Trenger all blågul suksess

Snart jubler Petter for hver eneste svensk seier.

UTEN MOTSTAND I SVERIGE:  Petter Northug er suveren i Sverige. Her fra åpningsrennet i Bruksvallarna der han lekte med de raskeste svenskene Jimmie Johnsson og Martin  Johansson. FOTO: ULF PALM / TT / NTB scanpix.
UTEN MOTSTAND I SVERIGE: Petter Northug er suveren i Sverige. Her fra åpningsrennet i Bruksvallarna der han lekte med de raskeste svenskene Jimmie Johnsson og Martin Johansson. FOTO: ULF PALM / TT / NTB scanpix.Vis mer

LA det være like tindrende klart som en skyfri vinternatt under fullmånen i sporet:

•• Norsk langrenn som konkurranseidrett er fullstendig avhengig av en viss svensk suksess.

I en sport der ulike løyper og glid gjør at prestasjoner utover det enkelte rennet ikke kan måles i minutter og sekunder, er nabofolkets fart den egentlige målenheten. Hvor gode vi er, blir vurdert mot svenskenes prestasjoner.

Akkurat slik som norsk konkurranseidrett historisk ble organisert seint på 1800-tallet for å ruste de unge til den mulige uavhengighetskrigen mot Sverige, lever nasjonalidretten vår fortsatt på å beseire svensker.

har forstått dette bedre enn Petter Northug. Gjennom hele karrieren har han spilt opp til rivalisering over grensen. Et par ganger underveis har dette floket seg i overspill, men ikke mer enn at Petter etter ti sesonger, to OL-gull og 13 VM-triumfer står igjen som en likandes kar i begge land.

Bakgrunnen for den posisjonen er Petters naturlige opplevelse av at vi egentlig er ett folk med en felles vinterkultur. Denne nærheten blir ytterligere styrket gjennom geografien; de sterkeste skidistriktene i Norge og Sverige ligger rygg mot rygg langs Kjølen.

Men nettopp der ligger også svensk langrenn sitt stadig tydeligere problem:

•• Avfolkningen i skidistriktene svekker både rekruttering og kultur.

Det gjør konkurransen mot Norge mer og mer ulik.

HOS oss har langrenn styrket seg i alle geografiske områder. Norge er inne i en historisk skiboom der høykonjunktur, turtradisjon og konkurranseidrett gjensidig styrker hverandre. Det å komme seg ut på ski er blitt adelsmerket for det gode liv.

Sammen med generasjoners erfaring om hva som effektiv trening for å gå fortest mulig i denne sporten, utgjør dette en tilnærmet uslåelig kombinasjon:

•• Sist vinter var 6 av de 6 beste jentene i verdenscupen sammenlagt norske.

Alle skjønner at det ikke er sunt for langrenn som populær konkurranseidrett.

GI PLASS TIL SVENSKER:  For norsk langrenn sin skyld, er det bra om svenskene får lov til å overta seierspallen litt i vinter. FOTO: Ulf Palm / TT .
GI PLASS TIL SVENSKER: For norsk langrenn sin skyld, er det bra om svenskene får lov til å overta seierspallen litt i vinter. FOTO: Ulf Palm / TT . Vis mer

MEN riktig ille blir det først når svenskene bare taper. Det er de som alltid har gått like fort som oss på ski, og som gjennomgående har konkurrert på det samme ærlige grunnlaget. Mens deler av sporten ble ødelagt av en omfattende dopkultur fra midt på 1970-tallet, beholdt svenskene sin integritet som skinasjon.

Også gjennom hele Northug-perioden har de vært våre hardeste konkurrenter. Da Petter satt hjemme under Torino-OL i 2006,  vant svenskene tre gull i langrenn. Siden har Petter bevisst brukt svenskene i sin egen motivasjon og i det showet som hele tida har vært rundt ham som i rollen som idrettsstjerne. Alt sammen for å løfte stemningen.

Fullt så spennende var det ikke under sesongåpningen på Beitostølen da en halv million seere på SVT så beste og eneste svenske herreløper i det store feltet bli nummer 113; bare et halvminutt foran beste danske.

NÅR verdenscupen starter i dag blir det adskillig jevnere, men dessverre ikke jevnt nok. Ser du på resultatutviklingen i sporten gjennom hele Petter Northug sin ti år lange karriere, er det mest slående trekket den stadig voksende avstanden mellom Norge og Sverige. Den vil øke enda mer. Mens ungene strømmer til norsk langrenn, er rekrutteringen hos nabofolket ujevn.

Svenskenes skrantende rekruttering kan bli norsk langrenn sitt største problem. Fortsatt er det løpere fra nok nasjoner blant de 20 beste i verdenscupen sammenlagt til å opprettholde nasjonalsporten vår som internasjonal idrett. Sist vinter var det 8 ulike nasjoner hos jentene og 10 hos guttene på dette nivået. Utfordringen blir om svenskene forvitrer som skinasjon slik at den felles kulturen der vi stikker over grensen for å trene eller konkurrere, litt etter litt forsvinner:

•• Da forsvinner også den største gleden ved å konkurrere utenlands.

For ingen som er glad i langrenn, kan lenger smile når svenskene depper i sporet. Den endringen forandrer sporten for de fleste av oss. Snart jubler Petter for hver eneste svensk seier.

PS) Målt i antall plasseringer blant de 20 beste sammenlagt i verdenscupen, er stillingen slik mellom de ledende langrennsnasjonene i de ti årene etter Petter Northugs gjennombrudd i 2006:

KVINNER: 1. Norge (53 plasseringer), 2. Finland (31), 3. Tyskland (23), 4. Sverige (22), 5. Russland (16), 6. Polen (10 -- obs alle tilhører Justyna Kowalczyk som har vært blant de tjue beste i ti år på rad), 6. Italia (10), 8. USA (8), 9. Slovenia 6),10. Ukrainia (5).

MENN: 1.Norge (58 plasseringer), 2. Sverige (31), 3. Russland (28), 4. Tyskland (19), 5. Italia (17), 6. Frankrike (12), 7. Tsjekkia (9), 8. Canada (8), 9. Sveits (7), 10. Finland (6)

TOTALT ANTALL PLASSERINGER BLANT DE 20 BESTE: 1. Norge (111), 2. Sverige (53), 3. Russland (44), 4. Tyskland (42), 5. Finland (37), 6. Italia (27), 7. Frankrike (14), 8. Canada (11), 9. 8. Tsjekkia (11), 10. Polen (10), 10. Canada (10)
 

 

FREKT REKLAMETRIKS:  Petter startet sesongen internasjonalt i en tilnærmet svensk drakt. Det var et smart PR-påfunn, men også en påminning om det tette forholdet til nabolandets skiidrett. FOTO: Ulf Palm / TT / Kod 9110.
FREKT REKLAMETRIKS: Petter startet sesongen internasjonalt i en tilnærmet svensk drakt. Det var et smart PR-påfunn, men også en påminning om det tette forholdet til nabolandets skiidrett. FOTO: Ulf Palm / TT / Kod 9110. Vis mer