MISTER SJEFEN: LSK kvinner og Isabell Herlovsen (t.h.) mister trener Monica Knudsen etter denne sesongen. De er langt fra de eneste. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
MISTER SJEFEN: LSK kvinner og Isabell Herlovsen (t.h.) mister trener Monica Knudsen etter denne sesongen. De er langt fra de eneste. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB ScanpixVis mer

Trenerne forlater Toppserien

Trenerflukten gjør ekspertene bekymret: - Det er et ekstremt høyt tall

Åtte av 12 toppserielag mister treneren i løpet av 2016. Lise Klaveness og Trenerforeningen er bekymret for framtida til norsk kvinnefotball.

(Dagbladet): I september ga Roger Finjord seg som trener for kvinnelandslaget etter bare et år i sjefsstolen, etter misnøye i spillergruppa.

Finnmarkingen er imidlertid ikke den eneste med ansvar for våre beste lag på kvinnesiden som - av ulike grunner - slutter i jobben i 2016. Trenerflukten i Toppserien er nemlig brutal.

Fem av lagene har mistet treneren sin i løpet av sesongen, og etter sesongslutt forsvinner ytterligere tre trenere fra sine verv.

NRKs fotballekspert Lise Klaveness er svært bekymret for situasjonen.

BEKYMRET: NRK-ekspert og tidligere toppspiller, Lise Klaveness. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
BEKYMRET: NRK-ekspert og tidligere toppspiller, Lise Klaveness. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Åtte av 12 er et ekstremt høyt tall. Hvis dette blir representativt framover er det helt uholdbart. Det som gjør dette ekstra spesielt er at flere av disse treneravgangene ikke handler om generasjonskifter, men at de forsvinner etter kort tid i klubbene, sier hun til Dagbladet.

- Hva betyr dette for klubbene det gjelder?

- Det er vanskelig å skape en skikkelig lagfølelse når man bytter trener ofte. Da tenker jeg ikke på spillestil, men om rytme og kultur i klubben.

Tøff jobb

Klaveness mener at rollen som trener i Toppserien er blitt stadig mindre attraktiv over tid.

- Jeg har tenkt på flere ganger at det er utrolig tøft å være toppserietrener. Det er mye reising, lite familievennlig og dårlig betalt. Mannlige trenere har ofte brukt Toppserien som et mellomsteg på vei til en annen trenerjobb, men for kvinnelige trenere er Toppserien dessverre ofte det øverste nivået de kan nå opp til. De som kanskje vurderer en toppserietrenerjobb ser kanskje at det ikke er spesielt attraktivt slik det er nå. Man blir ofte stående i en spagat mellom klubbdrift og trenerjobb, og det er tidkrevende. Til slutt finner man kanskje en grunn til å se nei, sier hun.

Den tidligere landslagsprofilen mener at det må jobbes hardere for å sikre trenerjobbene.

GIR SEG: Stabæks profilerte trener Øyvind Eide er en av de åtte toppserietrenerne som gir seg i 2016. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
GIR SEG: Stabæks profilerte trener Øyvind Eide er en av de åtte toppserietrenerne som gir seg i 2016. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Trenerjobbene sees på som midlertidige stillinger, og resultatene styrer ofte i for stor grad. Det er et yrke der du er din egen lykkes smed. Spørsmålet er om man bør se på trenerjobben fra lovgiversiden. Er det naturlig at man ansettes fast som talentutvikler, men bare midlertidig som trener, spør Klaveness, som er utdannet jurist.

Bekymring

- Er du bekymret for langtidsvirkningene?

- Ja, det er jeg. Det har vært flere signaler om at kvaliteten på kvinnefotballen lider på grunn av de mange trenerbyttene. Vi er gode på landslagsnivå, men toppserielagene sliter med å hevde seg i Europa.

En annen som er bekymret for situasjonen i Toppserien er daglig leder i Trenerforeningen, Teddy Moen. Han peker på noen av de samme grunnene som Klaveness.

- Dette er definitivt en bekymring sett fra vårt synspunkt. Grunnene til at så mange slutter er selvfølgelig sammensatte, men det er en krevende jobb å være trener i Toppserien. Der har trenerne langt mindre ressurser enn i Tippeligaen, og de har større press på seg fordi de må ta seg av en del ting som ikke handler om det rent sportslige.

- Hva kan Trenerforeningen gjøre for å snu trenden?

- Det er en vanskelig, men langsiktig jobb. Vi kan forsøke å hjelpe trenerne å få en mer håndterbar hverdag. Arbeidsmiljøloven sier jo foreksempel noe om hva de kan kreve av klubbene med tanke på hvilke arbeidsoppgaver de tar på seg. Noen får nok altfor mye jobb fordi de gjør ting som trenerne i herrefotballen slipper fordi de har sportssjefer og daglige ledere til å drifte klubben.

  • Den nest siste runden i årets Toppserie spilles søndag klokka 14.00.