Aleksander Bolsjunov

Treneren med beskjed

Selv om russiske Aleksandr Bolsjunov briljerte under OL i Beijing var sesongoppkjøringen trøblete. Nå håper treneren på færre skadeavbrekk. Men om det blir russisk deltakelse i verdenscupen neste år, gjenstår å se.

SKADEFRI: Alexander Bolsjunov skal nå være helt skadefri, melder treneren. Foto: Lise Åserud / NTB
SKADEFRI: Alexander Bolsjunov skal nå være helt skadefri, melder treneren. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vil at han skal holde seg skadefri i år, slik at han får trent og forberedt seg optimalt, sier treneren Jurij Borodavko til Match TV gjengitt av langrenn.com.

- Bolsjunov har mistet en del etter at sesongen var over, spesifikt fordi han var nødt til å få orden på tennene sine. Det resulterte i en periode uten trening. Nå har han gjenopptatt treningen, men han er meget forsiktig og får foreløpig bare trene rolig.

- Så Bolsjunov er helt skadefri nå?

- Det stemmer.

SVARER IKKE: Aleksandr Bolsjunov ville ikke svare Dagbladets reporter om FIS-utkastelsen. Reporter: Stian With. Video: Signe Elise Stenersen Vis mer

Preget av skader

OL-oppkjøringen til den russiske storløperen gikk alt annet enn på skinner. Først startet det med en sykkelulykke på vårparten. Etter å ha returnert til trening fikk han problemer med akilles.

Dermed gikk sommermånedene, som i utgangspunktet er preget av mye mengdetrening, ikke etter planen.

Borodavko fortalte til Match TV at skaden gjorde at Bolsjunov ikke kunne gjennomføre alt av hans planlagte opplegg.

I september måtte Bolsjunov opereres for tannpine. Denne operasjonen var imidlertid mislykket og drøye måneden seinere måtte han under kniven - igjen.

- Hver gang jeg nærmet meg å kunne trene for fullt, oppsto det problemer. Bokstavelig talt hver måned, har Bolsjunov selv sagt om sesongoppkjøringen til Championat.

Løsnet før OL

Da verdenscupen gikk av stabelen i november ble resultatene dermed som forventet.

Men under Tour de Ski løsnet det virkelig, da han tok en overlegen seier på 15-kilometeren. Sammenlagt endte han på en andreplass bak vinner Johannes Høsflot Klæbo.

OL i Kina ble som en drøm for russeren som tok tre gull, ett sølv, og en bronse. Til tross for enorme prestasjoner under lekene i Kina er treneren klar på at de harde treningsmengdene som skal til for å oppnå gode prestasjoner, skjer uten skader.

Og selv om Bolsjunov er tilbake etter nok et avbrekk etter sesongslutt vil han få tett oppfølging.

- Alle løperne har regelmessige helsesjekker og tilgang til behandling og opptrening etter behov, også før de reiser på treningssamlinger. De tøffe treningsmengdene og den belastningen som kreves for å prestere kan bare gjennomføres dersom utøverne er 100 prosent. Alle former for sykdom og skader vil påvirke oppkjøringen negativt. Derfor er vi svært opptatt av å ta vare på utøverne og forebygge skader, sier Borodavko.

Utestengt

På grunn av krigen i Ukraina er alle russiske og hviterussiske utøvere utestengt på ubestemt tid. Løperne forbereder seg likevel på vanlig måte, fortalte Russlands skipresident Jelena Välbe i et timelangt intervju med den russiske tv-vertinnen Alla Shishkina i midten av april.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer