Trenerlegende utestengt etter overgrepsanklager

Richard Callaghan beskyldes for seksuelle overgrep mot mindreårige.

VANT GULL: Tara Lipinski med trener Richard Callaghan etter VM-gullet. Foto: Cliff Schiappa/AP/NTB Scanpix
VANT GULL: Tara Lipinski med trener Richard Callaghan etter VM-gullet. Foto: Cliff Schiappa/AP/NTB ScanpixVis mer

Bildet over viser kunstløper Tara Lipinski som får en klem etter at hun ble verdensmester tilbake i 1997. Hun vant også OL-gull i Nagano i 1998.

Mannen som står bak henne er Richard Callaghan (73), som på det tidspunktet var treneren hennes. Han er en av de mest legendariske trenerne i amerikansk sport.

Nå er Callaghan utestengt på livstid som følge av anklager om at han skal ha foregrepet seg på to mindreårige gutter. Det skriver blant andre Insidethegames.

KAPPLØP: Hekkeløper Amailie Iuel svarer på om det er mulig å løpe raskere enn T-banen. Vis mer

Til sak

For to uker siden gikk den tidligere kunstløperen Adam Schmidt til sak mot Callaghan. Schmidt hevder han ble seksuelt misbrukt av treneren mellom 1999 og 2001, da han var 14 år gammel.

Saken dukker opp i kjølvannet av anklager fra kunstløper og trener Craig Mauritzi, som hevder han hadde deltatt i seksuelle aktiviteter med Callaghan i 1976, da han var 13 år gammel.

Mauritzi hevder at han seinere innledet et seksuelt forhold til Callaghan da han var 18 år. Forholdet varte til han var 22 år gammel. Partene skal også ha hatt sporadisk kontakt i 12 år etterpå.

Callaghan har hele tiden nektet for beskyldningene, og tilbake i 1999 ble saken henlagt.

Mauritzi sto seinere fram i USA Today med sin historie. To måneder tidligere hadde han lagt fram en detaljert rapport for SafeSport, som utestengte Callaghan mars 2018 som følge av etterforskningen i saken. Idrettsforbundet (USFS) utestengte ham også.

Callaghan svarte med å saksøke SafeSport, men en dommer avviste kravet for et snaut år siden.

«Hvordan skjedde dette?» Adam Schmidt

Får kritikk

Advokaten til Adam Schmidt, som nå står fram med sin historie, har kritisert USFS for at forbundet ikke gjorde noe i denne saken tidligere.

- Dette skulle blitt gjort på 90-tallet da USFS først visste om det, sier John Manly i en melding til USA Today.

- Det er gode nyheter, men en liten trøst for dem som Callaghan påførte smerte. Det er tydelig at dette er et svar på den forferdelige pressedekningen USFS mottok etter Adam Schmidts sak. Det burde ikke være nødvendig å saksøke for å beskytte barn mot overgripere i en olympisk sport, sier Manly videre.

Callaghan fikk fortsette som trener etter 1999 fordi forbundets regler sier at en anmeldelse av upassende forhold må rapporteres seinest 60 dager etter at det fant sted. Dermed fikk han fortsette med å trene noen av landets mest lovende kunstløpere.

- Hvordan skjedde dette? Hvorfor visste alle det for 20 år siden og ikke gjorde noe med det? For hvis de gjorde noe med det da … ville jeg aldri blitt misbrukt, sier Schmidt til ABC News.

Advokaten til Gallaghan, Dean Groulx, har uttalt seg om saken til NBC News. Han hevder at hans klient ikke har gjort noe galt, og at det hele kan kalles en heksejakt på trenerlegenden.

- Dette er en trist dag for amerikansk idrett. En gigant innen amerikansk kunstløp er et offer for en utestengelse på livstid uten behørig prosess, hevder Gallaghans advokat.

Han sier videre at han tror at Gallaghan er 100 prosent uskyldig.