LOVENDE: Aalesunds Henrik Rørvik Bjørdal (t.v.) og Strømsgodsets Iver Fossum er to av landets største talent. Fredag kveld var det Bjørdal som stjal showet.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
LOVENDE: Aalesunds Henrik Rørvik Bjørdal (t.v.) og Strømsgodsets Iver Fossum er to av landets største talent. Fredag kveld var det Bjørdal som stjal showet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpixVis mer

Treneren om sin unge helt: - Han har spilt for mye

Nå står Bjørn Helge Riise klar som motivator.

• Aalesund - Strømsgodset 2-1 (1-0)

ÅLESUND (Dagbladet): Henrik Bjørdal skulle bli årets komet i Tippeligaen. Slik har det imidlertid ikke gått.

- Det gikk veldig bra i vinter, men i det siste har det vært ganske tøft. Det har blitt mindre spilletid, og jeg har ikke fått ut hva jeg er god for, medgir Bjørdal overfor Dagbladet.

Nils Johan Semb lanserte sunnmøringen som en sterk kandidat til å bli årets unge spiller i Norge denne sesongen. Det var ikke unaturlig etter at han storspilte i Tippeligaen som 17-åring i fjor.

I år har det gått tråere for den fysisk robuste kantspilleren. Mot Strømsgodset i kveld imponerte han imidlertid så mye at selv Egil «Drillo» Olsen dro frem superlativene.

- Bjørdal har veldig god fysikk og gode kvaliteter offensivt. Det er ingen tvil om at han er en meget spennende spiller, sier Drillo.

- For mye spilletid Ett nydelig mål og én vakker assist gjorde Bjørdal til helten da Marcus Pedersen fikk et marerittcomeback i Strømsgodset-trøya. Scoringen var dessuten 18-åringens første i eliteserien noensinne.

- Det har vært en tung sesong, så det var ekstremt deilig endelig å score. Jeg ble 100 kilo lettere da jeg så ballen gå inn, sier Bjørdal.

Han ble den store helten da AaFK slo Strømsgodset 2-1. Men stortalentet har spilt for mye, ifølge trener Trond Fredriksen.

- Henrik fikk veldig mye tillit og spilletid i vinter og i vår. Han spilte egentlig for mye. Den belastningen har nok ikke vært helt optimal for Henrik, innrømmer AaFK-treneren.

- I dag jobber han steinhardt defensivt og får endelig uttelling foran mål. Det er viktig for både ham og for laget. Nå vet han hvordan det er å score på dette nivået. Da kommer det nok flere, håper Fredriksen.

Det tror hovedpersonen selv også.

- Ja, nå håper jeg på en skikkelig «ketchup-effekt». Jeg håper dette blir vendepunktet, sier lysluggen og smiler.

Motivatoren Riise For å bli en komplett spiller, må imidlertid Bjørdal ta steg defensivt.

- Han er god offensivt, men ikke fullt så god andre veien, analyserer Drillo.

- Ja, det er jeg fullt klar over. Når Drillo sier det, er det bare å lytte. Jeg jobber med det hver dag, sier Bjørdal.

Om utviklingen skal fortsette, er det knallhard jobbing som gjelder. Om Bjørdals indre motivasjon ikke skulle bli være sterk nok,  noe det for øvrig ikke er noen grunn til å tro, står det en lagkamerat klar til å pushe stortalentet.

Han heter Bjørn Helge Riise og vet hva som skal til for å ta steget opp på A-landslaget og til utlandet.

- Du kan banne på at jeg skal pushe Henrik hver dag, slik han blir best mulig. Han har et fantastisk talent, og det må han utnytte. Det verste jeg vet er unge talent som kaster bort talentet sitt. Henrik jobber bra han, men jeg skal gjøre mitt for at han blir enda bedre, sier Riise.

- Jeg synes han har manglet litt guts i det siste, men i dag var det på plass. Det er slik det skal være. Nå må han bare fortsette å jobbe «steinhardt». Det må både han, jeg og resten av laget, sier den tidligere Fulham-spilleren.

Han håper at Bjørdal kan kopiere Riises utenlandskarriere.

- Potensialet er der. Han har mye bedre fysikk enn meg. Hvis han legger ned den innsatsen som kreves, er jeg sikker på at han klarer å oppfylle alt det han drømmer om, håper Bjørn Helge Riise.