TO FØRSTEVALG: Ørjan Håskjold Nyland kan ikke regne med noen forutsigbar keepertilværelse i Ingolstadt den kommende sesongen, skal vi tro trener Ralph Hasenhüttl. Foto: Daniel Naupold / DPA / NTB Scanpix
TO FØRSTEVALG: Ørjan Håskjold Nyland kan ikke regne med noen forutsigbar keepertilværelse i Ingolstadt den kommende sesongen, skal vi tro trener Ralph Hasenhüttl. Foto: Daniel Naupold / DPA / NTB ScanpixVis mer

Trenerens plan for Nyland vekker oppsikt i Tyskland

«Sensasjonelt.»

(Dagbladet:) Ingolstadts trener lover Ørjan Håskjold Nyland spilletid i Bundesliga, men sier han kommer til å bytte keeper fra helg til helg - avhengig av det forventede kampbildet.

De siste åra har stadig flere klubber gitt rikelig med spilletid til minst to keepere. For eksempel Real Madrid og Barcelona: For tre sesonger siden fikk Diego Lopez vokte Reals nettmasker i ligaen, mens Iker Casillas fikk jobben i Champions League. Så du på stallen som Barcelona vant La Liga med forrige sesong, var Claudio Bravo det åpenbare førstevalget. Men klubben tok også hjem Champions League. Der sto Marc-Andre ter Stegen 21 kamper.

Ser på taktikken Fortsatt er det imidlertid langt mer vanlig å la én mann ha den definitive statusen som førstekeeper, spesielt i de lagene som ikke har som ambisjon å kjempe i Europa til langt utpå våren. Ingolstadt er en sånn klubb. I sommer hentet Bundesliga-nykommeren Norges landslagskeeper Ørjan Håskjold Nyland. Fra før har de den østerrikske 31-åringen Ramazan Özcan i sine rekker. Han har vært førstevalget de siste tre-fire sesongene.

Men nå blir hverdagen annerledes, sier trener Ralph Hasenhüttl.

- Det kan hende vi kommer til å ha to førstekeepere, sa Hasenhüttl nylig.

Overfor Bild sier han videre at han vil vurdere det forventede kampbildet når han skal avgjøre om Nyland eller Özcan skal stå:

- Dette handler ikke bare om én kamp. Konkurransen dem imellom vil pågå hele året gjennom. Og det kan hende den taktiske formasjonen også vil påvirke hvem vi velger.

Myhre ikke overrasket Den tyske avisa omtaler trenerens keeperplan som «sensasjonell», og forklarer at Nyland kan bli foretrukket mot motstandere med aktivt kant- og innleggsspill - på grunn av nordmannens evner i feltet. Özcans styrker på streken gjør at han vil bli eneren mot lag som oftere velger ruta gjennom midten av banen.

- Jeg er ikke så overrasket over at dette kommer, sier Norges tidligere landslagskeeper Thomas Myhre.

- Det skjer jo i andre posisjoner på banen, at man vurderer uttaket opp mot motstanderen. Stort sett alle lag i verden studerer motstanderens styrker før laguttaket, om det er hjemme- eller bortekamp, og så videre. Så det er ikke unaturlig at det nå også blir tenkt slik om keeperplassen, sier Myhre.

- Og det kommer nok til å bli mer vanlig med en slik deling, spesielt at én keeper står i én turnering, og en annen har ansvaret i en annen. Når det er sagt: Jeg har ennå til gode å se at det fungerer å la to keepere stå 50 prosent hver av kampene. Jeg likte ikke slik rullering så godt da jeg selv var aktiv, sier den tidligere Premier League-keeperen.

- Hva vil det ha å si for landslaget dersom Nyland står den ene helga, og sitter på benken den neste?

- Det tror jeg ikke vi skal krisemaksimere. Ørjan virker trygg, han har «presence» (tilstedeværelse), og han har gått dit etter gode samtaler med klubben. Totalpakken ser bra ut, synes jeg. Men det er klart, Ørjan må prestere. Sånn er det alltid.

Imponert kaptein Kaptein Marvin Matip er i alle fall ikke bekymret:

- Jeg har en god følelse, uansett hvem av dem vi velger. Det de to karene har levert i oppkjøringen hittil har vært utrolig, mener Matip, ifølge Bild.

Han skjønner at treneren sliter med å velge hvem av dem han skal bruke. I sesongoppkjøringen har de byttet på å starte.

- Det er en fordømt vanskelig avgjørelse å ta. Det er en av de magefølelse-baserte beslutningene jeg gudskjelov slipper å ha noe med. Hvis han ønsker å omgå det problemet ved å gi begge mye spilletid, er det noe vi alle kan stille oss bak, sier forsvarsspilleren.