<strong>EN EKSTREM PRESTASJON:</strong> Her vinner Therese Johaug sitt tredje individuelle gull i Seefeld. Det er en prestasjon ingen kan matche, sier landslagstrener Ole Morten Iversen. Foto: Bjørn Langsem
EN EKSTREM PRESTASJON: Her vinner Therese Johaug sitt tredje individuelle gull i Seefeld. Det er en prestasjon ingen kan matche, sier landslagstrener Ole Morten Iversen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Treneren om Johaug: - Større enn Petter Northug

Ole Morten Iversen er målløs over det hun har gjort i VM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEFELD (Dagbladet): Alle forventet at Therese Johaug skulle vinne de tre individuelle distansene i langrenn under ski-VM, og alle fikk forventningene sine innfridd.

Fram mot tremilsseieren søndag, har hun måtte tåle beskyldninger om at hun løy om sin egen målsetting om én individuell medalje, i tillegg til en drøss med spørsmål om utestengelsen hun sonet ferdig før denne sesongen.

For en ting er den fysiske prestasjonen som ligger bak de tre individuelle gullene hun har vunnet i Seefeld, noe annet er å kombinere den med det mentale presset og stresset som har fulgt med.

- Jeg er veldig imponert. Therese har vært veldig flink til å ta ned forventningene, og jeg tror ikke hun hadde drømt om det her heller. Det er langt over det som i hvert fall var mine realistiske forventninger til det både hun og vi har gjort her i VM, sier landslagstrener Ole Morten Iversen til Dagbladet.

Bedre enn Northug

Veien fra soning av dopingdom til mesterskapsstarten har vært lang, og ikke uten utfordringer.

- Når du tenker på hva Therese har vært gjennom, det som startet med rulleskirennet i sommer og det første møtet med media, Beitostølen, den første verdenscupen, og så kommer hun inn hit til mesterskapet med de forventningene hun har på seg og takler det på denne måten. Hun tåler alt, altså, sier Iversen.

- Vi har snakket mye om Petter Northugs vinnerskalle, er Therese på samme nivå?

- Ja, godt og vel, vil jeg si. Jeg syns den roen og tryggheten hun har jobbet med fram mot dette mesterskapet tror jeg ingen andre i hele verden kunne ha matchet henne på. Selv ikke Petter Northug.

- Jøss! Det var store ord, sier Johaug selv når hun hører hva landslagstreneren sier om den totale prestasjonen hennes i VM.

- Jeg setter veldig stor pris på det han sier, og jeg føler selv jeg har vært veldig bestemt og har visst hele tida hva som har vært det beste for meg om jeg skal reise til Seefeld og være i best mulig form. Jeg har vært veldig hard på prioriteringene mine. Jeg har fått tilbud om å gå sprintrenn, men takka nei, og Tour de Ski kjente jeg også på magefølelsen at jeg ikke skulle gå. Jeg ville gi et realt forsøk på å stille best mulig forberedt her.

Sykt redd for sykdom

For Johaug har VM i Seefeld vært det store målet helt siden hun fikk CAS-dommen, og skjønte at OL i Pyeongchang også gikk uten henne.

Hver eneste dag etter det, har hun tenkt på Seefeld, forteller hun. Hun har prøvd løypene flere ganger, og innrettet hele livet sitt på åtte konkurransedagene.

Hun har nesten blitt paranoid på veien.

- Da jeg var på høydeopphold i Seiser var jeg livredd hver morgen for å våkne med sår hals eller at jeg var forkjøla. Seriøst, bare jeg snufset litt så tenkte jeg, «fy søren, begynner jeg å bli syk?» Jeg som aldri har vært på Antibac har sprita hendene mine tusen ganger om dagen for å passe på at jeg ikke skulle bli syk, for jeg visste jo at sykdom kunne spolere hele mesterskapet, sier Johaug.

Og ubeseiret som hun var på distanserenn før mesterskapet, forsto hun også at omgivelsene hadde langt større forventninger til hva hun skulle utrette enn det hun turte å ha selv.

- Jeg skjønner på en måte at det ligger en forventning om at jeg skal ta disse gullene. Samtidig vet jeg og de nærmeste rundt meg at det ikke er så enkelt. Jeg merker at jeg blir sliten mentalt, og at det har kostet krefter. Du vet at det ligger forventninger der ute om at du skal hente det, og så har du jo veldig lyst til å ta det gullet selv. Du vet det blir hardt, fortsetter hun.

NOK ER NOK: Vidar Løfshus er lei av behandlingen Therese Johaug må tåle. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet. Vis mer

Hatt psykologhjelp

Alle har vært klar over det enorme presset Johaug har levd under før dette mesterskapet. Ikke minst den kjente idrettspsykologen Britt Tajet-Foxell, som har flyttet inn på utøverhotellet i Leutasch i VM-perioden.

- Vi har hatt med oss psykologen vår, Britt, så jeg har jo jobbet med henne på å prøve å fokusere på løpene og den jobben som skal gjøres. Ikke alt annet rundt, sier Johaug til Dagbladet.

- Dere har snakket om forventningene utenfra?

- Ja, vi har snakket om det, og jeg har kjent på nervøsiteten og den mentale biten. Du skal ha med deg hodet også, om du skal lykkes.

Therese Johaug vant tre individuelle gull og stafettsølv på de fire løpene hun gikk i VM.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 15.00 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.15 Lagkonkurranse hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer