FLUOR I SKISMØRING

Trenerlegenden døde av hissig kreft

Landslagssjef Inge Bråten smurte ski med fluorsmøring dag ut og dag inn i 25 år. Uten beskyttelsesutstyr sto han i en trang og dårlig ventilert kjellerbod. Så døde han brått av lymfekreft.

DØDE AV KREFT: Marit Bråten leter blant minnene i smøreboden der mannen Inge Bråten sto i time etter time, år etter år, og smurte ski. Bråten døde av lymfekreft, og legene stiller nå spørsmål om skismøringen kan ha vært en medvirkende årsak. Video: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JESSHEIM/AHUS (Dagbladet): Ingen vet årsaken til at Bråten fikk kreft. Men det er hevet over tvil at han ble sterkt eksponert for til dels svært giftige kjemikalier over lang tid. Legene utelukker ikke at det kan ha utløst eller bidratt til en svært hissig form for lymfekreft.

- Pappa smurte ekstremt mye ski, husker Sven Inge Bråten (43), Inge Bråtens eldste sønn.

Både familien og legene som behandlet kreftsyke Bråten, synes spørsmålet om fluorsmøringens mulige bidrag til sykdommen er interessant. Derfor stiller familien opp i denne reportasjen, gir Dagbladet innsyn i legejournalen og løser legene fra taushetsplikt.

Dagbladet fortalte nylig historien om skimammaen Toril Stokkebø. Hun var selv overbevist om at de mange og lange øktene med giftig fluor i smørebua var årsak til kreften som tok livet av henne i 2016, bare 49 år gammel.

Dagbladet er kjent med minst sju personer i skimiljøet - i Norge og utlandet - som alle er døde av kreftformer som linkes til PFOA-eksponering. Og der enten leger, venner eller pårørende stiller spørsmål om skismøringen kan ha spilt en rolle

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer