likevel det går mer på automatikk enn logikk at han presenteres som «mannen å slå denne gangen».

Hjernen bak treningsmiljøet på Vestlandet, frykter at stesønnen vil holdes utenfor skuddhold av tittelen på grunn av formsterke og mer kjøresterke konkurrenter.

- Du mener Alexander Kristoff ikke er den opplagte favoritten foran denne utgaven?

- Jeg synes faktisk det er litt rart at han blir nevnt som den største. Jeg forstår det basert på resultatene hans de siste årene, men her er det likevel så åpenbart at det med stor sannsynlighet vil være en mindre gruppe som holder unna hele veien inn. Jeg vil tro sjansen nærmer seg 80 prosent for at det skjer. Det er så mange faktorer som må slå inn for at det skal holde seg samlet, påpeker Ørn.

Ser man utbryterne igjen? Sykkeltreneren mener håpet ligger i at et større antall ryttere greier å infiltrere gruppa han er skråsikker på at Cancellara, Van Avermaet, Sagan, Matthews og muligens Edvald Boasson Hagen danner oppover Poggio.

FORMSTERK VINNERKANDIDAT 1: Fabian Cancellara. Her etter seieren på tempoetappen i Tirreno-Adriatico tidligere i uka. Foto: Luca Zennaro / AP / NTB scanpix
FORMSTERK VINNERKANDIDAT 1: Fabian Cancellara. Her etter seieren på tempoetappen i Tirreno-Adriatico tidligere i uka. Foto: Luca Zennaro / AP / NTB scanpix Vis mer

Deretter vil vær- og vindforhold, sammen med tilfeldighetens spill og dagsformen, avgjøre hvor mange som kommer samlet inn til Sanremo.

- Cancellara har vist strålende form den siste tiden. Matthews er sylskarp i en spurt, og sitter enkelt med over Cipressa og Poggio. Sagan og Van Avermaet er i godt slag. Sistnevnte har så langt sin beste sesong noensinne. Han begynner å forstå vinnerformelen og hvordan han bør sykle. I tillegg tror jeg Boasson Hagen vil ha en god mulighet til å være der. Det er mange gode ryttere i form og det vil oppstå splittelser over kulen. Det vil være vanskelig å samle det igjen, spesielt om det skulle gå en velt på den andre siden av Poggio. Dermed kan det fort ende med at de foran gjør opp om seieren.

Tror ikke Kristoff vil gå etter Kristoff overrasket mange da han gikk etter Niki Terpstra under Flandern rundt, og var sterkere enn nederlenderen opp Patersberg.

- Utelukker du at Kristoff kan finne på å gå etter de beste i Sanremo?

- Jeg tror ikke det noen vits å forsøke og følge etter. Alexander har ikke de samme egenskapene som disse «puncheur-typene», men man vet aldri. Alexander har en ekstrem ferdighet når det nærmer seg avslutningen av lange løp. Da øker kapasiteten hans dramatisk mot slutten.

- Hva skal til for å spille dette i favør Kristoff?

- Det perfekte hadde vært motvind i utforkjøringen ned fra Poggio. Vind imot på ryggen over toppen der, vil også hjelpe på. Han vil også være avhengig av at noen ryttere klare å lime sammen tetgruppa med resten av feltet igjen. Er det kontakt mellom gruppen i bunnen av Poggio, har Alexander alle muligheter. Det er også der man kan forvente angrep fra Cancellara, og da vil han være vanskelig å bringe tilbake.

Derfra og inn blir det opptelling - og opp til rytterne i vinnerposisjon å ta en rekke avgjørende taktiske og strategiske valg.

Det vil komme an på Cancellaras kjørestyrke. På Matthews evne til å holde hodet kaldt. På Van Avermaets psykologiske overtak på Sagan.

Om brikkene spiller i favør av Kristoff. Eller om Boasson Hagen endelig skal få betaling i monumentene.

Å forutse alle mulige varianter, konstellasjoner og utfall er umulig foran en svært åpen utgave av uforutsigbare Milano-Sanremo.

Vi er likevel relativt sikre på at en kriger fra Stavanger, med hjelmen på skakke - gir alt han har. Også denne gangen.


Følg rittet direkte via procycling.no lørdag formiddag!

FORMSTERK VINNERKANDIDAT 2: Michael Matthews. Her fra Paris-Nice nylig. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp / NTB scanpix
FORMSTERK VINNERKANDIDAT 2: Michael Matthews. Her fra Paris-Nice nylig. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart