GREIT VIDERE: Ingvill Måkestad Bovim hadde på forhånd regnet med å gå videre med en tid under 4.10 i forsøksheatet på 1500 meter. Det klarte hun med god margin - 4.08,26 - og gikk til semifinale med 8. beste tid.>br>Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
GREIT VIDERE: Ingvill Måkestad Bovim hadde på forhånd regnet med å gå videre med en tid under 4.10 i forsøksheatet på 1500 meter. Det klarte hun med god margin - 4.08,26 - og gikk til semifinale med 8. beste tid.>br>Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Trenerens røde jakke fikk Bovim til å juble

Hadde avtalt hemmelig kode for semifinaleplass.

Ingvill Måkestad Bovim så opp på tribunen. Der sto trener Knut Jæger Hansen i rød jakke, og da slapp hun jubelen løs.

De to var blitt enige om en hemmelig kode. Dersom Hansen hadde på seg den røde jakken, var avansementet til semifinalen klart, og etter innkomst var treneren rask med å få på den omtalte jakka.

— Det er klart jeg ble litt lettet da jeg så den røde jakka oppe på tribunen, men jeg visste også at jeg ville gå videre dersom jeg løp under 4.10 i dette forsøket, sa Ingvill Måkestad Bovim til NTB.

Det var de seks beste i hvert av de tre heatene som gikk automatisk videre. Dessuten fikk de øvrige løperne med de seks beste tidene også semifinaleplass.

Den norske jenta løp i det raskeste heatet, som ble vunnet av Bahrains Maryam Yusuf Jamal med 4.07,04. Selv kom hun inn på 8.-plassen med 4.08,26. I de to andre heatene var det ingen som løp raskere enn henne, så Bovim gikk til semifinalen med svært god margin.

Sikker — Jeg følte stor sikkerhet i dette løpet, og så trygg var jeg på meg selv at jeg kunne legge meg bak og bare løpe med de andre. Men jeg har mye mer å gi enn det jeg viste i dag, slo hun fast overfor den lille norske presseflokken som tok henne imot på stadion.

— Dette var uten tvil en bra gjennomkjøring, men det trengte jeg, for jeg har ikke løpt 1500 meter siden Diamond League-stevnet i Monaco 22. juli. Det ble et spesielt løp på grunn av det som skjedde i Norge den dagen, men det vil jeg ikke snakke om nå, sa hun.

Farten i heatet hennes var labert på den første runden, men tok seg opp etter hvert, og i mål var tiden betraktelig bedre enn i de to første heatene.

— Jeg visste at farten var bra underveis, og jeg var ikke bekymret for den svake åpningsrunden, sa Bovim, som lå bak veldig lenge, men som avanserte fint på sisterunden og kvalifiserte seg enkelt.

Glad — Jeg er veldig glad nå, og jeg ser fram til å komme meg vekk fra stadion så raskt som mulig. Først skal jeg jogge ned litt, så skal jeg ta meg et isbad og få litt massasje og behandlinger. Deretter kommer jeg til å være sammen med de andre, prate og ha det hyggelig. Det blir oppkjøringen min før semifinalen, sa Ingvill Måkestad Bovim etter en flott opptur i VM søndag.

— Jeg vil vel si at løpet mitt i dette forsøket var bortimot perfekt. Jeg kom meg greit videre uten å bruke særlig med krefter, sa hun.

Også sportssjef Ronny Nilsen smilte bredt.

— Ingvill gjorde et bra løp og holdt fint tempo. Det var sterkt og bra at hun kom seg opp i feltet. Dette var en opptur etter skuffelsen i stav, sa Nilsen til NTB.

I stavkvalifiseringen klarte ikke Cathrine Larsåsen åpningshøyden på 4,10 meter og var ute av VM før det omtrent hadde startet for hennes del.

Semifinalene på 1500 meter går tirsdag, med Ingvill Måkestad Bovim som en av de 24 som kjemper om de 15 finaleplassene.

(NTB)