- Trenerne blir syndebukker

Topptrenerne i Norge mener at det økende pengejaget i norsk fotball gjør flere og flere trenere til uforskyldte syndebukker når ting skjærer seg.

Hverdagen for norske topptrenere har endret seg kraftig de siste åra.

- For fem- ti år siden kunne en trener få sparken av sportslige årsaker. Det nye er presset på trenerne av økonomiske årsaker, sier landslagslege Lars Engbretsen til Dagbladet.

Nils Arne Eggen er enig:

- Jeg hører jo at det i høyeste grad er sjølvalgt at Anders gir seg. Men det siste og nye i Norge er uvanene rundt fotballkapitalismen. Trenere gjøres til syndebukker. Det hadde jeg aldri trodd. Det viser seg jo i 99 prosent av tilfellene at det ikke hjelper å sparke treneren, sier Eggen.

Liker seg ikke

Benny Lennartsson har flere ganger vært inne på å gi seg fordi han mener trenerne tvinges til å tilfredsstille fotballegoistene.

- De siste fem åra har jeg med jevne mellomrom vurdert å gi meg fordi trenerjobben nå tillegges så mange oppgaver at det er tvilsomt å holde på.

- Treneren er ikke lenger utvikler av en gruppe eller et lag, men mer og mer en utvikler av individuelle spillere og hjelper for agentene, sier Lennartson.

Men Egil Olsen er frisk og uthvilt inne i sabbatsåret etter at han ble sparket fra Wimbledon.

- Jeg følte presset i England. Det er psykisk tøft å være i ilden hver helg. Det har blitt tøffere og tøffere å være trener. Det har blitt mye mer penger med i bildet, sier Drillo.

Forstår Anders

Nils Arne Eggen tok sjøl fri i 1997. Men i motsetning til Linderoth varslet han friåret allerede ett år i forveien fordi han ønsket å lade opp batteriene.

- Ja, men jeg tok ikke hvileåret fordi jeg gikk rundt søvnløs. Snarere tvert imot. Det å være fotballtrener er jo ikke en jobb. Det er en livsform.

Som består av topper og bunner. Teitur Thordarson er for tida høyt oppe etter 8- 1-seieren over Stabæk. I fjor var rollene motsatt:

- Jeg opplevde en liknende situasjon som Anders i fjor da vi tapte 7- 1 mot Stabæk. Akkurat som Anders nå, var jeg forferdelig skuffet den gangen. Jeg ville helst ikke eksistere dagen etter tapet, men var likevel aldri inne på tanken om å trekke meg. Jeg tenkte mye mer på hvordan vi skulle ruske opp i vårt eget maskineri, sier Thordarson, som mener at presset rundt fotballtrenere er avhengig av hvordan du er som menneske.

- Anders tok tingenes tilstand svært innpå seg. Det er viktig som trener at du ikke lar ting gå altfor tøft inn på deg som menneske, sier han.

SYNDEBUKKER: RBK-trener Nils Arne Eggen og andre føler at det økende pengejaget i norsk fotball gjør flere og flere trenere til syndebukker når ting skjærer seg.