Treneren om Lorentzen: - Han burde vunnet

Håvard Lorentzen tok Norges første OL-medalje på 1000 meter siden 1984 med dagens sølv. Sprinttrener Jeremy Wotherspoon mener Lorentzen tapte gullet i én sving.

Live-published photos and videos via Shootitlive

GANGNEUNG/OSLO (Dagbladet): Etter den historiske bragden på 500 meter mandag, var det store forventninger til Håvard Holmefjord Lorentzen før dagens olympiske 1000 meter.

Det var også klart at Lorentzen virkelig kunne skrive seg inn i historiebøkene med en gullmedalje. Ikke siden Eric Heiden i 1980 har en løper klart å ta gull både på 500 og 1000 meter i samme OL.

Lorentzen ville også bli første nordmann til å ta gull på 1000 meter. Forrige gang en nordmann tok medalje på distansen var i Sarajevo i 1984, da Kai Arne Engelstad tok bronse.

I par 16 mot nederlanske Koen Verweij gikk Lorentzen inn på 1.07,99, og foreløpig ledelse 23 hundredeler foran koreanske Kim Tae-Yun, som hadde gått inn til ledelse i paret før til full jubel fra hjemmepublikum.

I paret etter fulgte nederlandske Kai Verbij og canadiske Vincent De Haitre. De klarte ikke å matche Lorentzens tid, og en norsk medalje var sikret.

Ventet kamp mot Nuis

Før løpet var Lorentzen imidlertid klar på én ting. At nederlenderen Kjeld Nuis kom til å bli hans argeste konkurrent. Det skulle vise seg å stemme.

Nederlenderen vant det siste verdenscupløpet på 1000 meter før OL, men Lorentzen var bare 26 hundredeler bak på andreplass.

Nuis, som i likhet med Lorentzen allerede har tatt en gullmedalje i PyeongChang, kom i 18. og siste par mot finske Mika Poutala. Det ble svært jevnt, og lenge var det så og si dødt løp mellom Nuis og Lorentzen.

Nuis klarte imidlertid å mobilisere ekstra krefter på slutten, og gikk inn til gull fire hundredeler foran nordmannen.

Med gull på 1000 meter klarte Nuis også en historisk bragd. Ikke siden Gaétan Boucher i 1984 har samme løper tatt gull både på 1000 og 1500 meter.

- Kjipt når det er så tett

Lorentzen sier til Eurosport etter løpet at han er fornøyd med sølvmedaljen, og ikke kan klage på tiden opp til Nuis etter at han selv tok gull på 500 meter med knapp margin.

- Jeg er kjempefornøyd. Det er kjipt når det er så tett, men jeg vant 500 meteren med ett hundredel, så jeg kan ikke klage når jeg taper med fire, sier han.

Selv om Lorentzen føler han gikk et bra løp, ser han også ting han kunne gjort bedre.

- Jeg følte det var bra, men ikke så bra som jeg kunne levert. Jeg føler førsterunden kunne være litt skarpere, og da hadde kanskje også sisterunden vært litt skarpere.

Fana-løperen spør seg også om utfallet hadde blitt annerledes om han hadde hatt en annen makker.

- Jeg følte jeg hadde gode bein i dag, og ser jo på videoen at jeg går godt på skøyter. Om jeg hadde en makker som var litt raskere kunne jeg kanskje tatt gullet, sier han til Eurosport.

Lorentzen er uansett fornøyd med medaljefangsten fra Pyeongchang.

- Jeg er storfornøyd. Målet før OL var medalje, så et gull og et sølv er kjempebra.

- Han burde vunnet

Norges sprinttrener, Jeremy Wotherspoon, sier til norsk presse at Lorentzen burde vunnet løpet.

- Hovedinntrykket mitt er at det er flott å vinne en sølvmedalje i OL. Det kritiske inntrykket mitt er at han burde vunnet.

Wotherspoon mener det er spesielt inngangen til én sving som ødelegger for Lorentzens gullmuligheter.

- Han gjorde mye riktig, la oss ikke glemme det, men inngangen til tredje sving burde vært bedre, sier han til norsk presse etter løpet.

På spørsmål om hvor mye tid Lorentzen tapte på tabben, svarer Wotherspoon:

- Det er vanskelig å si, men kanskje 3-4 hundredeler, og det blir også 3-4 hundredeler på siste runde. Jeg vil ikke late som jeg vet akkurat hvor mye tid en feil koster, men jeg tror det kunne vært forskjellen.

Lorentzen sier seg enig i at inngangen til svingen kunne vært bedre, men vil likevel ikke klage på resultatet.

- Jeg følte jeg var aktiv og bra på den vekslingssiden, men jeg kunne kanskje vært enda litt råere i inngangen mot svingen der. Det kan være jeg taper litt på det, men jeg leverer en tid som er det raskeste jeg har gått på lavlandsbane, så jeg kan ikke klage, sier han til norsk presse

Rukke nummer 32

Dagens andre nordmann i aksjon var Henrik Fagerli Rukke. Han gikk allerede i første par mot belgiske Mathias Voste.

Rukke hadde god kontroll på belgieren, som fikk et feilskjær, og gikk inn til tiden 1:10,25.

Ledelsen holdt imidlertid ikke lenge for Rukke. Allerede i andre par gikk kinesiske Yang Tao 15 hundredeler raskere enn nordmannen. Rukke ble til slutt nummer 32.