FOTO: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)
FOTO: ERIC FEFERBERG (Scanpix/Afp)Vis mer

Treneren om Kristoff: - En spesiell egenskap

Slik slo Alexander Kristoff tilbake etter sykdom.

SAINT ÉTIENNE/OSLO (procycling.no): Da Alexander Kristoff krysset mållinjen først på den tolvte etappen i Tour de France, var det ikke bare hovedpersonen selv som fikk en seier.

Stefar og trener Stein Ørn har vært Kristoffs viktigste støttespiller gjennom hele karrieren.

- Dette er en stor dag, sier Ørn til procycling.no etter etappen.

Katjusja-rytteren var selvølgelig glad da han møtte procycling.no etter målgang.

- Hvordan skal dette feires?

- Det blir ikke all verden, men det blir et glass champagne til middag, håper jeg. Vi skal ha flere etappe, så det blir ikke for mye, smiler nordmannen til procycling.no.

Bare minutter tidligere startet spurten som sørget for hans første etappeseier i Tour France.

Fra hjulet til Matteo Trentin føk han ut som en kanon. Bak nordmannen igjen, satt Peter Sagan. Mannen i den grønne poengtrøyen var imidlertid ikke i nærheten av å følge da Kristoff satt inn sluttspurten.

- Jeg tror ikke Sagan har sett på Alexander som en reell utfordrer, men vi har visst en stund at Alexander er raskere enn ham. Sagan hadde ikke sjanse til å følge akselerasjonen til Alexander. Selv da han fikk beskyttelse av vinden, akselererte Alexander bare ytterligere, analyserer Ørn.

Les også: - Det er dette jeg har drømt om

Ville at det skulle gå fortere i bakken
I løpet av etappen var det hovedsakelig to ting Ørn bekymret seg over.

- Jeg var faktisk litt bekymret over at det gikk for sakte i bakkene, og så var jeg bekymret for Greipel. Men han rotet seg vekk i en velt.

Etter at den tyske mesteren veltet sammen med blant annet Sylvain Chavanel, var bordet dekket for Kristoff. Spesielt da Luca Paolini satt inn superkreftene mot slutten.

Italieneren sørget for at Kristoff fikk den beste posisjonen før spurten, som Kristoff komfortabelt vant foran Peter Sagan og Arnaud Démare.

- Hva tenker du om dagens spurt? Han var ganske overlegen.

- Det var ikke en perfekt spurt i dag, men det var veldig nærme. Men man skal ikke henge seg opp i småting nå. Nå skal man ikke gjøre annet enn å fråtse i gleden.

- De undervurderte Alexander
Ifølge Ørn er dette tredje gang Kristoff leverer en prestasjon som er god nok for seier. Også på fjerde og sjette etappe, leverte Kristoff strålende prestasjoner. Begge gangene ble han imidlertid nummer to, fordi posisjoneringen ikke var god nok.

Når han først posisjonerte seg nærmest perfekt, var det ingen som kunne tukte nordmannen.

Det var Giant-Shimano som tok mesteparten av ansvaret for å samle det til spurt, men deres mann, John Degenkolb, sviktet i spurten.

- Jeg tror Degenkolb undervurderte Alexander. Han vant spurten i feltet i går og hadde masse selvtillit. Men mot slutten hadde de ingen hjelpere igjen. Da ble det en «mann mot mann»-situasjon, og det er der Kristoff klarer seg best. Han er vant til det.

Før hviledagen slet Kristoff ekstremt med magen, men det er ikke lenger et problem.

Likevel kunne magetrøblet sørget for at 27-åringen ikke hadde krefter til dagens etappe. Men Kristoff lot seg ikke stresse.

Nye seiersmuligheter
Det var en avgjørende faktor for at han vant i dag.

- Evnen hans til å fokusere, gjør at han er blant de beste. Han visste at han ikke kunne gjøre noe med sykdommen. Han fortsatte å fokusere på resultater. Det verste som kunne skje, var jo at hans måtte reise hjem til Maren (samboer) og sønnen Leo. Det å kunne være så fokusert, er en spesiell egenskap, og noe av det som gjør ham så god.

Og det er heller ikke mye som tyder på at Kristoff kommer til å slutte å fokusere på det sportslige, til tross for dagens seier.

Skal vi tro trener Ørn, var nemlig ikke torsdagens etappe Kristoff siste mulighet for å vinne en etappe i årets tour.

- Den 19. etappen likner litt på dagens. Det må man ikke glemme. I tillegg har man Champs-Élysées og den 15. etappen, avslutter Ørn overfor procycling.no.

Denne saken er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

VIKTIG MANN: Stein Ørn har vært Alexander Kristoffs trener gjennom hele karrieren. Han er også Katjusja-rytterens stefar, og kjenner Kristoff bedre enn de aller fleste. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
VIKTIG MANN: Stein Ørn har vært Alexander Kristoffs trener gjennom hele karrieren. Han er også Katjusja-rytterens stefar, og kjenner Kristoff bedre enn de aller fleste. Foto: Heiko Junge (Scanpix) Vis mer