Trenes av «diktator» på 31, og har en fjerdedel av VIF-budsjettet

I kveld møter de Real Madrid.

• Champions League kl. 20.45: Real Madrid - FC Bate Borisov

(Dagbladet.no): Champions League har alltid vært en konkurranse for de mektige klubbene, de store arenaene og de blendende stjernene.

Men en gang i mellom dukker det opp en askeladd eller to som gjør seg bemerket, som i går kveld da lille, snart større CFR Cluj beseiret romerne, eller som allerede i kvalifiseringen til årets turnering, da Anorthosis Famagusta fra Kypros ydmyket grekerne fra Olympiakos.


Ingen askeladd-historie overgår imidlertid den til FC BATE Borisov fra Hviterussland.

Da Borisovs utvalgte med litt hell og mye glød kom seg forbi først Anderlecht, deretter Levski Sofia, og ble det første hviterussiske laget til å kvalifisere seg for årets mesterliga, var det som den lavest rangerte klubben til å delta på det høyeste nivået i Europa noensinne.


Borisovs UEFA-koeffisient (som regnes ut fra klubbenes og nasjonenes innsamlede poeng de siste fem årene) er 1,980. Til sammenlikning har høyest rankede Chelsea koeffisienten 124.996. Brann: 12.400.

Til mesterligaen på 1/4 av VIFs budsjett

BATE Borisovs historie er en høylydt vekker til alle dem som tror at penger og ressurser er det eneste som betyr noe for suksess i fotball.

STORE KONTRASTER: Det er en lang vei fra fotballhverdagen i Hviterussland til Real Madrids mektige hjemmearena Santiago Bernabeu. Foto: EPA/SCANPIX
STORE KONTRASTER: Det er en lang vei fra fotballhverdagen i Hviterussland til Real Madrids mektige hjemmearena Santiago Bernabeu. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Den korte, men ubeskjedne fortellingen om FC BATE begynte da klubben fra industribyen ble gjenreist i hviterussisk andredivisjon 1996.

Opprinnelig startet rundt en Bil- og traktorfabrikk i Borisov, rykket laget opp til øverste divisjon allerede i 1998, og vant serien året etter. Inneværende sesong er klubben ubeseiret etter 21 kamper.

Men selv om klubben kanskje er rikere enn flesteparten av rivalene i hjemlandet, utfordres den stadig av MTZ-RIPO (laget til Minsk traktorfabrikk og ungdomsbevegelse).

Og rikdom er i europeisk fotballsammenheng uansett relativt.

FC BATE har et årlig budsjett på rundt 30 millioner kroner. Det er en fjerdedel av Vålerengas budsjett før årets sesong, og 20 millioner mindre enn Bodø/Glimt, som er mest nøkterne i den norske Tippeligaen.

Derfor må Borisov-laget oppnå europeisk suksess ved hjelp av andre midler.

Trener-diktatoren

Trener Viktor Gontsjarenko (31) er den yngste treneren som noensinne har ledet et lag til Mesterligaen. Det han mangler av erfaring tar han igjen med entusiasme og knallhard styring.

Trenes av «diktator» på 31, og har en fjerdedel av VIF-budsjettet

- Du kan kalle meg en demokrat med diktatoriske trekk. Først og fremst vil jeg se disiplin, har Gontsjarenko sagt.

31-åringen måtte legge opp som spiller på grunn av en kneskade i 25-årsalderen, men har siden gått gradene i Borisov fra assistenttrenerjobben og oppover.

I 2007 tok han over som hovedtrener. Siden den gang har han jobbet hardt for å sementere sine grunnverdier i laget: Ærlighet, pålitelighet og stabilitet.

Unge, hjemlige spillere

Med lite ressurser har BATE lagt all vekt på ungdomsarbeid og talentutvikling. Klubben aler opp lokale talenter i industribyen rundt, i tillegg til å aktivt gjennomsøke Hviterussland etter nye prospekter.

Når BATE inntar Santiago Bernabeu for å møte Real Madrid i kveld, er det med en gjennomsnittsalder i troppen på 24 år, og nesten bare spillere med hviterussisk pass. Et par russere, en bulgarer og en slovener står for de internasjonale innslagene.

Men ungdomsarbeidet fungerer for BATE. Flere av spillerne ble også trent av Gontsjarenko på reservelaget, og klubben har i løpet av sin korte levetid allerede skapt noen store navn.

Barcelonas Alexander Hleb er kanskje det største, men også tidligere Milan-spiller Vitalij Kutuzov vil utløse noen bjeller hos de fleste.

På en hel nasjons skuldre 

I kveld venter en formidabel oppgave for de unge hviterusserne. Glød og entusiasme til tross, gutta fra BATE Borisov vet at Real Madrid står for noe helt annet enn det de tidligere har møtt, Uefacupdeltakelsen i fjor medregnet.

- Dette er den største prestasjonen i livet vårt. Atmosfæren føles ikke bare i Borisov, men i hele Hviterussland. Vi føler håpet og forventningen til en hel befolkning, og det er et privilegium å ha nasjonens støtte, sier trener Gontsjarenko.

Klubbeier Anatolij Kapskij vet hva Champions League-deltakelsen kan bety for hjertebarnet - uansett hvordan det går i gruppe med Real, Juventus og Zenit.

- Vi har et fantastisk treningsanlegg med to baner og fritidssenter. Vi prøver å jobbe hardt og aldri lure oss selv. Men med deltakelsen i Mesterligaen kan vi kanskje doble budsjettet og mer, sier Kapskij.

Hvem vet hva en 31-årig demokrat med diktatoriske trekk kan få til med den type ressurser.

(Kilder: FCBate.by, The Guardian, Uefa.com.)

ANNEN VIRKELIGHET: Azar Karadas forlater stadion i Borisov etter en U21-landskamp mot Hviterussland i 2001. Noen soldater vokter inngangen.
DIKTATOREN: Trener Viktor Gontsjarenko har hatt stor suksess med sin filosofi i FC BATE Borisov.
GJENNOMBRUDDET: Borisov-spillerne jubler etter seieren over Levski Sofia i siste kvalikrunde. Nederst til venstre, én det hele ble litt for mye for.
MOT ØST: Jørgen Tengesdal i duell, Borisov 2001. Til Hviterussland skal Real Madrid og Juventus også i løpet av Champions League-sesongen, men Borisovs kamper skal spilles i Minsk. BATEs hjemmestadion tar bare 5500 mennesker.
TALENTUTVIKLERE: Alexander Hleb har en fortid i Borisov.